Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
					
				
				
			
		Browar "Lesia"
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr. 4 "Warsztatowe"
 
 Dzisiaj browar Lesia warzy piwo na wrocławskie warsztaty piwowarskie. Nwowością było podłączenie wiertarki do porkerta. Całkiem szybko i łatwo poszło zatem śrutowanie. Cała reszta standartowo. Chyba nie będzie dolnej fermentacji, bo drożdże od wesołego już chyba zbyt długo leżały w lodówce.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Napisz coś więcej o różnicach w wydajności śrutowania
 
 Napisz coś więcej o różnicach w wydajności śrutowania - ile ci zajmowało ręcznie, a ile z wiertarką? Czy czasem nie będzie to skóra za wyprawkę - z tego co wiem to Porkert nie ma łożysk - ale może się mylę.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc...Nwowością było podłączenie wiertarki do porkerta. Całkiem szybko i łatwo poszło zatem śrutowanie...
 
 RegzerComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jeśli robi się to na niskich obrotach, to wydajność jest nieco wyższa niż ręcznie (czasu nie mierzyłem, mogę to zrobić następnym razem) i szkody dla Porkerta raczej nie ma wielkiej. Na wyższych obrotach słód znika w mgnieniu oka, ześrutowanie kilograma zajmuje 20-30s, śrutownik trzęsie się przy tym strasznie. Części w Porkercie są krzywe, dlatego moim zdaniem w grę wchodzi tylko śrutowanie na niskich obrotach, chociaż mimo iż ostatni kilogram ześrutowałem szybko, to żadna część nawet się ciepła nie zrobiła.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Też nie mierzyłam czasu przy użyciu wiertarki ale nikomu nie polecam wysokich obrotów. Przez kolejne dwa ręczne śrutowania nie mogłam nastawić śrutownika bo albo mielił całość na mąkę albo w ogóle nie mielił. A z samego początku miałam super ustawiony na całą łuskę i drobny środek. Nie umiem tego uzasadnić ale możliwe, że się wszystko poluzowało w śrutowniku. Musiałam go dwa razy składać od nowa.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJeśli robi się to na niskich obrotach, to wydajność jest nieco wyższa niż ręcznie (czasu nie mierzyłem, mogę to zrobić następnym razem) i szkody dla Porkerta raczej nie ma wielkiej.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pisałem, że nie wiemPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RegzerNie napisałeś, ile czasu zajmowało ci ręczne ześrutowanie przykładowego 1 kg. słodu. Interesuje mnie to zwłaszcza, że chcę porównać wydajność Porkerta z moim przedwojennym gruchotnikiem . .
 
 Regzer ześrutowanie 5kg słodu z przerwami to niecałe 30min. ześrutowanie 5kg słodu z przerwami to niecałe 30min.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar z Dallas w Teksasie. Browar z Dallas w Teksasie.
 
 Piwo opisane jako "A fine polish Lager"
 
 5% alk.
 Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka
 
 Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...- 
							Channel: USA
 2025-02-05, 02:24
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
 
 Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...- 
							Channel: Browarnictwo amatorskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Parametry takie same jak ich Lubelskiego Pilsa, tj, 12, 5 ekstrakt, 5, 2 alko.
 Zapach delikatnie ziołowy i słodowy.
 Kolor: średnia żółć.
 Piana szybo opada, nieregularne ślady na szkle.
 Użyty chmiel to Tettnanger, a w smaku dosyć zbliżone do niemieckich wzorców stylu,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-10-04, 17:41
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi. Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
 
 Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
 
 Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi. Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
 
 Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
 
 Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
							
						 
		
	 
							
						 
							
						
Comment