Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar Leśny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • misiek71
    Member
    • 05-2005
    • 50

    #46
    powinno być" takiego czegoś".

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71
      Znalazłem producenta fermentatorów (12,44 pln za 33 litrowy), ale ów jest nieużyty i musiałbym kupić 30 szt. a to przynajmniej na razie za dużo.
      Wystarczy znaleźć jeszcze paru chętnych i zamówić te 30 sztuk, mi się udało, a wielu chętnych musiało obejść sie smakiem, bo zabrakło, rzuć hasło, spawdź, czy będzie zainteresowanie, a nie na starcie rezygnuj
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • misiek71
        Member
        • 05-2005
        • 50

        #48
        Znalazłem fajną stronę. Jeżeli już kiedyś ktoś ją wskazywał to sorki.
        www.brassageamateur.com/forum/gallery/. Dużo ciekawych zdjęć.
        Fermentatory próbuję na razie zdobyć z innych źródeł. Jeżeli się nie uda to chyba faktycznie rozpuszczę wici i zobaczymy co z tego wyjdzie.

        Comment

        • anteks
          maruda
          • 08-2003
          • 10738

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misiek71
          . Znalazłem producenta fermentatorów (12,44 pln za 33 litrowy), ale ów jest nieużyty i musiałbym kupić 30 szt. a to przynajmniej na razie za dużo. :
          fermentatory na sztuki za niewiele większe pieniądze z piękną naklejką-podziałką można nabyć we wspomianyym przez Ciebie WES-ie
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • misiek71
            Member
            • 05-2005
            • 50

            #50
            Wymyśliłem sobie oto coś takiego:
            -pilznieński 3,5kg
            -karmel ciemny 0,5kg
            -pszeniczny jasny 2 kg
            Zacieranie :
            -cztery przerwy 44stopni na 10 min pszenica
            58 stopni reszta 30 min
            63 stopnie 45 min
            72 stopnie 40 min
            78 stopni 20 min i do filtracji
            Co na to szanowne grono? Jakieś korekty?
            Pszeniczniakiem tego chyba nazwać nie można bo pszenica nie stanowi ponad 50% składu.

            Comment

            • misiek71
              Member
              • 05-2005
              • 50

              #51
              No i kolejna warka na burzliwej (#14). A jest to takie coś nieskomplikowanego:
              -pilzneński 4,2kg
              -karmelowy jasny 1,8kg (Krzysiu mówił że max 30% to i jest na maxa)
              Zacieranie:
              -58 stopni 30 min
              -63 stopnie 45 min
              -72 stopnie 40 min
              -78 stopni 20 min i do filtracji. Filtracja piorunem bo ok 30 min (jak nigdy-może dlatego że naruszyłem złoże lejąc strumieniem prodto z gara, ale złoże miało ok 22 cm, więc nie powinno dojść do dna.
              Brzeczki ok 12 litrów, a wody wysłodkowej ok 13 litrów.
              Chmielenie 70 min.
              -Marynka 25g w 5 minucie (nigdy nie mogłem zapamiętać który granulat pierwszy idzie do gara, aż w końcu przypomniało mi się że damy mają pierwszeństwo )
              -Lubelski 25g w 30 minucie.
              Drożdże. Musiałem naruszyć mój ZN (kto był w wojsku to wie) do boju poszły Safale
              S-04 bo gęstwa US-56 poległa w lodówce (za blisko leżały sery pleśniowe? czy co?).
              Blg wyszło 15 stopni.
              A za tydzień zmajstrujemy coś znowu.

              Comment

              • misiek71
                Member
                • 05-2005
                • 50

                #52
                Ciekawa strona:

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎