Dzięki.
Piwo Wielkiego_B
Collapse
X
-
-
Warka # 12 "Kosmiczna mutacja"
No więc ta dziwna warka, która miała być munich lagerem, a Bóg raczy wiedzieć czym w końcu będzie, robiona była tak (kopia z mojego pamiętniczka):
Warka nr 12 – Munich Lager
Warzone w dniu 29.05.2005 r.
Zamiar:
Jak w tytule.
Zasyp:
– 4,0 kg pilzneński,
– 1,0 kg monachijski,
– 0,35 kg karmelowy jasny,
– 0,50 kg carapils.
Chmiel:
30 g uniwersalny „Brewers Gold” granulat, a-k 6,5 %,
30 g aromatyczny „Hallertau Hersbrucker”.
Drożdże:
Wyeast 2308 Munich Lager – starter z saszetki.
Dodatki:
Bez dodatków.
Zacieranie:
Cała śruta ziarna wsypana do wody o temp. 55 st. C i utrzymywana w temp. 52>50 st. C przez 30 min.
Dolanie 6 l wrzątku i 15 min. przerwa w temp. 64>63 st. C.
Przerwa 15 min. w temp. 63>70 st. C.
Przerwa 15 min. w temp. 70 st. C.
Podgrzanie do 78 st. C i przelanie do filtracji.
Filtracja: fatalna! Po prawie 4 godzinach nie wytrzymałem i zacząłem mieszać młóto łychą.
Z dwojga złego wybrałem mętną brzeczkę ze śmieciami, niż czekanie do rana.
Powodem było miałkie ześrutowanie słodu pilzneńskiego, celem uzyskania lepszej wydajności, bowiem słód ten nie był pierwszej młodości i w poprzedniej warce uzyskałem z niego niskie stężenie brzeczki przedniej.
Wniosek: drobne ześrutowanie pomogło, ale kosztem ogromu czasu i pracy.
Warzenie:
Na początku „Brewers Gold”, a w 45 minucie „Hallertau Hersbrucker”.
Schładzanie:
Chłodnica zanurzeniowa w akcji.
Wyszło: brzeczka nastawna: 13,5 Blg.
Na drugi dzień samoistnie pojawiła się piana, BEZ DODANIA DROŻDŻY!
Zostawiam i czekam co z tego wyjdzie. Lager będzie robiony od nowa.
06-06-2005 r. zlane na cichą fermentację. Zjechało do 3,5 BlgComment
-
Warka #12
Zapomniałem zaznaczyć, że warka ta, pomimo cudów z fermentacją, jak na razie, nie wykazuje niepoprawnych oznak. Ma smak piwa. Może jednak coś z tego będzie...
Poza tym, właśnie zakończyłem warzenie warki # 13 Munich Lager. Fermentor stoi już w chłodziarce. Opis będzie za chwilę.
Małe spostrzeżenie dla tych, którzy twierdzą, że nie warto inwestować w chłodnicę zanurzeniową (pomijając, omawiane już na forum, kwestie wydajności i wygody):
gorącą wodą wypływającą z chłodnicy można (i należy) umyć wszelkie naczynia, jakie w trakcie warzenia (i nie tylko) znalazły się w kuchni.Comment
-
Jeszcze do warki #12
Zapomniałem dodać, że na dnie fermentora nie było widocznego dużego osadu drożdży. Były tam jakieś drożdże, ale zastosowanie chmielu w granulacie, bez późniejszego odcedzania, spowodowało że na dnie była maź z przewagą śmieci z chmielu.Comment
-
Mam rozumieć że po fermentacji nie było zbyt dużego osadu drożdży?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BZapomniałem dodać, że na dnie fermentora nie było widocznego dużego osadu drożdży. Były tam jakieś drożdże, ale zastosowanie chmielu w granulacie, bez późniejszego odcedzania, spowodowało że na dnie była maź z przewagą śmieci z chmielu.
I jeszcze pytanie jak zachowywała się brzeczka podczas fermentacji. Jaka była piana? Czy na powierzchni piany była maź? Czy ją zbierałeś?Comment
-
Na powierzchni była gruba zielona warstwa z granulatu chmielowego (dałem 2 x 30 g), a po środku przebiła się biała piana (nie zauważyłem wtedy, ani później brudnych nalotów). Ręce mi opadły, więc nie zaglądałem tam aż do przelania na cichą. Wtedy stwierdziłem, że jakies drożdże tam owszem są, ale jakies takie luźne i łatwo mieszały się z "zielonym". Było tego raczej niewiele, nie tak jak przy zadaniu brzeczki dobrym starterem, czy tym bardziej gęstwą. Być może dlatego, że to wszystko (choć minęło bodajże ponad 10 dni) jeszcze pracowało - no powierzchni były resztki piany. Nie czekałem jednak z przelaniem na cichą z uwagi na ograniczenia czasowe (a i tak przewidziałem koniec tej warki w oczyszczalni ścieków).Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AlchemychMam rozumieć że po fermentacji nie było zbyt dużego osadu drożdży?
I jeszcze pytanie jak zachowywała się brzeczka podczas fermentacji. Jaka była piana? Czy na powierzchni piany była maź? Czy ją zbierałeś?
Od czasu przelania na cichą jeszcze tam nie zajrzałem...Comment
-
Raczej wykluczam żeby drożdże z poprzedniej warki zastartowały po takim piekle (czyt. filtracja). Raczej dzikie się zaszczepiły i zrobiły robotę. Ja bym jednak nie podupadał na duchu i nawet zabutelkował. Kiedyś do produkcji piwa wykorzystywano tylko takie drożdże nie wiedząc nawet o ich istnieniu. Aż jakiś Francuz je zdemaskowałPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B...
Warzenie:
Na początku „Brewers Gold”, a w 45 minucie „Hallertau Hersbrucker”.
Schładzanie:
Chłodnica zanurzeniowa w akcji.
Wyszło: brzeczka nastawna: 13,5 Blg.
Na drugi dzień samoistnie pojawiła się piana, BEZ DODANIA DROŻDŻY!
Zostawiam i czekam co z tego wyjdzie. Lager będzie robiony od nowa.
06-06-2005 r. zlane na cichą fermentację. Zjechało do 3,5 Blg
i się zaczęło...
Ja osobiście z powodzeniem wykorzystuję dzikie drożdże bytujące na owocach do produkcji wina. Wiadomo że piwo to nie wino i nie do końca można to porównać ale myślę że jest szansa na to że będziesz z tego piwa zadowolony. Ważna jest teraz sterylność w trakcie i po cichej fermentacji.
Aha - nie rozumiem za bardzo ile chmielu użyłeś i skąd chmiel znalazł się w fermentorze.
Czy filtrowałeś osady chmielowe a potem chmieliłeś na zimno czy chmiel został po warzeniu?Comment
-
Chmiel pozostał po warzeniu. Zawsze przy zlewaniu do ferentora puszczałem brzeczkę przez wysterylizowane (w gotującej się brzeczce) metalowe sitko (dzięki temu brzeczka m.in. dostawała trochę tlenu), ale małżonka je tak skutecznie schowała...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AlchemychRaczej wykluczam żeby drożdże z poprzedniej warki zastartowały po takim piekle (czyt. filtracja). Raczej dzikie się zaszczepiły i zrobiły robotę. Ja bym jednak nie podupadał na duchu i nawet zabutelkował. Kiedyś do produkcji piwa wykorzystywano tylko takie drożdże nie wiedząc nawet o ich istnieniu. Aż jakiś Francuz je zdemaskował
i się zaczęło...
Ja osobiście z powodzeniem wykorzystuję dzikie drożdże bytujące na owocach do produkcji wina. Wiadomo że piwo to nie wino i nie do końca można to porównać ale myślę że jest szansa na to że będziesz z tego piwa zadowolony. Ważna jest teraz sterylność w trakcie i po cichej fermentacji.
Aha - nie rozumiem za bardzo ile chmielu użyłeś i skąd chmiel znalazł się w fermentorze.
Czy filtrowałeś osady chmielowe a potem chmieliłeś na zimno czy chmiel został po warzeniu?Comment
-
Etykiety dla kolekcjonerów
Zauważyłem ostatnio, że koledzy kolekcjonerzy interesują się też etykietami z domowych browarów. Zamieszczam więc jedną z moich nalepek, choć jest mało oryginalna.
Na oryginalne "prawie cudo" trzeba poświęcić mnóstwo czasu. Na razie jednak wolny czas poświęcam na moje nowe zwariowane hobby - warzenie. Kiedyś jednak spróbuję chwycić byka za rogi... hehehe... dobra etykieta może postawić na nogi byle jakie piwo...Comment
Related Topics
Collapse
-
Sklep sieci Al.Capone, różnorodny wybór nie tylko piw ale i mocniejszych trunków, lokal klimatyzowany, piwo nie kisi się w zaduchu
Trafiliśmy tu pierwszy raz nieco ponad tydzień temu śmigając po drodze. Pozytywne wrażenie, obsługa wie co i jak, może polecić nowości i opowiedzieć...-
Channel: Opolskie
2021-06-27, 11:30 -
-
Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....-
Channel: Czechy
-
-
(jak zwykle nieco chaotycznie, bo i późno ale i tak dwa dni wcześniej niż ostatnio i jak zwykle tumult innych zajęć na głowie, a trzeba ogłosić co najważniejsze)
Proszę wytężać wzrok ogłaszam co następuje!
oto już pełną parą szykuje się:
XVII Wielki Zlot Forumowiczów...-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...-
Channel: Czechy
-
-
Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
powiny wyginąć przy 30-40oC ,i do tego tak szybko ruszyły? z gęstyw nie raz dłużej startują chyba że to jakaś kosmiczna mutacja
Comment