Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Oryginalnie, chyba jeszcze nikt nie ma warki nr 0 podsilnia
    No nie ! Tylko nie wykład z matematyki

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #92
      rekordowe poczynania drożdży

      Uwaga uwaga! Drożdże od Krzysia biją rekord świata. Piwo już od tygodnia ma 3,5 blg, trzeci raz zbieram drożdże z wierzchu a po godzinie robi się wybujała, gęsta piana.
      Czy ta burzliwa nigdy się nie skończy?? Przecież miałam już tydzień temu w butelki wsadzić 9 warkę.
      Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-01-05, 23:36.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #93
        Ma się te talenta

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Ma się te talenta
          Chyba talentne drożdże. Albo je przegłodowałeś, że są tak wściekle nienajedzone.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #95
            Czule do nich przemawiałem

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #96
              wielkie rozlewanie

              Warka nr 9 dziś dopiero rozlana do butelek. Chyba zaistnieję z nim na scenię piw kwasowych
              2 tygodnie na burzliwej w 18st a i tak musiałam dziś brutalnie przerwać pracę drożdżykom bo one w najlepsze dalej pracowały. Zalatywało ostro kiszonką z fermentora więc straciłam cierpliwość.

              Warka nr 10 też rozlana. Mętna okrutnie od danstarów więc sobie poczeka na otwarcie.

              Warka 11 w planach. Tym razem może będzie przemyślana

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #97
                Pierwsza warka w 2006 będzie na słodzie pszenicznym
                Przejrzałam różne przepisy, przeanalizowałam proporcje i temperatury, i czasy też. Jeśli jednak któryś z doświadczonych piwowarów ma jakieś cenne rady to zapraszam do wpisywania. Nie da się bowiem prześledzić wszystkich opisów warzenia.
                Ja w tym czasie sobię pośrutuję.

                Comment

                • Wesoly
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.10
                  • 371

                  #98
                  1. 55% pszenicy, 40% pilsa, 5% Carahell
                  2. Zacieranie dekokcyjne
                  3. Dobre drożdże np WLP 300
                  4. Nie za wysoka temperatura fermentacji

                  Powodzenia!
                  Pozdrawiam, Wesoły

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #99
                    I tu wychodzi mój brak słodów nietypowych czyli Carahell. Ale będzie proporcja 55% do 45% i jakieś płatki wsypię może a może już nie bo całkiem mnie się już zapcha filtr. A drożdże Marusine czyli Braupartnera. Może na następną warkę zdobędę WLP.

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9303

                      #100
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                      I tu wychodzi mój brak słodów nietypowych czyli Carahell.
                      A patrzyłaś czy są w warszawskim browamatorze. Slavoy ciągle się kręci na trasie W-W może dałby się z raz wykorzystać. ................jako goniec.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                        A patrzyłaś czy są w warszawskim browamatorze. Slavoy ciągle się kręci na trasie W-W może dałby się z raz wykorzystać. ................jako goniec.
                        A to nie jest problem, że ich w sklepach nie ma. To jest kwestia gotóweczki. A właściwie jej braku

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9303

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                          A to nie jest problem, że ich w sklepach nie ma. To jest kwestia gotóweczki. A właściwie jej braku
                          No to jest problem.
                          Jak w sierpniu będę w Warszawie to masz u mnie prezent urodzinowy.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #103
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                            No to jest problem.
                            Jak w sierpniu będę w Warszawie to masz u mnie prezent urodzinowy.
                            OK. To przetrzymam pare buteleczek do sierpnia, ocenisz czy bez dodatkowych słodów też da się wypić ze smakiem
                            A może do tego czasu już będę pracować w jakimś małym browarze to zrobię urodziny na warzelni...
                            Ech ja tu marzę a przecież też warzę. Pora naszykować szyszki.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #104
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                              Pora naszykować szyszki.
                              Jeśli to są szyszki ode mnie, czyli od Wesołego, to uważaj, żeby Ci nie wyszła pszenica przechmielona
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #105
                                ------- warka nr 11 -------

                                Pszenicy próby czyli papranina przy filtracji.

                                zasyp na 13 l wody:
                                1,5 chojnowskiego
                                1,3 pszenicznego
                                0,2 niesłodowanej pszenicy

                                Tak to jet kiedy się miską nie trafia do gara proporcja miała być odwrotna.

                                zacieranie:
                                45 st 15 min
                                55 st w przelocie
                                63 st 15 min
                                odbiór 4 l zacieru: podgrzane do 73 i przerwa na 15 min oraz zagotowanie
                                zmieszanie wszystkiego i zacieranie
                                73st 20 min
                                78 st 5 min i koniec

                                chmielenie:
                                45 min i tylko 16 g od Marusi czyli od Wesołego

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kruger_nr1
                                  Bemer, Czeszskoje
                                  kruger_nr1
                                  piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
                                  2023-11-19, 17:24
                                • Marusia
                                  Joelka, premiera - warka#1
                                  Marusia
                                  Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki

                                  To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim

                                  Kolor: jakby...
                                  2005-08-03, 16:28
                                • Marusia
                                  Marusia&Joelka na Górnym Śląsku, 7 lub 8 kwietnia
                                  Marusia
                                  W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
                                  2006-03-20, 16:28
                                • jerzy
                                  Joelka, warka #2
                                  jerzy
                                  Piwo warzone w trakcie wakacji '05, częściowo z dodatkiem miodu do refermentacji - i taka butelka mi się trafiła.

                                  Kolor jaśniutki, wręcz cytrynowy, leciutko mętne.
                                  Piana początkowo dość wysoka, szybko się dziurawi i znika.
                                  Nagazowanie obfite.
                                  Zapach...
                                  2006-02-25, 21:52
                                • Marusia
                                  Joelka, pszeniczne, warka #16
                                  Marusia
                                  Dwie wersje tego piwka - jedna na WLP300, druga na pszenicznych suchych drożdżach Braupartnera. Dostałam od Joelki do porównania obie wersje, bez wskazówek, która flacha na których jest drożdzach

                                  Jak widać na zdjęciu piwa te różnią się i kolorem i pianą. W smaku też różne...
                                  2006-05-22, 17:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...