Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Pyrlandia" ruszył!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • albeertos
    Senior
    • 10-2001
    • 2313

    #46
    Rozlew był jednak dzisiaj, w sobotę.
    Po dodaniu rozrobionego w wodzie suchego ekstraktu (100-110 g) wyszło tego 40 butelek 0,5 i 5 bączków 0,33 l. Powędrowało do leżakowni
    (_)>
    Nigdy się nie poddawaj!!!
    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
    Lech jest tam gdzie jego wiara
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • albeertos
      Senior
      • 10-2001
      • 2313

      #47
      W leżakowni postało, niestety kilka flaszek pękło (chyba zmęczenie materiału ), ale Klasztorne wyszlo jak przedni porter. Bardzo dobre , szczególnie podczas prac nad warką nr 4.

      A dzisiaj właśnie wiekopomna chwila - pierwsza zacierka. Słód pilzneński, na oko 5 kg ześrutowane w Porkercie (to też jego debiucik), poszło gładko.

      Woda (ok. 17,5 l) podgrzana do 67 C, dodany słód i przerwa 40 minut w temp 60-63 C. Z tą temperatura to różnie, ale staraliśmy się ją utrzymać. Próba jodowa wyszła w porządku. Dalej podgrzanie do 80 C i filtracja. Przebiegła ona nadzwyczaj sprawnie, idąc za radami Krzysia z jego artykułu, pierwsze litry z filtracji powędrowały spowrotem do kadzi. Później dolana gorąca woda do młóta, jakies 6-7 litrów, przefiltrowana, powędrowała również do gotowania.

      Chmielenie - 40 min. 35 g goryczki (szyszka) , 10 min. 10 g aromat (szyszka).

      Do fermentora weszło 21 litrów brzeczki o 14 Blg. Zaraz dodam drożdze (saszetka S-04) i wio na burzliwą.

      Mam nadzieję że pierwsze z zacierania będzie dobre...
      (_)>
      Nigdy się nie poddawaj!!!
      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
      Lech jest tam gdzie jego wiara
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • albeertos
        Senior
        • 10-2001
        • 2313

        #48
        Dziś od rana już piękny kożuszek w fermentorze się pojawił i rośnie
        (_)>
        Nigdy się nie poddawaj!!!
        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
        Lech jest tam gdzie jego wiara
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • albeertos
          Senior
          • 10-2001
          • 2313

          #49
          Warka nr 4

          Rozlew w piątek:
          - BLG spadło do ok. 3,5-4
          - 23 szt. butelek 0,5 l i 25 szt. butelek 0,33 l (bączki) powędrowało do leżakowni.

          Przed rozlaniem dodaliśmy 110 g suchego ekstraktu rozrobionego w 0,5 l przegotowanej, ostudzonej wody.

          Następne plany to połowa grudnia - koźlak albo porter (jeśli będzie odpowiednio zimno, bo ma być dolnej fermentacji). Uff, pierwsze zacieranie za nami, nie było tak strasznie
          (_)>
          Nigdy się nie poddawaj!!!
          Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
          Lech jest tam gdzie jego wiara
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • albeertos
            Senior
            • 10-2001
            • 2313

            #50
            Warka nr 5 - Porter bałtycki

            Zasyp:

            Pilzneński 3000 g
            Monachijski 3000 g
            Karmel jasny Strzegom 128 EBC 600 g
            Karmel ciemny Strzegom 680-720 EBC 100 g
            Caraaroma 300-400 EBC 200 g
            Palony Żywiecki 200 g
            Razem 7,1 kg

            Zacieranie:

            20 l wody podgrzanie do 72 st C

            I przerwa 60 minut 68 C->65 C
            II przerwa 10 minut 76 C
            podgrzanie do 80 C i stop

            Chmielenie:

            Goryczka szyszki 45 g 60 minut
            Aromat szyszki 25 g 30 minut

            Drożdże Saflager S-23, wyszło 20 litrów (po wysładzaniu), Blg 18.

            Teraz muszę wykonać telefon do zakładu terenowego nr 1 i się dowiedzieć jak idzie burzliwa

            (_)>
            Nigdy się nie poddawaj!!!
            Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
            Lech jest tam gdzie jego wiara
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10737

              #51
              przy tej ilości słodu można było pokusić się na jakiegoś ciemniaczka
              Last edited by anteks; 13-12-2005, 13:46.
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • albeertos
                Senior
                • 10-2001
                • 2313

                #52
                Warka nr 5 - Porter Bałtycki

                Wczoraj (21.12.2005 r.) rozlew do butelek: wyszło 18,5 litra (28*0,5 l, 14*0,33 l), końcowe Blg 7, dodano do refermentacji ok. 150 g suchego ekstraktu. Wstępny smak bardzo słodowy, chmielu niewiele.

                Następna warka w połowie stycznia, jeszcze nie wiem co to będzie. Chyba przeczytam wątek o domowym grodziskim
                Last edited by albeertos; 22-12-2005, 10:29.
                (_)>
                Nigdy się nie poddawaj!!!
                Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                Lech jest tam gdzie jego wiara
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • albeertos
                  Senior
                  • 10-2001
                  • 2313

                  #53
                  Warka nr 6 - na giełdę świdnicką

                  Warka nr 6, piwo warzone na giełdę świdnicką, nazwa robocza "Browarono Industrial"

                  I przepis nap piwo giełdowe:
                  zasyp na 20 l:
                  pilzneński: 1017 g
                  monachijski: 2200 g
                  karmelowy jasny 430 g
                  chmielenie: 10 g Marynka 90, 10% / 60 min
                  Sorry, procenty niech sobie każdy obliczy osobiście, ja mam niechęć.

                  SPosób zacierania, uzyte drożdże i inne parametry piwa, nie podane w zasadach konkursu, zależą wyłącznie od producentów. Ocenie podlega produkt finalny.
                  Miało być na 20 l, a u mnie wyszło niecałe 18 l, ale po kolei.

                  Słód pilzneński Optima, monachijski Strzegom, karmelowy jasny Strzegom.

                  I przerwa 65 C->62 C 60 minut
                  II przerwa 76 C 20 minut
                  próba jodowa pozytywna
                  podgrzanie do 80 C i stop.

                  Chmielenie jak w przepisie + na ostatnie 10 minut 100 g posiekaniego, świeżego imbiru.

                  Drożdze Safale US-56, niestety starter na Wyeastach Irish Ale okazał się być niepewny tuż przed zadaniem, więc nie ryzykowaliśmy.

                  Piwko odstawione na burzliwą

                  Jestem pierwszy z giełdowym?
                  (_)>
                  Nigdy się nie poddawaj!!!
                  Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                  Lech jest tam gdzie jego wiara
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • albeertos
                    Senior
                    • 10-2001
                    • 2313

                    #54
                    Warka nr 6

                    Warka nr 6 "Browarono Industrial" rozlane.

                    Końcowe Blg 3,5, wyszło tego 27 butelek 0,5 l i 10 butelek 0,33 l.
                    Imbir czuć dosyć mocno, może dlatego że mało chmielone piwo jest.

                    Teraz sobie do giełdy świdnickiej poleżakuje.
                    (_)>
                    Nigdy się nie poddawaj!!!
                    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                    Lech jest tam gdzie jego wiara
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • albeertos
                      Senior
                      • 10-2001
                      • 2313

                      #55
                      Warka nr 7 - uwarzona w kwietniu 2006, notatki mi się zagubiły, więc odnotowuję tylko z kronikarskiego obowiązku.

                      Warka nr 8 - po długiej przerwie - 13.01.2007

                      Zasyp:
                      3600 g pilzneński
                      1100 g monachijski
                      300 g karmelowy jasny
                      200 g caraaroma
                      100 g karmelowy ciemny
                      100 g carafa II
                      400 g cukier kandyzowany
                      Razem 5800g

                      I przerwa 65 -> 62 50 minut
                      II przerwa 76 20 minut
                      -> 80 st. c i stop

                      Chmielenie:
                      40 g goryczkowy 40 minut
                      15 g aromatyczny 15 minut

                      Drożdże US-56

                      Wyszło 24,5 litra brzeczki 16 Blg

                      Wczoraj (23.01) przelana na cichą -> 23 litry, Blg spadło do 5 st.

                      Warka nr 9 - zaraz po nr 8, też 13.01.2007, aczkolwiek prace skończyły się już 14.01.

                      Zasyp:
                      4600 g pilzneński
                      200 g karmelowy jasny
                      300 g caraaroma
                      150 g karmelowy ciemny
                      100 g carafa II
                      30 g słód barwiący
                      100 g cukier kandyzowany
                      Razem 5480g

                      I przerwa 63 -> 60 45 minut
                      -> 80 st. c i stop

                      Chmielenie:
                      40 g goryczkowy 40 minut
                      20 g aromatyczny 20 minut

                      Drożdże S-33, ale były zdechłe, zadziałały S-04 (dzięki Kony)

                      Wyszło 24,5 litra brzeczki 14 Blg

                      Wczoraj (23.01) przelana na cichą -> 23 litry, Blg spadło do 5 st.

                      I tak w jeden dzień uwarzyliśmy więcej niż w całym 2006 roku. Piwa na razie bez nazwy, roboczo to "Czyszczenie magazynów 1 i 2"
                      (_)>
                      Nigdy się nie poddawaj!!!
                      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                      Lech jest tam gdzie jego wiara
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • albeertos
                        Senior
                        • 10-2001
                        • 2313

                        #56
                        Warka nr 8 i 9 - 18.02.2007 rozlew do butelek

                        Warka nr 8

                        Po cichej Blg spadło do 4, wyszło 23 litry.

                        Warka nr 9

                        Po cichej Blg spało do 5, wyszło 23 litry.

                        Łącznie 46 litrów dojrzewa do wypicia
                        (_)>
                        Nigdy się nie poddawaj!!!
                        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                        Lech jest tam gdzie jego wiara
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • albeertos
                          Senior
                          • 10-2001
                          • 2313

                          #57
                          Warka nr 10,11,12 - były, udane i wypite (poza 12, jakieś resztki zostały)

                          No i jak przyszło na nr 13 - to musiało być coś ekstra, czyli Biały Porter a bliżej Porter Pszeniczny, WeizenPorter albo jak go kto tam sobie nazwie

                          To mój dawny pomysł zapodany w tym temacie, przypomniany mi niedawno przez Arta. Umówiliśmy się że będzie warzenie synchroniczne i prawie się udało. Art z Maggykiem warzyli w piątek, my w sobotę. Zasyp w 95% zbliżony, różnica w zacieraniu (Art dekokcja, ja infuzja), drożdze Safbrew WB 06.

                          Zasyp:
                          * 3kg pszen
                          * 2 kg plz
                          * 1 kg wied
                          * 0,4 jasny karmel (Art - 0,8)
                          * 0,2 ciemny karmel (Art - 0,05)
                          * 0,15 żywiecki palony (ekstrakcja na zimno, dodany podczas wysładzania)

                          Przerwy zapisane, notatek nie mam pod ręką, ale typowe dla pszenicy.

                          Różnice mi wyszły, bo skończył mi się jasny karmel. Wyszło 16 litrów 20 Blg, Artowi tyle samo ale 22 Blg. Mam zresztą nadzieję że sam się pochwali

                          Ależ jestem ciekawy efektu. Aha, i piwo się nazywa "Ramona"
                          (_)>
                          Nigdy się nie poddawaj!!!
                          Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                          Lech jest tam gdzie jego wiara
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            • 05-2004
                            • 5615

                            #58
                            No i jak tam Ramona, bo nasz porterek niczego sobie. Jakąś degustację porównawczą trzeba będzie uskutecznić.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • albeertos
                              Senior
                              • 10-2001
                              • 2313

                              #59
                              Ramona na cichej jeszcze! Ale czas już rozlać, zawsze mało casu kruca bomba.
                              (_)>
                              Nigdy się nie poddawaj!!!
                              Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                              Lech jest tam gdzie jego wiara
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              • Marusia
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 20211

                                #60
                                Kurtynka, a myśmy wersję Administratorską pili już w Chorzowie tydzień temu i była bardzo zacna
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎