Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Browar "Lesia"

    Piwowarstwem domowym zainteresowałem się zaraz po tym jak trafiłem na browar.biz, jedynym źródłem informacji był Browamator, dlatego planowałem warzyć z gotowców, a potem z ekstraktów. Po przeczytaniu "Krzysiowego warzenia", "Naczelnika w akcji" zacząłem zastanawiać się nad zacieraniem, ale nie wiedziałem o co w tym chodzi, po co są przerwy itd. Gdy zobaczyłem artykuł Volkera na Browarze, w którym wszystko jest dokładnie wyjaśnione stwierdziłem, że dam sobie spokój z ekstraktami. Potem pojawiły się problemy z pieniędzmi i miejscem, ale wreszcie udało się i właśnie odbywa się pierwsze zacieranie, a browar znajduje się w LA w domu Wojtasa1234.

    Wielkie dzięki dla:

    Krzysia i Czesa, za "Krzysiowe warzenie" i "Cud zacierania", oraz pomoc na PW
    Volkera za artykuł "Temperatura podczas zacierania"
    Marusi, Jerzego, Mjp, Chrisa, Naczelnika i Andrebrw za odpowiedzi na moje liczne pytania, a dla Jerzego dodatkowo za transport sprzętu.

    oraz dla wszystkich którzy przyczynili się do powstania tego browaru, wasze zdrowie

  • #2
    Warka 1: "Chmielowe"

    Na pierwszą warkę chciałem zrobić przechmielonego lagera, a oto skład:

    Słody:
    Pilzneński Premium 5kg
    Carapils 0,25kg

    Chmiele:
    goryczka:
    Marynka 150g
    Lubelski150g
    aromat:
    Marynka50g
    Lubelski50g

    Drożdże:
    Saflager

    Przerwy:
    52 - 5min
    62 - 30min
    72 - 30min

    Chmielenie:
    Odrazu po filtracji 100g marynki i 100g lubelskiego
    po zagotowaniu 50g marynki, 50 lubelskiego
    8min przed końcem 50g lubelskiego i 50g marynki

    Łączny czas chmielenia 2h

    Comment


    • #3
      Chmiele:
      goryczka:
      Marynka 150g
      Lubelski150g
      aromat:
      Marynka50g
      Lubelski50g

      Wybacz, ale tego chmielu to chyba troszkę za dużo

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PaPe
        Wybacz, ale tego chmielu to chyba troszkę za dużo
        A dawałeś kiedyś tyle? Pewnie nie, a podobno w tym wszystkim o eksperyment chodzi, wiem, że jest to ilość na 5 warek, ale o to chodziło, najwyżej będę rozcieńczałz Bartkiem

        Comment


        • #5
          Wyjdzie coś podobnego do czystego ekstraktu chmielowego

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            A dawałeś kiedyś tyle? Pewnie nie, a podobno w tym wszystkim o eksperyment chodzi, wiem, że jest to ilość na 5 warek, ale o to chodziło, najwyżej będę rozcieńczałz Bartkiem
            W moim ostatnim ALE na 22 litry dałem 75 gram tegorocznej (słabej) marynki - 50 gr jako goryczkę a 25 gr na 5 minut jako aromat. I choć lubię gorzkie piwa, mam nadzieję, że kiedyś trochę złagodnieje.

            Życzę ciekawych eksperymentów.

            Comment


            • #7
              Mam nadzieję móc spróbować tego piwa. Nierozcieńczonego.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment


              • #8
                Wczoraj o 2.50 skończyliśmy gotowanie i wystawiliśmy przed dom w celu schłodzenia. Dzisiaj przelaliśmy ok 8razy z wiadra do wiadra i zadaliśmy drożdżami, które wczoraj dostały trochę cukru a potem brzeczki.

                Zaraz po Chmieleniu mieżyliśmy balling i wyszło 22l 14blg, piwa w kolorze cherbaty, z odrobiną cytryny. Piwo jest bardzo gorzkie, wykręca nieźle twarz, ale da się wypić.

                Comment


                • #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                  Wyjdzie coś podobnego do czystego ekstraktu chmielowego
                  A nikt jeszcze takiego nie sprzedaje, będziemy pierwsi na rynku

                  Comment


                  • #10
                    Pierwsi? Ja znam dużo niepijalnych piw

                    Comment


                    • #11
                      Ale płynnych ekstraktów chmielowych nie masz.

                      Comment


                      • #12
                        Kiedyś w łapie miałem ale nie odważyłem się użyć do chmielenia. A jak smakowała brzeczka?

                        Comment


                        • #13
                          Na początku lekko słodka, ale po chwili czuć było samą gorycz, a wziąłęm tylko odrobinę na język, mam nadzieję, że poleży trochę w butelce i będzie dalej strasznie gożkie, ale w miarę pijalne

                          Comment


                          • #14
                            Dżizzz, przegiąłes z tym chmielem Już się nie mogę doczekać degustacji

                            A w ogóle - gratulacje, browar ruszył!!!!
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Dżizzz, przegiąłes z tym chmielem
                              Twoje dziwienie świadczy o postępującej starczej sklerozie bo już nie raz mówiem na spotkaniach ile będzie chmielu.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Już się nie mogę doczekać degustacji
                              Ja też nie

                              Comment

                              Working...
                              X