Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Senior
    • 09-2005
    • 2115

    Warka nr 43 RIS 50

    Zbliża się dziesiąta rocznica powstania Portera 36blg uwarzonego przez CalrBerga. Dzisiaj mało kto wie, że Jędrek był pierwszym domowym piwowarem we Wrocławiu. To od niego warzenia nauczyła się Marusia i sporo innych osób.
    Wątek o jego wyprawie na szczyt ballinga czytałem kilkanaście razy i ciągle jestem pod wilkim wrażeniem. Przez długi czas chodziło mi po głowie uwrzenie podobnego piwa. Do dzisiaj niewielu podjęło próbę zrobienia tak mocnego piwa, jednak ze względu na upływ czasu, postęp, łatwiejsy dostęp do wiedzy i surowców poprzeczkę należy podwyższyć, aby poczuć podobne emocje.

    Mój plan:
    1)RIS
    2)Ok 50blg
    3)Tylko ze słodu

    Pierwsze warzenie odbyło się 10 dni temu.

    Skład:

    Maris Otter 4,5 kg
    Jęczmień palony CM 500g
    Marynka 30g
    Pożywka wyeast mała szczypta
    Mech irlandzki szczypta

    Zacieranie:

    65->60 - 90min
    Podgrzanie do 76

    Gotowanie:

    Marynka na 60min
    Mech na 10min
    Pożywka na 10min

    Drożdże:

    WLP 099

    Wyszło 2,5l 20blg

    Comment

    • Marcin_wc
      Senior
      • 09-2005
      • 2115

      Warka nr 44 RIS 50

      Tego samego dnia zabrałem się za gotowanie wysłodzin i po kilku godzinach wyszło 5l 43blg. Calość zabutelkowałem.

      W zeszły czwartek nachmieliłem 2,5l z wysłodzin, dodałem mchu i pożywki, a na koniec rozcieńczyłem do 45blg. W piątek rano dolałem do reszty.

      Comment

      • Marcin_wc
        Senior
        • 09-2005
        • 2115

        Blg mierzę mieszając 300ml brzeczki i 300ml wody z kranu.

        Drożdże zacząłem namnarzać dwa tygodnie wcześniej.

        100ml->300ml->1,5l->6l->20l

        Wszystko na brzeczce z samego słodu pilzneńskiego nachmielonego niewielką ilością lubelskiego. Od trzeciego etapu zacierałem od początku nowe piwo.

        Jednym z problemów jaki pojawia się przy tych gęstościach jest oddzielenie osadów gorących. Chyba dam skbie z tym spokój.

        Właśnie zacoeram kolejną porcję. Poza nią planowane są jeszcze dwie.

        Comment

        • Marcin_wc
          Senior
          • 09-2005
          • 2115

          Warka nr 44 RIS 50

          Warzone 17.03.2014

          Skład:

          Maris Otter FM 4,75kg
          jęczmień palony CM 250g
          marynka 5g
          pożywka wyeast szczypta

          Zacieranie:

          65*->60* - 90min
          podgrzanie do 76*

          Po ok pięciu godzinach gotowania nachmieliłem na godzinę marynką, a na 15min przed końcem dodałem pożywkę. Wyszło ok 3,5l 60blg. Po schłodzeniu dolałem do reszty i napowietrzyłem.
          Last edited by Marcin_wc; 03-04-2014, 20:33.

          Comment

          • Marcin_wc
            Senior
            • 09-2005
            • 2115

            Warka nr 44 RIS 50

            Warzone 20.03.2014

            Skład:

            Maris Otter FM 5kg
            jęczmień palony CM 250g
            marynka 3g
            pożywka wyeast mała szczypta

            Zacieranie:

            65*->60* - 90min
            podgrzanie do 76*

            Gotowanie trwało ok 6 godzin. Na ostatnią godzinę dodałem marynkę a na ostatnie 10min pożywkę. Wyszło 4,5l 60blg. Dolane do reszty 21.03 i napowietrzone.

            Comment

            • Marcin_wc
              Senior
              • 09-2005
              • 2115

              Warka nr 44 RIS 50

              Warzone 02.04.2014

              Skład:

              Maris Otter FM 6kg
              jęczmień palony CM 144g
              marnka garstka
              pożywka szczypta

              Zacieranie:

              65*->60* - 90min
              podgrzanie do 76*

              Gotowanie trwało ok 6 godzin. Pod koniec dodałem cztery butelki wysłodzin z pierwszej porcji. Razem wyszło 8l 60blg. Wczoraj przeniosłem fermentor z 16* do mieszkania i dodałem 2,5l. Fermentacja ruszyła niemrawo. Z rana doszło 5,5l i teraz piana jest prawie po dekiel.



              Razem w fermentorze mamy:

              2,5l 20blg
              2,5l 40blg
              3,5l 60blg
              4,5l 60blg
              8l 60blg

              Czyli razem ok 21l 52,5blg!

              Zobaczymy co drożdże na to powiedzą.
              Last edited by Marcin_wc; 03-04-2014, 20:47.

              Comment

              • noiser
                Senior
                • 08-2010
                • 101

                O panie, co tu za eksperymenty mają miejsce! Jestem pod wrażeniem.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Senior
                  • 09-2005
                  • 2115

                  Warka nr45 wiosenne ale

                  Browar Lesia wrócił do Wrocławia. Ostatni ris dalej na cichej.

                  Tydzień temu wróciłem do warzenia. Na początek lekkie piwo na rozruszanie drożdży.

                  Skład:

                  Pale ale FM 3,5kg
                  Owsiany FM 1kg
                  Hallertauer mittelfrueh 2013 100g
                  Łyżeczka mchu
                  FM 52

                  Zacieranie:

                  Wszystkie słody do 15l 50' ph 5,3
                  48'->66'
                  66->62 30min
                  62->72
                  72->69 30min
                  ->79'

                  Wysladzanie 3x4l

                  Chmielenie:

                  25g na FWH
                  25g na 1min
                  25g na -1min
                  25g na 3 ostatnie dni cichej

                  blg 12,5

                  8dni burzliwej, 5 cichej

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Senior
                    • 09-2005
                    • 2115

                    W zapiskah brakuje jeszcze jednej warki, która byla identyczna jak ostatni nelson, tylko chmielona cadcade.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Senior
                      • 09-2005
                      • 2115

                      Warka nr 47 piwo niekoalkoholowe

                      Skład:

                      Pszeniczny 3,1kg
                      Łuska orkiszowa 50g
                      Cascade US 2013 150g
                      1,2ml kwasu fosforowego

                      Zacieranie:

                      Słód, łuska i 50g chmielu do 10l wody o temp 55'
                      Ph 5,5
                      52'->63'
                      63->62 15min
                      62'->72'
                      72'->69' 40min
                      ->78'

                      Wysładzanie 2x4l ph 4,9
                      Przed godowaniem dolane 15l wody z kranu
                      W trakcie gotowania dodatkowe 4l wrzatku

                      Chmielenie:

                      10g na 70min
                      40g na 0min
                      50g cascade de na 2dni cichej

                      Blg 6

                      Wlp 051
                      Last edited by Marcin_wc; 28-01-2017, 13:39.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Senior
                        • 09-2005
                        • 2115

                        Warka 48 Nelson AIPA

                        Skład:

                        Pils strzegom 3kg
                        Pale Ale FM 3kg
                        Nelson 400g
                        Gips 3g
                        Kwas fosforowy 1,9ml

                        Zacieranie:

                        Słody wsypane do 18l wody o temp 67', ph 5,5
                        67'->65' 40min
                        65'->78'

                        Wysładzanie 3x4l ph 4,9
                        Dolane 3,5l wrzatku

                        Chmielenie:

                        100g na 60min
                        150g na 0min
                        150g na trzy dni cichej

                        15blg

                        Drozdze fm52

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Senior
                          • 09-2005
                          • 2115

                          Warka nr 49 Dry stout

                          Skład:

                          Pale ale FM 3,8kg
                          Platki jeczmienne 0,8kg
                          Jeczmien palony CM 0,4kg
                          Goldings 2013 granulat 50g
                          Kwas fosforowy 1,5ml
                          Mech irlandzki szczypta

                          Zacieranie:

                          Jęczmień zmielony na mąkę w młynku do kawy
                          Wszystkie słody do 13l wody o temp 47'
                          Temp ustalona na 50'
                          50'->49' 15min
                          67'->65' 60min
                          Bez proby jodowej
                          65'->78'

                          Wysładzanie 3x4l ph 5

                          W trakcie gotowania dolałem 15 l wody

                          Gotowanie:

                          30min bez chmielu
                          60min z całym chmielem
                          Mechna ostatnie 15min

                          25l 10,5blg

                          Dwie saszetki WLP 004

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Senior
                            • 09-2005
                            • 2115

                            Warka nr 50 American Rye

                            Skład:

                            Pale ale FM 2,5kg
                            Żytni FM 2kg
                            Pszeniczny BM 1,1kg
                            Simcoe 2015 22g
                            Amarillo 2015 31g
                            Kwas fosforowy 1,5g
                            Mech irlandzki szczypta

                            Zacieranie:

                            Wszystkie słody do 68'
                            Ph 5,7
                            70'->65' 60min
                            65'->78'

                            Wysładzanie 3x4l ph 5
                            Szło tak szybko, że nie zdążyłem grzać wody do wysładzania

                            Chmielenie:

                            8g Simcoe na 60min
                            14g simcoe na 15min
                            14g amarillo na 15min
                            Szczypta mchu na 9min
                            17g amarillo po wylaczeniu palnika

                            Ok 25l 13,5blg

                            Wlp 051

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Senior
                              • 09-2005
                              • 2115

                              Warka nr 51 Robust Porter

                              Skład:

                              Maris Otter 5,4kg
                              Crystal 90 315g
                              Crystal 160 85g
                              Chocolate 264g
                              Pale chocolate 46g
                              BOB 190g
                              Mech irlandzki szczypta
                              Kwas fosforowy 1ml
                              Goldings 50g
                              Iunga 20g
                              Fuggles 25g

                              Zacieranie:

                              Wszystkie słody do 18lwody o temp 73*
                              67->65,5 45min
                              +1,5l wrzątku
                              67-> 66 15min
                              5l wrzątku do filtracji. Temp 70*

                              Wysładzanie 2x4l do każdej porcji 0,5ml kwasu fosforowego

                              Chmielenie:

                              Pierwsze 10min bez chmielu
                              30g golding, 20g Iunga na 60min
                              25g Fuggle na 15min
                              Mech ba 15min
                              20g Golding na 0min

                              Drożdże FM 52 120ml gęstwy zebranej z piany.

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Senior
                                • 09-2005
                                • 2115

                                Warka nr52 Irish Red Ale

                                Skład:

                                Maris Otter 4,6kg
                                Crystal90 170g
                                Crystal400 170g
                                Jęczmień palony CM 110g
                                Fuggle 2015 25g
                                hallertauer mittelfrüh 2013 25g
                                Mech szczypta
                                Kwas fosforowy 1,5ml

                                Zacieranie:

                                W lodówce. Wszystkie słody do 10l 74'.

                                64' 5min
                                5l wody o temp 80'
                                68->66 90min

                                Chmielenie:

                                30min bez chmielu
                                Caly chmiel na60min
                                Mech na15min

                                Drożdże:

                                Wlp004 100ml gestwy

                                Blg 13

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎