Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #661
    Chmielenie 60 minut:
    15 g marynka na początek, 15 g marynka po 45 minutach.

    Właśnie się chmieli
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #662
      Na dobre zakończenie roku dziś koźlaczek
      4 kg monachijski
      2,5 kg pilzneński
      1, 2 kg karmelowy jasny
      0,15 kg karmelowy ciemny.

      Przy pomocy Admiństwa słód ześrutowano i właśnie się zaciera na lenia Dekokcyjnego koźlaka też zrobię, ale już nie w tym roku
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24122

        #663
        gościnnie umyłem nawet kadź filtracyjną
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #664
          Dziś butelkowanie weizenbocka. Balling początkowy 16,5, końcowy 4.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #665
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
            No nie wiem,ale chyba napisałaś, że ta Marynka bogata jest w alfakwasy. Jeżeli tak to IMO mocno przechmieliłaś tego weizena.
            Nooooo.... pyszne piwo wyszło - ten aromat chmielu i intensywna goryczka... Bardzo przyjemny, ale nie na miejscu

            Banany się przebijają, ale z wielkim trudem i zaraz zostają zabite szyszką

            Kurka, następnym razem MUSZĘ już zrobić WZORCOWEGO weizena
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #666
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Nooooo.... pyszne piwo wyszło - ten aromat chmielu i intensywna goryczka... Bardzo przyjemny, ale nie na miejscu

              Banany się przebijają, ale z wielkim trudem i zaraz zostają zabite szyszką

              Kurka, następnym razem MUSZĘ już zrobić WZORCOWEGO weizena
              Czasem przykro jest mieć rację......
              W każdym razie czekam na obiecany egzemplarz.
              Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-01-07, 20:04.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #667
                Dzisiaj powtórka z pszenicy

                3,2 kg pszeniczny
                2,5 kg pilzneński
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #668
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Dzisiaj powtórka z pszenicy

                  3,2 kg pszeniczny
                  2,5 kg pilzneński
                  Ile chmielu, ile chmielu?
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #669
                    15 g?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • krogo
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.03
                      • 66

                      #670
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      3,2 kg pszeniczny
                      2,5 kg pilzneński
                      Przy sensownej wydajności powinno z tego wyjść około 30l 12Blg. 15g Marynki w szyszce, gotowane przez godzinę (zakładając, że ma 9% a-k) powinno dać IBU na poziomie 11. Będzie super.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #671
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
                        Przy sensownej wydajności powinno z tego wyjść około 30l 12Blg. 15g Marynki w szyszce, gotowane przez godzinę (zakładając, że ma 9% a-k) powinno dać IBU na poziomie 11. Będzie super.
                        Nawet na oko, czytając Wasze poprzednie wypowiedzi, wychodzi, że to będzie odpowiednia ilość Może w końcu uda mi się uwarzyć idealną pszenicę
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #672
                          Zacieranie 40 na 40, wyszło 29 litrów 11,5 blg, zadano gęstwą Weihenstephaner Weizen.

                          Jutro chyba też coś uwarzę Może portera w końcu?
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #673
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Może portera w końcu?
                            No to porterek dzisiaj:

                            2,5 kg pilzneński
                            3,5 kg monachijski
                            0,5 kg karmelowy jasny
                            0,4 kg karmelowy ciemny
                            0,1 kg lub mniej barwiący

                            ten sam przepis, z którego korzystałam przy moim poprzednim porterze. Tylko muszę zweryfikować ilość chmielu
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #674
                              Zacieranie:
                              40 minut 63 st.
                              50 minut 73 st.

                              Chmielenie 1 godzina:
                              30 g marynka na początek
                              10 g marynka 10 minut przed końcem

                              Otrzymano 17 litrów brzeczki 20 blg, zadano drożdżami Munich Lager - dzięki Mareks, dzięki Jacer

                              Munichy coś słabo pracowały w starterze, mam nadzieję, że ruszą, bo jak nie, to ktoś ma wp..., jeszcze nie wiem kto

                              Z wysłodzin po porterze powstał słabiaczek ciemniaczek 8 blg, 13 litrów, nachmielony 10 g marynka + 5 g marynka, zadany tymi samymi drożdżakami.

                              A teraz piję weizenbocka, zabutelkowanego 10 dni temu - pyyyyycha
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #675
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                zadano drożdżami Munich Lager - dzięki Mareks, dzięki Jacer

                                Munichy coś słabo pracowały w starterze, mam nadzieję, że ruszą, bo jak nie, to ktoś ma wp..., jeszcze nie wiem kto
                                Mam jeszcze litrowy słoik gęstwy, jutro butelkuję Koźlaka więc będą kolejne z cichej.

                                Sie rozlazły te drożdże, najlepszy to dowód, że to żywe organizmy
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...