Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Save water, drink beer ...
 
 http://www.parowozy.com.pl/
 http://www.kamery.wolsztyn.pl/
 https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jednak trochę mało gazu.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
 - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
 
 Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Chyba że tak, jesteś usprawiedliwiony 
 P.S. Milo jest tak znaleźć pełen fermentor , muszę u mnie sprawdzić, może mi się też jakiś zapodział  Save water, drink beer ... Save water, drink beer ...
 
 http://www.parowozy.com.pl/
 http://www.kamery.wolsztyn.pl/
 https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Napisze sobie jeszcze jednego posta żeby totalnie zawładnąć stroną główną swoim nickiem - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem! - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
 - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
 
 Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zaniedbaliśmy nasz warzelniczy temat na tyle, że zupełnie pogubiliśmy się w numeracji warek. Od września zaczęliśmy zatem do numeru warki dodawać rok. W tym roku mam mocne postanowienie notować skrupulatniej swoje wybryki.
 
 1/13 Coopers Mexican Cerveza x2 rozpuszczone 17.01.2013, cicha 31.01.2013 (miało być wcześniej, ale nie wyszło, 3 BLG)
 
 2/13 DE AIPA 17 BLG warzone 18.01.2013, cicha 31.01.2013 (jest 2,5 BLG)
 Słód pale ale Strzegom 4,5 kg
 Słód wiedeński Strzegom 1 kg
 Słód bursztynowy Strzegom 0,5 kg
 Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2 kg
 zacieranie:
 52 st. C - 10 minut
 62 st. C - 30 minut
 72 st. C - 30 minut
 Opal, granulat 50 g - 90 min
 Saphir, granulat 50 g - 15 min
 Smaragd, granulat 50 g - 1 min
 
 Cascade DE, granulat 50 g - na zimno, 3 dni przed butelkowaniem (taki jest plan)
 obecnie na cichej
 
 S-04
 
 3/13 Imperial IPA 18 BLG warzone 25.01.2013, na burzliwej, 21,5 litra
 
 Stasiek mnie natchnął do IIPY 
 
 Pale Ale Strzegom 6.3 kg
 karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
 zacieranie:
 52 st. C - 10 minut
 62 st. C - 30 minut
 72 st. C - 30 minut
 
 Chmielenie:
 Tomahawk granulat 30 g - 90 min
 Warrior granulat 25 g - 60 min
 Cascade granulat 20 g - 5 min
 Cantennial granulat 20 g - 1 min
 Na zimno (takie są plany)
 7 dni - Amarilllo granulat 20 g
 5 dni - Cascade granulat 10 g
 4 dni - Centennial granulat 10 g
 3 dni - Simcoe granulat 20 g
 
 S-04 x 2
 
 4/13 01.02.2013 American Pale Ale
 A dziś kolej na mniejszego lenia. Zrobiłam sobie American Pale Ale z Wesów 
 Jasny WES 1,7 kg
 Jasny WES 1,2 kg
 Bursztynowy WES 0,5 kg
 
 Chmielenie:
 Warrior granulat 20 g - 60 min
 Mosaic granulat 25 g - 1 min
 
 Na zimno 25 g Mosaic (3-4 dni przed końcem - taki mam plan).
 Mosaic ma szanse dołączyć do grona moich ulubieńców z USA.
 
 Piwo się chłodzi. Drożdże S-04.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 2/13 DE AIPA 17 BLG na cichej Cascade DE, granulat 50 g - wczoraj powędrowało do chmielenia na zimno
 
 5/13 08.02.2013 Czeska Dziesiątka
 Pilzneński czeski klepiskowy 3-4 EBC 3,0 kg
 Monachijski 19 EBC 0,65 kg
 Saaz 50 g (2x25)
 
 55 st. C- 10 min
 62 st. C - 20 min
 72 st. C - do negatywnej próby jodowej (po 35 minutach sprawdziłam i była negatywna)
 mash out - 77C
 
 Chmielenie:
 25g Saaz - 60 min
 25 g Saaz - 1 min
 
 Wyszło 24 litry 10 BLG, zadane drożdżami s-23.
 
 3/13 Imperial IPA 18 BLG
 4/13 American Pale Ale
 mamy zamiar w ten weekend przelać na cichą. Mam nadzieję, że na zamiarach się nie skończy.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 3/13 Imperial IPA 18 BLG zabutelkowano 18.02.2013
 4/13 American Pale Ale zapepsikegowano + 2 szt w butle 18.02.2013Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 6/13 Porter bałtycki 22 BLG
 
 Zachciało się samodzielnej dekokcji... Już mnie obie ręce bolą. Całe szczęście nie porwałam się na trójwarówkę, choć taki był mój zamysł początkowy.
 
 Do 21 litrów wody o temp 67 st. C wsypałam ześrutowane słody (bez barwiącego). Temperatura spadła do 63 st. czyli tak, jak miało być. Trzymałam w tej temperaturze przez 25 minut. Po czym odjęłam 7 litrów zacieru (gęstej części). Może i powinno być więcej, ale musiałabym lecieć na trzy gary. Te 7 litrów podgrzałam do 72 st.C, przetrzymałam 20 minut i zagotowałam. Następnie przelałam te 7 litrów do zacieru głównego i uzyskałam 72 st. C (bez dodatkowego podgrzewania). Trzymałam około 15 minut i uzyskałam negatywną próbę jodową. Wsypałam ześrutowany słód barwiący, a teraz idę podgrzewać do 76 st. C i filtrować.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
 Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
 Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
 Chmielenie:
 Zeus – 40 g na 60 minut
 na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
 10 Zeus 2011
 15 Chinook 2011
 3 g Topaz 2012 - szyszka
 3 g Amarillo 2012 – szyszka
 Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.
 
 8/13 Eksperymentalny a'la Grodzisz z ekstraktów
 Muntons Spraymalt - Wheat (Pszeniczny) - 500 g - 3 szt.
 Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 500 g - 1 szt.
 Chmielenie
 35 g Marynki (szyszka 2012) wędzonej przez 2 godziny na patelni + 10 g Marynki niewędzonej na 60 minut
 5 g Marynki na 5 minut przed końcem chmielenia
 Dzięki Kwadri za inspirację A jak nie wyjdzie to będzie Twoja wina A jak nie wyjdzie to będzie Twoja wina Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz! Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 9/13 American India Pale Ale (AIPA) 16º BLG
 
 zacieranie na "zapracowańca" bo w międzyczasie musiałam kilka spraw załatwić:
 ok. 18 litrów (na oko)
 55 st. C - 10 min,
 69->63 st. C - około 90 minut
 76 C
 wysładzanie 12 litrów
 
 chmielenie granulatami:
 Zeus - 15 g - 60
 Palisade - 50 g - 35 min
 Mosaic - 20 g - 5 min
 Centennial - 25 g - 1 min
 Mosaic - 30 g chmielenie na zimno 3 dni przed końcem
 
 drożdże w planie: Wyeast XL 1056 American AleŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 10/13 Bock 16 BLG
 wiedeński Steinbach 2,5 kg
 pilzneński Steinbach 2,0 kg
 monachijski ciemny Steinbach 1,0 kg
 karmelowy ciemny Steinbach 0,2 kg
 melanoidowy Weyermann 0,5 kg
 
 55 st. C- 10 min
 62 st. C - 20 min
 69 st. C - 40 min
 
 chmielenie 90 min:
 Spalt Spalter 25 g - 60 min
 Hallertau Tradition 15 g - 30 min
 
 ok. 23 litrów
 
 w34/70
 
 11/13 Kazbek PA 12 BLG
 Jasny WES 1,7 x 2
 chmielenie Kazbek, szyszka 60 min:
 50g - 60 min
 20 g - 20 min
 10 g - 1 min
 20 g - 3 dni przed końcem
 Danstar BRY-97
 
 12/13 Polaris PA 12 BLG
 Jasny WES 1,7 x 2
 chmielenie Polaris, granulat 60 min:
 10g - 60 min
 10 g - 20 min
 10 g - 1 min
 20 g - 3 dni przed końcem
 Danstar BRY-97Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2013-04-17, 23:58.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
 Piwo domowe -
 Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
 Reklama w BROWARZE
 PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom. Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
 
 Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
 Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Drodzy Piwowarzy! Drodzy Piwowarzy!
 
 11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
 
 Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
 potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca ... ...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 2025-06-30, 18:39
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
 https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
 
 Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów... Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...- 
							Channel: Islandia
 2024-10-27, 00:16
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym. W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
 Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...- 
							Channel: Słowenia
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
							
						
Comment