Browar Hajduki, czyli próby warzenia czynione przez Adama XVI-go Śląskiego...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9866

    #106
    Warka nr 7

    Miało być piwo, a wyszedł ... jabłecznik
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #107
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
      Miało być piwo, a wyszedł ... jabłecznik
      Może opisz bardziej swoje warki. Użyłeś suchych drożdzy? Czym sterylisujesz pojemniki i rurki? Przyznam szczerze, że na poczatku miałem sporo kwasów, gdyż słao dezynfekowałem a później używałem gęstwy skwaszonej po kolejnych warek.
      Od sierpnia nie miałem ani jednego kwasu-zaczłem używać wybielacza a obecnie CIO używam i jestem zadowolony, gdyż nie śmierdzi i nie trzeba płukać.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #108
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        a obecnie CIO używam i jestem zadowolony, gdyż nie śmierdzi i nie trzeba płukać.
        ClO2 Adam, ClO2
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
          ClO2 Adam, ClO2
          Do mnie to i tak jedena zorta- nie wnikom w szczegóły
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9866

            #110
            Chyba nie będzie źle - sprawdzona kolejna butelka i jabłek nie było
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • China_Blue
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.07
              • 55

              #111
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
              obecnie CIO używam i jestem zadowolony, gdyż nie śmierdzi i nie trzeba płukać.
              Hmm, a moj ClO2 tak daje czadu, ze czuje sie jak na basenie za PRLu... Ostatnio pomyslalem, ze moze dlatego, ze rozcienczam z goraca woda, ktora jak wiadomo, daje duzo oparow, smierdzacych oparow.
              A moze za bardzo stezony uzywam? Roztwor aktywny rozcienczam 1:10 i tym dezynfekuje.
              A jak wy go stosujecie (w jakim stosunku rozcienczony i w zimnej czy goracej wodzie)?
              Ostatnia zmiana dokonana przez China_Blue; 2008-01-31, 22:47.
              Popieraj swój browar.

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #112
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
                Hmm, a moj ClO2 tak daje czadu, ze czuje sie jak na basenie za PRLu... Ostatnio pomyslalem, ze moze dlatego, ze rozcienczam z goraca woda, ktora jak wiadomo, daje duzo oparow, smierdzacych oparow.
                A moze za bardzo stezony uzywam? Roztwor aktywny rozcienczam 1:10 i tym dezynfekuje.
                A jak wy go stosujecie (w jakim stosunku rozcienczony i w zimnej czy goracej wodzie)?
                Najpierw r-r 5% (oryginalny) 1:25 z kwaskiem cytrynowym, a potem taki r-r 1:10 bezpośrednio przed użyciem ale tylko w ZIMNEJ wodzie. Z gorącej wody ClO2 natychmiast uleci i nie bardzo masz czym dezynfekować, za to wrażenia zapachowe niezapomniane
                Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-01-31, 23:00.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #113
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Najpierw r-r 5% (oryginalny) 1:25 z kwaskiem cytrynowym,
                  Oczywiście 1:25 z wodą plus kwasek cytrynowy.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • China_Blue
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.07
                    • 55

                    #114
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                    Oczywiście 1:25 z wodą plus kwasek cytrynowy.
                    Ja robie tak samo tyle, ze z goraca woda... jutro zrobie z zimna, mam nadzieje, ze nie bedzie juz tak walilo
                    Popieraj swój browar.

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #115
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
                      Ja robie tak samo tyle, ze z goraca woda... jutro zrobie z zimna, mam nadzieje, ze nie bedzie juz tak walilo
                      Śmierdzieć niestety będzie, ale na pewno ZNACZNIE mniej.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9866

                        #116
                        Zamierzałem coś uwarzyć a tu wodociągi mi plany popsuły - od wczoraj woda w Chorzowie nie nadaje się do picie i trzeba biegać do beczkowozów. Choć może by zrobić jakieś Beczkowe
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #117
                          Jak rok temu wykryli bakterie coli w Rudzie Śląskiej to warzyłem piwo wtedy, ale cooler mi nie wyszedł.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9866

                            #118
                            No ja piwa na razie robić na tej wodzie nie będę. Kąpać się zersztą treż bo jak się własnie dowiedziałem to jest to czynnośc zbędna - cytuję:
                            Chorzowsko-Świętochłowickie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. informuje, że woda dostarczana tutejszemu przedsiębiorstwu przez Górnośląskie Przedsiębiorstwo Wodociągów S.A. w rejonie Chorzowa Batorego ograniczonego ulicami A. Krajowej-Działkowa – Wysockiego – Inwalidzka – Kasztanowa – Brzozowa – Graniczna – Kochłowicka – Kaliny decyzją Sanepidu w Chorzowie nie nadaje się do celów spożywczych oraz czynności zbędnych - mycie, kąpanie.

                            W TV Katowice podawali, że normy zanieczyszczenia żelazem są przekroczone bodaj 9 razy. Są też inne zanieczyszczenia chemiczne.
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Warzywo
                              Skoczów, Adama Mickiewicza 29, Bar Pianka
                              Warzywo
                              Tu mi się najbardziej podobało w Skoczowie, Klimat jak z lat 80, wystrój z lat 90, w zasadzie sami miejscowi. Trafiłem na konkurs skoków więc jeszcze emocje sportowe były. Do picia, przepyszny, naprawdę przepyszny, tak dobrego piwa dawno nie piłem - Racibórz, podany w firmowej, ciężkiej,...
                              2022-02-16, 17:15
                            • Prusak
                              Forever Brewing Co/Wołynśkij Browar, Voyager
                              Prusak
                              Skusiłem się na jedną z puszek stojących już jakiś czas w Leclercu. Kolaboracja z tajemniczym (przynajmniej dla mnie) polskim kontraktem Kite.Szkoła.PL. Alk 4, 5%, Eks. 12,5 blg.
                              Piwo ma w "podtytule" German Pilsner, ale koło takiego pilsnera to chyba krótko ono stało (a może...
                              2023-06-10, 15:58
                            • etman
                              Piwowar nr 53
                              etman
                              W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
                              2025-06-17, 20:34
                            • AdamKowalski34
                              Pojedyncza butelka warki z browaru skwaśniała
                              AdamKowalski34
                              Cześć,
                              Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
                              Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników co mogło się stać z piwem bo trochę mnie to dziwi, w skrócie opiszę sytuację.
                              Zakupiłem 6 piw (ten sam karton i data i godzina), grodziskie white ipa warka...
                              2025-06-09, 06:10
                            • heckler
                              Krhová, Barvířka 25, Minipivovar Breimis
                              heckler
                              Krhová, mała wieś położona tuż przy mieście Valašské Meziříčí. W grudniu 2023 roku w tejże wiosce pan Pavel Reimer zalegalizował swój domowy browarek o nazwie Breimis.
                              Warzelnia to tylko 150 litrów, do tego 1 x 150 i 2 x 300 l. tankofermentatory. Produkcja skromna, domowa,(właściwie...
                              2024-05-07, 09:10
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...