Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #1126
    A czy chmielenie podczas burzliwej nie wpływa na słabe zatrzymanie aromatów chmielowych?
    Instrukcja mówi o chmieleniu (akurat tabletką) na 5 dni przed rozlewem, czyli coś jest chyba na rzeczy...
    Jak się spisuje tabletka zamiast granulatu? Porównywaliście?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2010-12-18, 21:47.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10827

      #1127
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
      Jak się spisuje tabletka zamiast granulatu? Porównywaliście?
      Trzeba zapytać Tabletkę
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #1128
        Ha.
        Anteks, nie trzeba było jej połykać tylko wrzucić do fermenta...

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #1129
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Miało być wczoraj, ale jest dzisiaj - pilsik barbórkowo-mikołajowy
          Ożeszku już miesiąc na burzliwej chyba trzeba przelać na cichą. Albo od razu zabutelkować
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #1130
            Pils poszedł od razu do butelek po miesiącu na burzliwej, a gęstwa Budvar Lager dostanie znowu papu, bo robię kolejnego pilsa. Jest to warka #161, nie licząc warek Szkółkowych (17 sztuk), pierwsza w roku 2011


            Zasyp:
            5 kg pilzneński
            0,5 kg karmelowy "Pils" Steinbach

            Przerwy:
            52 st. 10 min.
            63-61 st. 30 min.
            73-71 st. 30 min.

            Chmielenie: jeszcze się zastanawiam, na pewno trzykrotne, być może zamiast Marynki dla odmiany sypnę Magnum, a dla aromatu na koniec Hersbruckera.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-01-09, 13:50.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #1131
              Dekstrynująca i scukrzająca mieszane były, bo nie chciało mi się podgrzewać w trakcie przerw Wysładzanko w toku. Zdecydowałam się na chmielenie:

              25 Magnum 60 min. szyszka 2010
              20 g Lubelski 30 min. szyszka 2010
              30 g Hersbrucker 10 min. granulat 2009
              Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-01-09, 15:47.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #1132
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                20 g Lubelski 30 min. szyszka 2010
                Będzie 30 g
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #1133
                  Do filtracji przed studzeniem sypnęłam jeszcze 10 g granulatu Hersbruckera
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #1134
                    Wyszło 30 l 12 blg.

                    Ale se postów nabijam do jednej warki Pora na
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #1135
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Ożeszku już miesiąc na burzliwej chyba trzeba przelać na cichą. Albo od razu zabutelkować
                      Co to jest , Marusia. Moje Biere de Garde stoi na "burzliwej" od 23 października
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #1136
                        Twoje to mocarz, ale chyba i tak przesadziłeś z tą fermentacją Właśnie spróbowałam 2 dni temu zabutelkowanego pilsika w celu upewnienia się, że gęstwa po nim się nada do właśnie chłodzącego się egzemplarza - będzie dobry
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10827

                          #1137
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Ożeszku już miesiąc na burzliwej chyba trzeba przelać na cichą. Albo od razu zabutelkować
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          Co to jest , Marusia. Moje Biere de Garde stoi na "burzliwej" od 23 października
                          Mam pilsa od 26.10 na burzliwej
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #1138
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                            Mam pilsa od 26.10 na burzliwej
                            No to jestem lepszy o 3 dni
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #1139
                              Dżizz, dajcie znać, jakie efekty z tych przeburzliwonych piw
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #1140
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Dżizz, dajcie znać, jakie efekty z tych przeburzliwonych piw
                                Ostatnio (tydzień temu) pobrałem próbkę, żeby sprawdzić czy piwo już dofermentowało (stoi w piwnicy gdzie już jest 8° a drożdże to Koelsche) i smakowało OK
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...