Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygód kilka Browaru Domowego Zimorodek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Senior
    • 05-2004
    • 6122

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Jezeli planowałeś np.12-13 BLG, to zwiększ wysładzanie do uzyskania 11 BLG przed chmieleniem, po odparowaniu uzyskasz planowany wynik.
    Dodatkowo zyskasz parę procent na wydajności warzelni.
    Nie mogę zbyt dużo wysładzać, bo mi się potem brzeczka do gara na chmielenie nie zmieści Dodatkowym problemem jest pomiar blg przy wysładzaniu. Brzeczka ma wtedy koło 50stC . Mierzyć areometrem i przeliczać wg różnicy temperatur (wiem, ze są takie tabele, ale czy aż do 50stC to nie pamiętam)?

    Drożdże dają oznaki życia ale bardzo słabo. Piana w postaci cienkiej warstwy na pow. piwa. Marnie to wygląda, ale zapach jeszcze w normie
    MM961
    4:-)

    Comment

    • JAckson
      Senior
      • 05-2004
      • 6122

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
      Drożdże dają oznaki życia ale bardzo słabo. Piana w postaci cienkiej warstwy na pow. piwa. Marnie to wygląda, ale zapach jeszcze w normie
      Piana trochę 'znormalniała' ale już opadła. Zapach jakiś taki dziwny, jakby kanalizacyjny, ale nie kwaśny. Albo to wina drożdży albo słodu monachijskeigo. Kiedyś zrobiłem warkę na tym samym słodzie monachijskim (100% zasypu) i było podobnie. We wtorek albo środę pójdzie na cichą, o ile zasłuzy
      MM961
      4:-)

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
        Zapach jakiś taki dziwny, jakby kanalizacyjny, ale nie kwaśny.
        Jak kanalizacyjny, to chyba wszystko jedno, czy kwaśny, czy nie

        A tak serio: to może być zapach drożdży, zdezynfekuj łyżkę, nabierz łyka piwka i spróbuj, jak w smaku będzie ok, no to OK

        Chociaż nie zdarzyło mi się, żeby Nottinghamy jakoś specjalnie śmierdziały...
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • JAckson
          Senior
          • 05-2004
          • 6122

          #49
          Piwo przelane na cichą. z 16,5 zeszło do 6,5 blg w czasie fermentacji burzliwej.
          W ciągu ostatnich dwóch dni na burzliwej dziwny zapach złagodniał, a jego resztki zostały na dnie z drożdżami. Próba smakowa wypadła pomyslnie. W sumie nawet bardzo mi smakowało
          MM961
          4:-)

          Comment

          • JAckson
            Senior
            • 05-2004
            • 6122

            #50
            Warka X zabutelkowana. blg końcowe - 6. Zapachów obcych nie stwierdzono. Smaczne
            Trwają poszukiwania płatków gryczanych na następną warkę, ale na razie bezowocnie.
            MM961
            4:-)

            Comment

            • JAckson
              Senior
              • 05-2004
              • 6122

              #51
              W tej chwili zaciera się warka XI.
              Razem z Cześkiem testujemy jaki wpływ wywiera indyjski palnik na garnek Marusi. Wydaje się, że zestaw działa prawidłowo.
              MM961
              4:-)

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                Razem z Cześkiem testujemy jaki wpływ wywiera indyjski palnik na garnek Marusi.
                Mam nadzieję, że mój garnek wyjdzie cało z tej opresji
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • JAckson
                  Senior
                  • 05-2004
                  • 6122

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Mam nadzieję, że mój garnek wyjdzie cało z tej opresji
                  Garnek bardzo dzielnie zniósł spotkanie z palnikiem. Dzięki za pożyczenie sprzętu

                  Skład piwa prosty, aby ew. awaria testowanego sprzętu nie zdenerwowała mnie zbytnio

                  Pils - 5kg,
                  Monachijski - 1kg,
                  Karmelowy jasny - 0,25kg,
                  woda Kryształ Żywiecki - 25dm3,
                  wysładzanie ~7dm3
                  Marynka granulat - 60g,
                  Marynka szyszka - 30g.

                  65-67stC - 30min,
                  70-72stC - 40min,
                  75-77stC - 15min

                  Chmielenie:
                  Granulat na godzinę, szyszka na 5 min przed końcem.

                  Drożdże suche Danstar Windsor (o ile wystartują)

                  Ilość uzyskanej brzeczki i blg wpiszę po zmierzeniu. (przed chmieleniem w temp 40stC - 12blg)

                  W tej chwili brzeczka po nachmieleniu przechodzi proces sedymentacji i po ~30min zostanie zlewarowana do fermentora. Chłodzenie przewidziano naturalne w wannie. Drożdże zadam jutro rano.

                  Ty sposobem test indyjskiego palnika za 20zł przeszedł pozytywną próbę. Dzięki dla Cześka za udostępnienie palnika i butli do testu
                  Last edited by JAckson; 18-11-2006, 20:47.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • kham
                    Senior
                    • 01-2006
                    • 751

                    #54
                    Czyli India Pale Ale na indyjskim palniku???

                    Comment

                    • JAckson
                      Senior
                      • 05-2004
                      • 6122

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                      Czyli India Pale Ale na indyjskim palniku???
                      Tak jakoś wyszło

                      Dziś rano zadałem drożdże Danstar Windsor w ilości dość sporej (resztka opakowania) Już działają
                      24,5 litra 15,5blg
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • JAckson
                        Senior
                        • 05-2004
                        • 6122

                        #56
                        Piana jest już spora i ładna. Z fermentora bije przyjemny, drożdżowy zapach.
                        W 'probówce' do mierzenia blg została mi brzeczka w której pływa sobie ballingometr. Z ciekawości wsypałem tam resztki drożdży z opakowania. Fermentacja już jest. Ciekawe co z tego wyjdzie (kwas czy piwo)?
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • mark33
                          Idę po piwo do piwnicy.
                          • 04-2005
                          • 3283

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                          Piana jest już spora i ładna. Z fermentora bije przyjemny, drożdżowy zapach.
                          W 'probówce' do mierzenia blg została mi brzeczka w której pływa sobie ballingometr. Z ciekawości wsypałem tam resztki drożdży z opakowania. Fermentacja już jest. Ciekawe co z tego wyjdzie (kwas czy piwo)?
                          Kiedyś zrobiłem podobny eksperyment, przelałem próbkę pomiarową do szklanki przykryłem szklaną podstawką - wyszadł kwach jak się patrzy.

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 791

                            #58
                            Ja z lenistwa czasami nie wylewam brzeczki z menzurki. Po 2 dniach jest piękna kilkucentymetrowa piana. Następnie przelewam wszystko na cichą - do kibla :P
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • JAckson
                              Senior
                              • 05-2004
                              • 6122

                              #59
                              Piana już resztkowa w fermentorze. Drożdże błyskawicznie przerobiły brzeczkę.

                              Zakupiłem płatki gryczane. Następne piwo to chyba będzie gryczane, ale pewnie miniwarka próbna - 10dm3.

                              Czy Marusia będzie dysponować drożdżami z BrowArmii za dwa tygodnie?
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              • JAckson
                                Senior
                                • 05-2004
                                • 6122

                                #60
                                Warka XI wciąż na burzliwej. Zmierzyłem blg i wyszło ~6 (15 - nastawna)
                                Zamieszałem łychą, aby trochę obudzić drożdże i na łikend zleję na cichą, o ile nie będzie już piany na powierzchni.

                                W międzyczasie ześrutowałem słody na następną warkę.
                                Ze względu na obecność ciekawych drożdży we Wrocławiu (od Czesa) i za radą Marusi warka XII będzie klasztorniakiem, a nie piwem gryczanym jak początkowo planowałem

                                Skład słodów będzie taki:

                                Pilzneński - 5kg,
                                Monachijski - 0,9kg,
                                Karmel jasny - 0,35kg,
                                Carafa typ III - 0,05kg.

                                Musze jeszcze zakupić ciemny cukier kandyzowany i kolendrę.

                                Teraz czas na kilka pytań:
                                - ile cukru kandyzowanego (Myślę, że ok. 0,5kg)?
                                - ile kolendry (~5g ?)?
                                - w którym momencie procesu dodawać cukier i kolendrę?
                                MM961
                                4:-)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎