Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Markowe domowe

    Zrobiłem jak kazano założyłem temat i tu sie będe rozpisywał na temat mojego warzenia.

    Dwie wareczki za mną w sobotę planuję trzecią pszeniczną.
    Pierwsza była oszłamiającym sukcesem - piwko wyszło baardzo smaczne , choć do końca nie zdąrzyło dojrzeć, słodowanie przeprowadziłem w domku zabawy było tydzień , a efekt 1 kg wysłodowanej pszenicy oraz 1,2 kg wyslodowanego jęczmienia- wniosek gra nie warta świeczki, za dużo pracy za mało zysku. Ale warto było spróbować jak to się ma w praktyce. Dokupiłem jaszcze kg jęczmienia z browamatora, drożdże , chmiel i uwarzyłem. Ale cóż to już tylko wspomnienia.
    Attached Files

  • #2
    W pierwszej warce wyszło tylko 16 butelek, więc w drugiej zakupiłem sprzęty co by browar był rozwinięty. Fermentator 30 litrowy z kranikiem, filtr denny miedziany i kilka skrzynek z butelkami Kelt. 14 maja zabrałem się za klejną warkę.

    Comment


    • #3
      Marku, wracając do Twojej wypowiedzi nt. drożdży: 29 zł to nie jest drogo - poprzednio mieli za 37
      Po za tym, to są drożdże wielokrotnego użytku
      Po za tym - można sie na takie drożdże składać i choćby paczkami rozsyłać i dzielić, tak jak zaproponował Ci to Wielki B.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment


      • #4
        Wy z Wrocka to macie piwowarów na kazdej ulicy( przynajmniej tak to wyląda na forum), Bielszczaniana znalazłem dotchczas jadnego i w dodatku niepraktykujacy .
        Może uczestnictwo w imprezach poprawi kontakt z piwowarami, ale z drugiej strony to sam mam niewiele do zaoferowania. Chciałem wziąść piwko swoje do Żywca ale cieńko to widzę bo na razie nie nadaje się do picia.
        W smaku karmelkowe słodkawe z całą nutą spirytusu ( 2 warka) będzie musiało jeszcze długo postać zanim sie nanda do spożycia.

        Comment


        • #5
          Co do drożdży sprubuję ożywić te z pierwszej warki 30.04 butelkowane . Piwko było dobre to sie nadadzą.

          Comment


          • #6
            Druga wareczka Mareczka składała się z:
            4,5kg słodu pilznańskiego 3-4 EBC
            0,5kg słodu pilznańskiego uprażonego w piekarniku na kolor kakao
            Drożdzę S-04
            Przerwy po 30 min w 64 st.C i 72 oraz 77 st.C 10 min do negatywnej próby jodowej.
            Chmiel reszta z 1 warki - 80gr lubelskiego aromatycznego w 0 minucie godzinnego gotowania.
            Po 4 dniach fermentacji dorzyciłem 1/3 tabletki chmielowej.
            Po 11 dniach fermentacji poszło w butelki i siedzi do teraz.
            Objetość warki 22 litry 16 Blg spadło do 5Blg.
            Attached Files

            Comment


            • #7
              3 wareczka zaplanowana na sobotę 11.05 , surowce są ochota też nic tylko zacierać - narazie rece

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Wy z Wrocka to macie piwowarów na kazdej ulicy( przynajmniej tak to wyląda na forum), Bielszczaniana znalazłem dotchczas jadnego i w dodatku niepraktykujacy .
                Może uczestnictwo w imprezach poprawi kontakt z piwowarami, ale z drugiej strony to sam mam niewiele do zaoferowania. Chciałem wziąść piwko swoje do Żywca ale cieńko to widzę bo na razie nie nadaje się do picia.
                W smaku karmelkowe słodkawe z całą nutą spirytusu ( 2 warka) będzie musiało jeszcze długo postać zanim sie nanda do spożycia.
                masz pod bokiem praktykującego Svena
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment


                • #9
                  Dzięki za info musze go namierzyc i skumplować

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    masz pod bokiem praktykującego Svena
                    I tu wychodzi brak możliwości wyszukiwania użytkowników wg miasta

                    Comment


                    • #11
                      Na szczescie ART czuwa i służy pomocą

                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                        I tu wychodzi brak możliwości wyszukiwania użytkowników wg miasta
                        i tu się Pan mylisz. jest. dla PU :P
                        Last edited by ART; 07-06-2005, 13:20.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          i tu się Pan mylisz. jest. dla PU :P
                          Khem khem fiuu fiuu fiuu

                          PS Uciekam z tematu, bo zaraz mark wysypie na mnie wysłodziny.

                          Comment


                          • #14
                            Mylisz się kolego zawsze pomaga zieleńcom takimjak my, ale najłatwiej jest krytykować.

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                              Mylisz się kolego zawsze pomaga zieleńcom takimjak my, ale najłatwiej jest krytykować.
                              A to w związku z czym

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X