Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Senior
    • 05-2005
    • 3516

    O, a co jemu się stało, temu piwu?
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Marcin_wc
      Senior
      • 09-2005
      • 2115

      Się pleśnie za nie wzięły i to już przy fermentacji, ale jakoś zwlekałem z wylaniem. Tak skończyło świerkowe i dwa koelsche.

      Comment

      • Marcin_wc
        Senior
        • 09-2005
        • 2115

        Warka nr 37 Dark Mild

        Kolejne piwo z książki.

        Skład:

        Mild FM 2,5kg
        Crystal FM 175-200EBC 600g
        Chocolate FM 1100EBC 185g
        Płatki kukurydziane FM 300g
        Zgodny cukier 385g
        Marynka 55g
        mech irlandzki 3g

        Zacieranie:

        sama kukurydza zagotowana w pięciu litrach wody
        67*->64* - 90min
        podgrzanie do 76*

        Chmielenie:

        cała Marynka na 90min
        mech na 15min

        Drożdże:

        London Ale

        9*blg

        Comment

        • Marcin_wc
          Senior
          • 09-2005
          • 2115

          Warka nr 38 Russian Imperial Stout

          Skład:

          Maris Otter FM 10kg
          Karmel jasny Strzegom 150EBC 150g
          Karmel Ciemny Strzegom 600EBC 150g
          Jęczmień palony CM 1100EBC 600g
          Czarny CM 1500EBC 600g
          Topaz 50g
          Simcoe 2012 200g
          mech irlandzki 3g

          Zacieranie:

          65*->60* - 90min
          podgrzanie do 76*

          Chmielenie:

          Topaz na 90min
          mech na 15min
          Simcoe 40g na 15min
          Simcoe 160g na 0min

          Drodże:

          1450

          25blg

          Comment

          • Marcin_wc
            Senior
            • 09-2005
            • 2115

            Warka nr 38.1 Wysłodziny po RISie

            Jednak nie miałem tyle chmielu ile myślałem, więc można odjąć jedynkę od ilości chmielu który dałem do RISa na aromat.

            Razem wyszło z 14l mocnego i 30l słabego.

            Chmielenie wysłodzin:

            Marynka 40g na 90min
            Mech irlandzki 3g na 15min
            Lubelski 40g na 0min

            Drożdże:

            1450

            Blg 11

            Comment

            • Krzysiu
              Krzysiu
              • 02-2001
              • 14936

              Czemu ma służyć 150 g karmela jasnego przy 1200 g jęczmienia i słodu palonego?

              Comment

              • Marcin_wc
                Senior
                • 09-2005
                • 2115

                Po ześrutowaniu słodów zastanawiałem się po co dałem ten karmel jasny i doszedłem do wniosku, że to przyzwyczajenie. Kiedyś receptury które czytałem zazwyczaj miały słód podstawowy, k. jasny, k. ciemny i barwiący. Następny RIS będzie tylko z ciemnym karmelem, lub w ogóle bez słodów karmelowych.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Senior
                  • 09-2005
                  • 2115

                  Pierwotny zamysł był taki, żeby zredukować ilość karmeli o połowę w stosunku do poprzedniego piwa.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    Krzysiu
                    • 02-2001
                    • 14936

                    Z moich doświadczeń wynika, że w przypadku samych słodów karmelowych karmel 600 już w proporcjach 1:4 zabija wszystkie efekty karmela 150, nie mówiąc już o słodach palonych. W przypadku piw typowo karmelowych ograniczałem karmele ciemne i słody palone do minimum, aby tylko przyciemnić. Efekty smakowe palonych słodów i zbóż są bardzo kryjące w stosunku to słodów łagodnie karmelizowanych i taki śladowy dodatek mija się z celem.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Senior
                      • 09-2005
                      • 2115

                      Dzięki, ciekawa obserwacja. Przymierzam się do karmelowych piw niskoalkoholowych i przyda mi się do nich ta informacja.

                      Co do tego piwa, to bardziej zastanawiam się nad tym jak poprowadzić fermentację, tzn. kiedy zacząć podnosić temperaturę. Jak na razie plan jest taki, żeby tydzień było w chłodnym.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Senior
                        • 09-2005
                        • 2115

                        Warka nr 39 Spaghetti Mild

                        Dzisiaj Mild z przepisu Makarona.

                        Skład:

                        Maris Otter FM 2.8kg
                        Karmelowy 150EBC Strzegom 250g
                        Czekoladowy FM 1100EBC 200g
                        Marynka szyszka 30g

                        Zacieranie:

                        70*->65* - 90min
                        podgrzanie do 76*

                        Chmielenie:

                        Marynka w 30min na 60min
                        Mech na 15min

                        Drożdże:

                        Wyeast London Ale drugie pokolenie

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Senior
                          • 09-2005
                          • 2115

                          Warka nr 40 Red Mild

                          Skład:

                          Maris Otter FM 2,1kg
                          Karmel 150EBC Strzegom 427g
                          Czekoladowy FM 170g
                          Pszenica prażona FM 143g
                          Cukier inwertowany(z białego cukru) 684g
                          Golding 57g
                          mech irlandzki 3g

                          Zacieranie:

                          67,5*->62* - 90min
                          podgrzanie do 75*

                          Chmielenie:

                          57g na 90min
                          mech na 15min

                          Drożdże:

                          Wyeast London Ale

                          Blg 8,5

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Senior
                            • 09-2005
                            • 2115

                            Warka nr 41 Polskie Ale

                            Skład:

                            Pale ale Strzegom 400g
                            Pilzneński Strzegom 3,4kg
                            Lubelski 100g

                            Zacieranie:

                            65->60 - 90min
                            podgrzanie do 76*

                            4g kwasu mlekowego do 20l wody do wysładzania

                            Chmielenie:

                            30g na 60min
                            70g na 0min

                            Drożdże:

                            WLP 001

                            12blg

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Senior
                              • 09-2005
                              • 2115

                              Warka nr 42 IPA Golding

                              Skład:

                              Maris Otter FM 5,5kg
                              Karmel 60-90 FM 200g
                              Karmel 200 FM 70g
                              Karmel 300 FM 70 g
                              Amber 110-150 FM 200g
                              Pszeniczny 200g
                              Zakwaszający 50g
                              Golding granulat 220g
                              Gips 3g
                              Kwas mlekowy 4g

                              Zacieranie:

                              66->63 - 90min
                              Podgrzanie do 76
                              4g kwasu mlekowego do wody do wysładzania

                              Chmielenie:

                              80g na 60min
                              50g na 5min
                              50g na 0min

                              Łaczny czas gotowania 90min

                              Drożdże:

                              Wyeast London Ale

                              Blg 15

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Senior
                                • 09-2005
                                • 2115

                                Warka nr 43 IPA Nelson

                                Dzisiaj inne podejście do Nelsona niż ostatnio, czyli zamiast chmielenia ciągłego całość do whirpoola.

                                Skład:

                                Maris Otter FM 5,5kg
                                Monach Strzegom 0,7kg
                                Pszeniczny Strzegom 0,4kg
                                Karmel 60-90 FM 0,5kg
                                Zakwaszający 50g
                                Czekoladowy 1200 Strzegom 40g
                                Gips 3g

                                Zacieranie:

                                65->63 - 90min
                                Podgrzanie do 76
                                Słód palony zalany zimną wodą dodałem do wysładzania

                                Chmielenie:

                                Gips od początku
                                50g na 90min
                                100g na 0min
                                100g na cichą

                                Drożdże:

                                WLP 001

                                Blg 16

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎