Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #796
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

    Na razie na cichej zszedł z 16 do 4
    To bardzo cicha ta cicha
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #797
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
      To bardzo cicha ta cicha
      Po "cichej" miał być przecinek
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #798
        Wczoraj zacierał się koelsch, tzn. Peterlsch

        Słody:
        4,5 kg pilzneński
        1 kg pszeniczny

        Zacieranie:
        60 min. 62 st.
        30 min. 72 st.

        Gotowanie 60 min.
        lubelski 45 g na początek
        lubelski 30 g po 45 minutach

        Brzeczka schłodziła się na amen na tarasie przez noc - tym razem celowe działanie, gdyż drożdże (German Ale) będę miała dopiero po południu, więc się akurat trochę podgrzeje.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #799
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Dubbelek kardamonowy faktycznie pachnie kardamonem, mimo, że dałam go tylko odrobinkę! Nie jestem pewna, czy mi się ten zapach podoba, ale cóż, w końcu eksperymencić trzeba

          Na razie na cichej zszedł z 16 do 4, dam mu jeszcze czasu parę dni, może dojdzie do 3...
          Dubbelek już w butelkach. Ludzie, chyba odkryłam recepturę na Czarną Fortunę

          W każdym razie ten kardamon polokoktą jakoś zajeżdża
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #800
            Dziś Grodziskie IV. Zaszaleję z przerwami, a co mi tam.

            Słody:
            pszeniczny 1,75 kg
            wędzony 2,75 kg

            Zacieranie:
            30 min. 37 st.
            20 min. 52 st.
            10 min. 62 st.
            45 min. 72 st.
            20 min. 75 st.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-12-23, 16:17.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #801
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Zacieranie:
              30 min. 37 st.
              20 min. 52 st.
              Obawiam się, że po tym możesz nie mieć piany.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #802
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                Obawiam się, że po tym możesz nie mieć piany.
                Robię wg oryginalnego przepisu na Grodzisza te 2 pierwsze przerwy, więc miejmy nadzieję, ze jednak nie będzie tak źle Poeksperymentować trzeba
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #803
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Robię wg oryginalnego przepisu na Grodzisza te 2 pierwsze przerwy, więc miejmy nadzieję, ze jednak nie będzie tak źle Poeksperymentować trzeba
                  Tyż prowda, ale słód się mocno zmienił od czasów kiedy produkowano Grodzisza. Ostatnio za każdym razem jak robiłem ponad 10' przerwę białkową to piana była marna.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #804
                    Oj, Kocurek, bo znowu będzie przesyłka

                    W każdym razie - Mapajak też robił wg tej instrukcji, zaraz zajrzę do jego tematu, czy narzekał na pianę

                    A w międzyczasie popijam mojego dubbelka, zaledwie 3 tygodnie w butelkach a jest pyszny! Lekko pachnie polokoktą, ale w smaku już jej nie czuć. Kolorystycznie nie trzyma się stylu, bo prawie czarny wyszedł, ale to taki piotrowicki dubbel, to mu wolno
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #805
                      Przeczytałam, Mapajak ma pianę i cały czas takie przerwy robi, zatem bądźmy dobrej myśli
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #806
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Oj, Kocurek, bo znowu będzie przesyłka

                        W każdym razie - Mapajak też robił wg tej instrukcji, zaraz zajrzę do jego tematu, czy narzekał na pianę
                        No wiesz chętnie przyjmę każdy Twój produkt :-)

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Przeczytałam, Mapajak ma pianę i cały czas takie przerwy robi, zatem bądźmy dobrej myśli
                        W takim wypadku jestem dobrej myśli. Może u mnie to przez ten słód z Optimy.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #807
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek

                          W takim wypadku jestem dobrej myśli. Może u mnie to przez ten słód z Optimy.
                          Czyli miałeś taki problem? No, zobaczymy. Ja robię na pszenicy i wędzonym Brewferm z Piwodzieja, notabene - strasznie dużo kiełków w zacierze
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #808
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                            Może u mnie to przez ten słód z Optimy.
                            Ja jak nie robiłem białkowej to nie miałem piany, a od którejś z pierwszej warek robię przerwę białkową i piana jest.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #809
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              Ja jak nie robiłem białkowej to nie miałem piany, a od którejś z pierwszej warek robię przerwę białkową i piana jest.
                              Coś w tym jest, wprawdzie zazwyczaj nie mam problemów z pianą, ale trwała się robi dopiero po jakimś czasie. A mój dubbelek, w którym zastosowałam białkową, już teraz ma idealną piankę.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #810
                                Oj, za dużo rzeczy na raz dziś robię i będę miała piwo bez piany. Zacierało się toto przez godzinę w teoretycznej temperaturze 62 stopnie - teoretycznej, bo w ferworze innych działań o warzeniu zapomniałam i pewnie pół godziny z tej godziny zacierało się w temp. 57-59 stopni

                                A co to będzie?
                                Lager bez pianowy

                                4,75 kg pilzneński
                                0,25 kg carahell

                                Obecnie trwa przerwa 72 stopnie 30 minut.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...