A poza tym, to bez przesady, może moja wiedza teoretyczna i praktyczna jest mizerna, ale wiem jakich drożdży używam i wiem gdzie powinny fermentować, ale chyba muszę jutro skoczyć do LA i im powiedzieć, gdzie mają być
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
A te brudy to np. co?
To resztki chmielu, które pozostały w piwie i tzw. kompleksy garbnikowo - białkowe, które przeważnie wytrącają się jako tzw. osady gorące, ale częściowo wypływają na pianie. Zjawisko to, zwane flotacją, wykorzystuje się w przemyśle np. do przetwarzania rud miedzi.
Nawet jeśli ten brud zawiera drożdże, niepotrzebnie wymieszaliście go z piwem. Wystraczająca ilość aby odfermentować piwo do końca znajduje się na dnie i "w toni".
Właśnie wróciłem z LA, piwo ładnie się sklarowało na cichej, blg spadło o 0,5. Zlaliśmy wszystko do butelek i zrobiliśmy kolejna degustację. Gdy w szklance wszystko opadnie, staje się ono strasznie gorzkie, po tym, jak piłem zmącone u Krzysia bałem się, że straciło na goryczy.
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
Parametry takie same jak ich Lubelskiego Pilsa, tj, 12, 5 ekstrakt, 5, 2 alko.
Zapach delikatnie ziołowy i słodowy.
Kolor: średnia żółć.
Piana szybo opada, nieregularne ślady na szkle.
Użyty chmiel to Tettnanger, a w smaku dosyć zbliżone do niemieckich wzorców stylu,...
Comment