Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plany warzelnicze na sezon 2004/2005

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    #16
    "Czterej z Portierni" jak tylko się zrobi chłodniej zaraz zaciera portera Mam w planie parę piw ciemnych, kolejne eksperymenty z miodem, może tez pokuszę się na jakieś inne przyprawy.
    Sprzętowo specjalnie rozwijać się nie zamierzam, wystarczy mi to, co mam. Co do sposobu zacierania - sławetna wersja wrocławska czyli coraz krótsza pierwsza i coraz dłuższa druga

    Aha, w sezonie mam nadzieję, że uda mi się conajmniej średnio 1,5 warki na miesiąc zrobić
    Last edited by Marusia; 30-07-2004, 13:30.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Sven
      Senior
      • 09-2003
      • 1211

      #17
      Bielsko postanawia rozpocząć prawdziwe warzenie, co nastapi już na dniach jak zakupię kocioł warzelniczy. Na razie wspiera mnie poradami i w każdy inny dozwolony sposób Wrocław wraz z nieocenionymi piwowarami z tegoż wspaniałego miasta. A plan na najbliższą warkę to Jasne Mocne i kilka ciemniaków. Z racji temperatór wszystkie na razie ale.
      Celia, cerevisia et conventus.

      Comment

      • celt_birofil
        † 2017 Piwosz w Raju
        • 09-2001
        • 4469

        #18
        Sven napisał(a)
        Bielsko postanawia rozpocząć prawdziwe warzenie, co nastapi już na dniach jak zakupię kocioł warzelniczy. Na razie wspiera mnie poradami i w każdy inny dozwolony sposób Wrocław wraz z nieocenionymi piwowarami z tegoż wspaniałego miasta. A plan na najbliższą warkę to Jasne Mocne i kilka ciemniaków. Z racji temperatór wszystkie na razie ale.
        Degustarorzy czekają
        P.S.
        temperatura z pozdrowieniami od FCJP
        Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

        Comment

        • slado
          Gość
          • 07-2003
          • 1072

          #19
          Widać tendencję zmniejszania voltażu na rzecz pełni smaku.
          Cieszy dążność do usprawnień! Nie jestem jednak odosobniony.
          Tu trzymam kciuki i oczekuję pełni sprawozdania z uruchomienia "automatycznej stacji browarniczej" Lukuj!
          Duża ilość piwowarów zwiększa moce przerobowe, to dobrze wróży
          Duża też ilość zacznie w końcu warzyć!
          Oj, będzie się lało !
          Last edited by slado; 31-07-2004, 06:29.

          Comment

          • naczelnik
            Senior
            • 08-2003
            • 1884

            #20
            Mi cały czas chodzi po głowie większy garnek, do tego taboret, ale już szpitale , które miały być likwidowane już dawno pozamykane
            Warzył będę to , co mi się wymyśli. Już niedługo jakiś prawdziwy porter na zimę, a poza tym duuużo "szybkich" piwek
            Last edited by naczelnik; 31-07-2004, 08:24.
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • slado
              Gość
              • 07-2003
              • 1072

              #21
              CarlBerg napisał(a)
              --ciach--
              Oprócz tego nastąpi próba podbicia Ballingu do 46 stopni (High Gravity)
              --ciach--
              Aż mi się wierzyć nie chce, że jest to możliwe. I zmierzalne

              Dodatkowo (choć nie jest to zbytnio związane z piwem) rusza nieduża produkcja miodów.
              Zgłaszam się jako królik doświadczalny

              Comment

              • CarlBerg
                Senior
                • 09-2003
                • 968

                #22
                slado napisał(a)
                Aż mi się wierzyć nie chce, że jest to możliwe. I zmierzalne

                Zgłaszam się jako królik doświadczalny
                Zamierzalne jest, ale czy wykonalne Króliki się przydadzą
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • naczelnik
                  Senior
                  • 08-2003
                  • 1884

                  #23
                  Zamierzalne i owszem. Ale czy zmierzalne ?
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Senior
                    • 09-2003
                    • 968

                    #24
                    Skoro zamierzamy zmierzyć się z mierzeniem, to musi to być mierzalne
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • kopyr
                      Senior
                      • 06-2004
                      • 9475

                      #25
                      Ja też zamierzam... zacząć
                      A szczególnie chciałbym uwarzyć pszeniczne, ale pożyjemy zobaczymy. W tym segmencie piwo nawet może wyjść bardziej ekonomiczne niż kupne - ale nie o kasę chodzi.
                      Myślę, że we wrześniu Browar Domowy Kopyra w Obornikach Śl. rozpocznie swą działalność.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • quduaty
                        Member
                        • 07-2003
                        • 80

                        #26
                        Wydzielone pomieszczenie na browar... Wreszcie to będzie możliwe. Zakup fermentora stożkowego i większych ilości słodu. Czas na zacieranie. A potem... to już tylko ciężka praca, krew pot i łzy w dążeniu do ideału
                        Krew to życie - a piwo to jego esencja

                        Comment

                        • may
                          Senior
                          • 01-2002
                          • 1508

                          #27
                          Dzisiaj zacieram ostatnie piwo (wiśniowe warka nr 20) w sezonie letnim. Pozostaje tylko jakieś mocne piwko które zacznę warzyć może w październiku.Prawdopodobnie rok 2004 zakończę na 21 warkach.

                          Comment

                          • slado
                            Gość
                            • 07-2003
                            • 1072

                            #28
                            quduaty napisał(a)
                            Wydzielone pomieszczenie na browar... Wreszcie to będzie możliwe. Zakup fermentora stożkowego i większych ilości słodu. Czas na zacieranie. A potem... to już tylko ciężka praca, krew pot i łzy w dążeniu do ideału
                            Jeśli Twe będzie dostępne w Easy Rider to fermentor i całe wyposarzenie musi być słusznych rozmiarów

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              #29
                              slado napisał(a)
                              Jeśli Twe będzie dostępne w Easy Rider to fermentor i całe wyposarzenie musi być słusznych rozmiarów
                              Pomyliłeś Quduatego z Kudłatym, drogi kolego.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • slado
                                Gość
                                • 07-2003
                                • 1072

                                #30
                                Marusia napisał(a)
                                Pomyliłeś Quduatego z Kudłatym, drogi kolego.
                                I w dodatku nic jeszcze nie wypiłem...
                                Mylące te nick-i

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎