Andrewbrw napisał(a)
[...] Blg nie chciało zejść poniżej 6, więc Morbital potłukł areometr
hehe! [...]
[...] Blg nie chciało zejść poniżej 6, więc Morbital potłukł areometr
hehe! [...]
hehe! [...]
Mam jednak jedno pytanie co do koloru tego piwa,mianowicie jaki on jest? Zrobiliście zdjęcie na tle ściany i to spowodowało że zdjęcie nie oddaje pełni tej barwy.A tak na koniec to pianka tyż ładna
Nasze było najlepsze
Wyszło tego 44x0.5l + jedna butelka PINTowa.
Bardziej przypomina w smaku dobrze nachmielonego portera , niż zwykłego ciemniaka! Jedno jest pewno to piwko potrzebuje długiego leżakowania
Po lagerku może jakieś klasztorne albo Tripelek
Blg wyszło 12,5
Sądzę , że nachmieliliśmy sporo, może jeszcze na cichej dowalimy kawałek Tabsa, ale to się zobaczy! Jeśli zima trochu popuści następną warkę robimy pod gołym niebem na kuchni w kamieniu-żywy ogień
a co!
ale nie więcej niz 30g goryczkowego i 40 aromatycznego! W fermentorze jest 21,5 litra. Temperatura na początku była 9-10 ale potem spadła do 6-8 drożdże się wolno zbierały(jeśli w ogóle się zbierały) i daliśmy do 14 stopni-ruszyły! Coś z tego może będzie
Wreszcie zakupiłem garnek na miarę możliwości, inwestycje trwają
co do piwka: 1,8 ekstraktu jasnego, 1,2 pszenicznego , "łycha" barwiącego , cukier kandyzowany 450g(3x150g brązowego, 1x150g jasnego) , no i chmielenie szyszkami ( aromat i gorycz ) oczywiście na oko
BLG początkowe 16,5 zapodaliśmy drożdże Safbrew S-33 i w niecałe 3 dni BLG spadło do 4 ! Obecnie nie wiem co się z piwkiem dzieje(bo jestem we Wrocławiu), Morbital chyba dziś zleje na cichą, napisał tylko ,że pachnie "genialnie". Następne planujemy ciemne- ale tym razem nie tak bardzo jak to czarne w habicie
Comment