Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
Browar "Lesia"
Collapse
X
-
Warka nr. 4 "Warsztatowe"
Dzisiaj browar Lesia warzy piwo na wrocławskie warsztaty piwowarskie. Nwowością było podłączenie wiertarki do porkerta. Całkiem szybko i łatwo poszło zatem śrutowanie. Cała reszta standartowo. Chyba nie będzie dolnej fermentacji, bo drożdże od wesołego już chyba zbyt długo leżały w lodówce.Comment
-
Napisz coś więcej o różnicach w wydajności śrutowania
Napisz coś więcej o różnicach w wydajności śrutowania - ile ci zajmowało ręcznie, a ile z wiertarką? Czy czasem nie będzie to skóra za wyprawkę - z tego co wiem to Porkert nie ma łożysk - ale może się mylę.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc...Nwowością było podłączenie wiertarki do porkerta. Całkiem szybko i łatwo poszło zatem śrutowanie...
RegzerComment
-
Jeśli robi się to na niskich obrotach, to wydajność jest nieco wyższa niż ręcznie (czasu nie mierzyłem, mogę to zrobić następnym razem) i szkody dla Porkerta raczej nie ma wielkiej. Na wyższych obrotach słód znika w mgnieniu oka, ześrutowanie kilograma zajmuje 20-30s, śrutownik trzęsie się przy tym strasznie. Części w Porkercie są krzywe, dlatego moim zdaniem w grę wchodzi tylko śrutowanie na niskich obrotach, chociaż mimo iż ostatni kilogram ześrutowałem szybko, to żadna część nawet się ciepła nie zrobiła.Comment
-
Też nie mierzyłam czasu przy użyciu wiertarki ale nikomu nie polecam wysokich obrotów. Przez kolejne dwa ręczne śrutowania nie mogłam nastawić śrutownika bo albo mielił całość na mąkę albo w ogóle nie mielił. A z samego początku miałam super ustawiony na całą łuskę i drobny środek. Nie umiem tego uzasadnić ale możliwe, że się wszystko poluzowało w śrutowniku. Musiałam go dwa razy składać od nowa.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJeśli robi się to na niskich obrotach, to wydajność jest nieco wyższa niż ręcznie (czasu nie mierzyłem, mogę to zrobić następnym razem) i szkody dla Porkerta raczej nie ma wielkiej.Comment
-
Pisałem, że nie wiemPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RegzerNie napisałeś, ile czasu zajmowało ci ręczne ześrutowanie przykładowego 1 kg. słodu. Interesuje mnie to zwłaszcza, że chcę porównać wydajność Porkerta z moim przedwojennym gruchotnikiem
.
Regzer
ześrutowanie 5kg słodu z przerwami to niecałe 30min.
Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Browar z Dallas w Teksasie.
Piwo opisane jako "A fine polish Lager"
5% alk.
Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka
Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...-
Channel: USA
2025-02-05, 02:24 -
-
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Parametry takie same jak ich Lubelskiego Pilsa, tj, 12, 5 ekstrakt, 5, 2 alko.
Zapach delikatnie ziołowy i słodowy.
Kolor: średnia żółć.
Piana szybo opada, nieregularne ślady na szkle.
Użyty chmiel to Tettnanger, a w smaku dosyć zbliżone do niemieckich wzorców stylu,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-04, 17:41 -
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment