Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plany warzelnicze na sezon 2005/06

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Senior
    • 01-2004
    • 4628

    Plany warzelnicze na sezon 2005/06

    Wzorem ubiegłorocznym (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=41554) pozwolę sobie zainaugurować analogiczny wątek dotyczący nadchodzącego (tradycyjnie - po św. Michale, czyli już za trzy dni) sezonu.

    Plany Browaru Szlacheckiego (w dużej części przesunięte z sezonu minionego):
    1. Zakup gara zacierno-warzelnego (ten, którzy służy nam obecnie zapewne trzeba będzie oddać pożyczkodawcom...).
    2. Uprzątnięcie piwnicy i zmagazynowanych w niej butelek; w tym oddanie do skupu niepotrzebnych a nazbieranych niegdyś butelek typu Amber, ŻGB, itp., co pozwoli uzyskać fundusze na realizację zadania nr 1 .
    3. Dwie warki "ale", które miały powstać w maju, ale jakoś się nie doczekały.
    4. Coś w stylu witbiera, bo inaczej drożdże się zmarnują.
    5. Jeśli aura pozwoli (tzn. nie będzie zbyt zimno), spróbujemy powtórkę z dolnej (zdolnej?) fermentacji w zakładzie nr 4; może będzie to porter bałtycki.
    6. Coś jeszcze wymyślimy i nawarzymy.
    7. Obawiam się jednak, że ten sezon nie będzie zbyt aktywny - od lutego (a może i wcześniej) dojdzie mi masa całkiem niepiwnych zajęć...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
  • fteo
    Senior
    • 05-2003
    • 1139

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
    Obawiam się jednak, że ten sezon nie będzie zbyt aktywny - od lutego (a może i wcześniej) dojdzie mi masa całkiem niepiwnych zajęć...
    Na pewno sobie świetnie z tym poradzisz. Wasze zdrowie!
    http://lotnictwo.net.pl/
    http://www.flightradar24.com/
    http://www.airshow.sp.mil.pl/

    Comment

    • iron
      Senior
      • 08-2002
      • 6703

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
      Wzorem ubiegłorocznym (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=41554) pozwolę sobie zainaugurować analogiczny wątek dotyczący nadchodzącego (tradycyjnie - po św. Michale, czyli już za trzy dni) sezonu.

      Plany Browaru Szlacheckiego (w dużej części przesunięte z sezonu minionego):
      1. Zakup gara zacierno-warzelnego (ten, którzy służy nam obecnie zapewne trzeba będzie oddać pożyczkodawcom...).
        (...)
      No to ja zdradzę plany BIGB-y:
      1. Odbiór gara i innych sprzętów warzelniczych od pewnego pożyczającego
      2. Zrobić parę warek MIMO PEWNEGO WSZĘDOBYLSKIEGO SIERŚIUCHA (a wkrótce nawet dwóch) Mamy nadzieję, że etykiety będą bardzo tematycznie ukierunkowane, ale to jeszcze wymaga paru zabiegów.
      3. Dawno żeśmy nikogo nie przejmowali...
      Last edited by iron; 26-09-2005, 20:07.
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • albeertos
        Senior
        • 10-2001
        • 2313

        #4
        No cóż - warzyć, warzyć i jeszcze raz warzyć.
        Można powiedzieć że przed tym sezonem BP się dosprzętowił w kadź filtracyjną i śrutownik i może zacząć wreszcie zacierać. Przede wszystkim nabranie doświadczenia i warzenie min. 1 warki miesięcznie. Może to niewiele, ale jakaś systematyczność by się przydała.
        (_)>
        Nigdy się nie poddawaj!!!
        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
        Lech jest tam gdzie jego wiara
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • Shlangbaum
          Senior
          • 03-2005
          • 5828

          #5
          Ja mam dwa najważniejsze plany:
          1) Zrobić kadź zacierną z KEG'a
          2) Uwarzyć Koźlaka na wieczór kawalerski

          A poza tym:
          -Uwarzyć dobre piwo korzenne lub/i miodowe na zimę.
          -Zrobić dobre piwo czerwone na słodzie wiedeńskim.
          -Wreszcie nie skwasić pszeniczniaka.
          Last edited by Shlangbaum; 26-09-2005, 20:55. Powód: FCJP

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Ahumba
            Senior
            • 05-2001
            • 8962

            #6
            Ja jeszcze w tym roku chcę przejść na warzenie z zacieraniem. Wykorzystam tylko ekstrakty, które mi zostały.
            I podobnie jak Albeertos popełniać systematycznie 1 warkę w miesiącu.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • biermann
              Senior
              • 09-2001
              • 2552

              #7
              Plan jest jeden zwalczyć totalne zniechęcenie i znudzenie, a co za tym idzie zacząć znów warzyć...
              "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
              Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
              Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
              Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
              Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

              Comment

              • naczelnik
                Senior
                • 08-2003
                • 1884

                #8
                W moim browarze w ciągu najbliższych miesięcy zbyt wiele się nie uwarzy.
                Przede wszystkim muszę nająć jakiegoś dobrego strażnika, coby pilnował sprzętu, bo czytam właśnie, że kolejne przejęcia domowych warzelni się szykują

                Zmagazynowane surowce należy dobrze zabezpieczyć, bo pewnie wcześniej niż na przełomie roku do gara nie trafią
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • Krzysiu
                  Krzysiu
                  • 02-2001
                  • 14936

                  #9
                  Nowa jakość - komplet sprzętu o wybiciu jednostkowym 50 litrów.

                  Comment

                  • Ahumba
                    Senior
                    • 05-2001
                    • 8962

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Nowa jakość - komplet sprzętu o wybiciu jednostkowym 50 litrów.
                    Krzysiu a może o wyPiciu jednostkowym 50 litrów
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      Chmielowisko.pl
                      • 06-2004
                      • 6310

                      #11
                      Wspominałem już coś tam w swoim temacie, ale tu też mogę napisać.
                      Przynajmniej jedna warka w miesiącu, a lepiej dwie, bo zapasy w piwnicy stopniały zatrważająco
                      Nacisk na piwa w stylach brytyjskich. Na pewno planuję ciemne mocne ale, bittera, barley wine, portera i stouta mlecznego, a poza tym pewnie coś jeszcze wymyślę.
                      Jak będą sprzyjające warunki temperaturowe i/lub naprawię lodówkę w garażu, zrobię lagery. Planuję koźlaka, polotmave i rauchbiera.
                      Generalnie zacieranie, choć być może uda mi się zdobyc jakieś puszki w okazyjnych cenach, więc oczywiście je wykorzystam.
                      Na pewno zrobię też witbiera, bo poprzedni był dla mojej lubej i prawie się skończył, a Ona się domaga
                      No i muszę też przełamać klątwę, czyli dwa nieudane Weizeny...

                      A sprzęt - może pokombinuję z majsterkowaniem i wreszcie zrobię jakiś zacierno-warzelny kombajn. To zależy od chęci i wolnego czasu.
                      Przydałoby się też wreszcie zmajstrować chłodnicę zanurzeniową, choć pewnie taras i zimowe temperatury znowu mnie rozleniwią

                      Comment

                      • mapajak
                        Senior
                        • 12-2002
                        • 1187

                        #12
                        1. warzyć min 2 warki w miesiącu (5 hl na rok)
                        2. jesień - górna fermentacja, głównie w stylu europejskim (alt bier) oraz porter angielski i jakiś stout
                        3. zima - lagery (pilsy, piwa marcowe, koźlaki i portery)
                        4. od późnej wiosny, gdy zrobi się za ciepło na lagery - pszeniczniaki

                        Comment

                        • darko
                          Senior
                          • 06-2003
                          • 2078

                          #13
                          1. jak najszybciej przenieść cały sprzęt do nowego miejsca pobytu
                          2. udoskonalić kocioł zacierny (zamalować obicia w garnku)
                          3. co najmniej 2 warki w miesiącu
                          4. założyć bank drożdży
                          5. porter bałtycki, weizen, koźlak

                          Comment

                          • e-prezes
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 19165

                            #14
                            mam tylko jeden plan: zapełnić wszystkie butelki, które mam (jakieś ponad 50 litrów).
                            na pewno:
                            pumpkin porter
                            zielone piołunowe
                            i niezrealizowany z poprzedniego sezonu maple ale
                            no i koźlak ponownie

                            Comment

                            • wg2
                              Senior
                              • 07-2004
                              • 264

                              #15
                              Jak na razie to klasztorne 17blg - do listopada
                              GAWEŁ

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎