O, a co jemu się stało, temu piwu?
							
						
					Browar "Lesia"
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 37 Dark Mild
 
 Kolejne piwo z książki.
 
 Skład:
 
 Mild FM 2,5kg
 Crystal FM 175-200EBC 600g
 Chocolate FM 1100EBC 185g
 Płatki kukurydziane FM 300g
 Zgodny cukier 385g
 Marynka 55g
 mech irlandzki 3g
 
 Zacieranie:
 
 sama kukurydza zagotowana w pięciu litrach wody
 67*->64* - 90min
 podgrzanie do 76*
 
 Chmielenie:
 
 cała Marynka na 90min
 mech na 15min
 
 Drożdże:
 
 London Ale
 
 9*blgComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 38 Russian Imperial Stout
 
 Skład:
 
 Maris Otter FM 10kg
 Karmel jasny Strzegom 150EBC 150g
 Karmel Ciemny Strzegom 600EBC 150g
 Jęczmień palony CM 1100EBC 600g
 Czarny CM 1500EBC 600g
 Topaz 50g
 Simcoe 2012 200g
 mech irlandzki 3g
 
 Zacieranie:
 
 65*->60* - 90min
 podgrzanie do 76*
 
 Chmielenie:
 
 Topaz na 90min
 mech na 15min
 Simcoe 40g na 15min
 Simcoe 160g na 0min
 
 Drodże:
 
 1450
 
 25blgComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 38.1 Wysłodziny po RISie
 
 Jednak nie miałem tyle chmielu ile myślałem, więc można odjąć jedynkę od ilości chmielu który dałem do RISa na aromat.
 
 Razem wyszło z 14l mocnego i 30l słabego.
 
 Chmielenie wysłodzin:
 
 Marynka 40g na 90min
 Mech irlandzki 3g na 15min
 Lubelski 40g na 0min
 
 Drożdże:
 
 1450
 
 Blg 11Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Po ześrutowaniu słodów zastanawiałem się po co dałem ten karmel jasny i doszedłem do wniosku, że to przyzwyczajenie. Kiedyś receptury które czytałem zazwyczaj miały słód podstawowy, k. jasny, k. ciemny i barwiący. Następny RIS będzie tylko z ciemnym karmelem, lub w ogóle bez słodów karmelowych.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Z moich doświadczeń wynika, że w przypadku samych słodów karmelowych karmel 600 już w proporcjach 1:4 zabija wszystkie efekty karmela 150, nie mówiąc już o słodach palonych. W przypadku piw typowo karmelowych ograniczałem karmele ciemne i słody palone do minimum, aby tylko przyciemnić. Efekty smakowe palonych słodów i zbóż są bardzo kryjące w stosunku to słodów łagodnie karmelizowanych i taki śladowy dodatek mija się z celem.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dzięki, ciekawa obserwacja. Przymierzam się do karmelowych piw niskoalkoholowych i przyda mi się do nich ta informacja.
 
 Co do tego piwa, to bardziej zastanawiam się nad tym jak poprowadzić fermentację, tzn. kiedy zacząć podnosić temperaturę. Jak na razie plan jest taki, żeby tydzień było w chłodnym.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 39 Spaghetti Mild
 
 Dzisiaj Mild z przepisu Makarona.
 
 Skład:
 
 Maris Otter FM 2.8kg
 Karmelowy 150EBC Strzegom 250g
 Czekoladowy FM 1100EBC 200g
 Marynka szyszka 30g
 
 Zacieranie:
 
 70*->65* - 90min
 podgrzanie do 76*
 
 Chmielenie:
 
 Marynka w 30min na 60min
 Mech na 15min
 
 Drożdże:
 
 Wyeast London Ale drugie pokolenieComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 40 Red Mild
 
 Skład:
 
 Maris Otter FM 2,1kg
 Karmel 150EBC Strzegom 427g
 Czekoladowy FM 170g
 Pszenica prażona FM 143g
 Cukier inwertowany(z białego cukru) 684g
 Golding 57g
 mech irlandzki 3g
 
 Zacieranie:
 
 67,5*->62* - 90min
 podgrzanie do 75*
 
 Chmielenie:
 
 57g na 90min
 mech na 15min
 
 Drożdże:
 
 Wyeast London Ale
 
 Blg 8,5Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 41 Polskie Ale
 
 Skład:
 
 Pale ale Strzegom 400g
 Pilzneński Strzegom 3,4kg
 Lubelski 100g
 
 Zacieranie:
 
 65->60 - 90min
 podgrzanie do 76*
 
 4g kwasu mlekowego do 20l wody do wysładzania
 
 Chmielenie:
 
 30g na 60min
 70g na 0min
 
 Drożdże:
 
 WLP 001
 
 12blgComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 42 IPA Golding
 
 Skład:
 
 Maris Otter FM 5,5kg
 Karmel 60-90 FM 200g
 Karmel 200 FM 70g
 Karmel 300 FM 70 g
 Amber 110-150 FM 200g
 Pszeniczny 200g
 Zakwaszający 50g
 Golding granulat 220g
 Gips 3g
 Kwas mlekowy 4g
 
 Zacieranie:
 
 66->63 - 90min
 Podgrzanie do 76
 4g kwasu mlekowego do wody do wysładzania
 
 Chmielenie:
 
 80g na 60min
 50g na 5min
 50g na 0min
 
 Łaczny czas gotowania 90min
 
 Drożdże:
 
 Wyeast London Ale
 
 Blg 15Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 43 IPA Nelson
 
 Dzisiaj inne podejście do Nelsona niż ostatnio, czyli zamiast chmielenia ciągłego całość do whirpoola.
 
 Skład:
 
 Maris Otter FM 5,5kg
 Monach Strzegom 0,7kg
 Pszeniczny Strzegom 0,4kg
 Karmel 60-90 FM 0,5kg
 Zakwaszający 50g
 Czekoladowy 1200 Strzegom 40g
 Gips 3g
 
 Zacieranie:
 
 65->63 - 90min
 Podgrzanie do 76
 Słód palony zalany zimną wodą dodałem do wysładzania
 
 Chmielenie:
 
 Gips od początku
 50g na 90min
 100g na 0min
 100g na cichą
 
 Drożdże:
 
 WLP 001
 
 Blg 16Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar z Dallas w Teksasie. Browar z Dallas w Teksasie.
 
 Piwo opisane jako "A fine polish Lager"
 
 5% alk.
 Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka
 
 Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...- 
							Channel: USA
 2025-02-05, 02:24
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
 
 Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...- 
							Channel: Browarnictwo amatorskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Parametry takie same jak ich Lubelskiego Pilsa, tj, 12, 5 ekstrakt, 5, 2 alko.
 Zapach delikatnie ziołowy i słodowy.
 Kolor: średnia żółć.
 Piana szybo opada, nieregularne ślady na szkle.
 Użyty chmiel to Tettnanger, a w smaku dosyć zbliżone do niemieckich wzorców stylu,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-10-04, 17:41
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi. Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
 
 Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
 
 Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi. Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
 
 Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
 
 Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	
Comment