Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plany warzelnicze na sezon 2004/2005

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rolek
    Senior
    • 08-2001
    • 1038

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
    Zapewne 5 cm, bo taka się chyba najlepiej sprawdza w przypadku lodówek fermentacyjnych.
    W wypadku użycia styroduru, wystarczy płyta o grubości 1.5 cm. Poza tym styrodur jest od styropianu łatwiejszy w obróbce - nie pyli się, nie kruszy, do cięcia wystarczy zwykły nóż; jest twardy - nie będzie żadnych wgnieceń od fermentora. Nie wchłania wody - zamarznięte wkłady lodówkowe pocą się i woda wsiąka w styropian.
    A że jest droższy? Nie da się ukryć, ile jednak go potrzeba na taką lodówkę? Poza tym - stać Was na tanie rzeczy?
    Last edited by Rolek; 17-06-2005, 11:32.

    Comment

    • michalb
      Member
      • 12-2004
      • 65

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      a jaka grubość
      5 cm, twardość 20.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
      W wypadku użycia styroduru, wystarczy płyta o grubości 1.5 cm.
      Czy 1,5 cm styroduru izoluje tak samo jak 5 cm styropianu?
      Ile kosztuje 1 m2 ?

      Comment

      • Hannibal
        Senior
        • 03-2004
        • 1426

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
        W wypadku użycia styroduru, wystarczy płyta o grubości 1.5 cm. Poza tym styrodur jest od styropianu łatwiejszy w obróbce - nie pyli się, nie kruszy, do cięcia wystarczy zwykły nóż; jest twardy - nie będzie żadnych wgnieceń od fermentora. Nie wchłania wody - zamarznięte wkłady lodówkowe pocą się i woda wsiąka w styropian.
        A że jest droższy? Nie da się ukryć, ile jednak go potrzeba na taką lodówkę? Poza tym - stać Was na tanie rzeczy?
        Taka lodóweczka ze styrodur kosztowała by ponad 60 zł. Natomiast ze styropianu ok. 10 zł. Jeśli chodzi o zdolności izolacyjne to są w przypadku tych dwóch tworzyw bardzo zbliżone (pytałem się w Leroy Merlin).
        A wsiąkaniu łatwo zapobiec. Wystarczy wykończy dół folią i problem z głowy.
        Warek zrobił swoją lodóweczkę tylko ze styropianu i na żadne przeszkadzające mu wgniecenia nie narzeka.
        "All the good things for those who wait"

        Comment

        • Hannibal
          Senior
          • 03-2004
          • 1426

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
          5 cm, twardość 20.



          Czy 1,5 cm styroduru izoluje tak samo jak 5 cm styropianu?
          Ile kosztuje 1 m2 ?
          Mówiłem już. W Leroy Merlin ok. 0,5 m2 kosztuje 19 zł.
          "All the good things for those who wait"

          Comment

          • Andrewbrw
            Senior
            • 03-2004
            • 932

            #80
            jak czytam o tych lodówkach to się cieszę , że mam piwniczkę ze stabilną temperaturą - w sztolniach
            ach te upały

            Comment

            • Hannibal
              Senior
              • 03-2004
              • 1426

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andrewbrw
              jak czytam o tych lodówkach to się cieszę , że mam piwniczkę ze stabilną temperaturą - w sztolniach
              ach te upały
              Ja też mam w miarę stałą temperaturę w pokoju - ok. 24, 25 stopni
              Do dolnej fermentacji konieczna jest temp. z przedziału 9-12. Czy masz taką u siebie w piwnicy?
              "All the good things for those who wait"

              Comment

              • Andrewbrw
                Senior
                • 03-2004
                • 932

                #82
                w piwnicy latem mam 12 stopni
                - zimą 8-10
                daje radę

                Comment

                • Hannibal
                  Senior
                  • 03-2004
                  • 1426

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andrewbrw
                  w piwnicy latem mam 12 stopni
                  - zimą 8-10
                  daje radę
                  Jak byś mieszkał w bloku miałbyś temperaturę w piwnicy ok. 30 stopni
                  A ja u siebie na działce, gdzie trzymam całe moje piwo, mam w piwnicy temperaturę wynoszącą obecnie ok. 13, 14 stopni, natomiast zimą spada ona do ok. 1, 2 stopni.
                  "All the good things for those who wait"

                  Comment

                  • Rolek
                    Senior
                    • 08-2001
                    • 1038

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
                    (...) Jeśli chodzi o zdolności izolacyjne to są w przypadku tych dwóch tworzyw bardzo zbliżone (pytałem się w Leroy Merlin).
                    (...)
                    Wybacz, ale nie polegam na wiedzy pracowników Leroy Merlin. A raczej niewiedzy.
                    Właściwości styropianu i styroduru nie są zbliżone. "U" dla styropianu wynosi około 0,035W/mK, dla styroduru - 0,022W/mK. Różnica jest prawie dwukrotna.

                    Nie neguję "zalety" styropianu, jaką w tym wypadku jest cena. Osobiście wybrałem styrodur, bo bardziej mi się podoba. I tyle.

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      • 08-2003
                      • 10737

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                      Wybacz, ale nie polegam na wiedzy pracowników Leroy Merlin. A raczej niewiedzy.
                      Właściwości styropianu i styroduru nie są zbliżone. "U" dla styropianu wynosi około 0,035W/mK, dla styroduru - 0,022W/mK. Różnica jest prawie dwukrotna.

                      Nie neguję "zalety" styropianu, jaką w tym wypadku jest cena. Osobiście wybrałem styrodur, bo bardziej mi się podoba. I tyle.
                      czyli jeżeli 5 styropian to 3 styrodur
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • mapajak
                        Senior
                        • 12-2002
                        • 1187

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                        1. Ja bedę warzył przeważnie w zakresie 10-14 Blg, uwarzę również koźlaka 16-18 Blg i portera 20 Blg oraz napewno coś z mocnych piw klasztornych 18-22 Blg.
                        2. oprócz wody, słodu, chmielu i drożdży ... nic.
                        3. podniosę, tak jak ty stopień nachmielenia
                        4. tu też zgodzę się z tobą, raczej będę skracał I przerwę cukrową niż wydłużał.
                        5. zwiększenie mocy przerobowych - koniecznie.
                        Pora publicznie rozliczyć się z planów
                        Ad 1. Wykonane w 100 %
                        Ad 2. oprócz wody słodu, chmielu i drożdży ... tylko cukier (tylko do piw mocnych i klasztornych)
                        Ad 3. wypróbowałem, że najodpowiedniejsza dla mnie dawka to 50 g marynki dla piw pełnych i 70 g dla piw mocnych.
                        Ad 4. I przerwa cukrowa to maksymalnie 10-15 min w 65 st.
                        Ad 5. zakupiono gar zacierno warzelny Severin.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎