Z workiem zaciernym sporo kłopotu choć skraca całą operację. Wydaje mi się jednak, że spadła wydajność zacierania (albo słody przestarzałe). Brzeczka dość mętna.
Wyszło mi 20dm3 12blg :/
Całkiem dobrze za to sprawdziła się chłodnica pożyczona od Cześka. 20dm3 do 28stC w około 50minut. Zużycie wody - jakieś 50-60 dm3.
brzeczka zadana suchymi safale US-05.
Proces zajął mi około 7godzin (jednak dawno nie warzyłem)
Po prawie 3 latach połączyliśmy z kolegą Cześkiem siły, aby wreszcie coś uwarzyć.
Wyszło nam coś na kształt koźlaka pszenicznego. Pierwszy raz do warzenia użyłem ciepłej wody z kranu dzięki czemu zacieranie rozpoczęło się błyskawicznie.
Proces trwał ~7godzin i trwałby dłużej dzięki pomocy przeróżnej maści piw testowanych po drodze, ale na szczęście timer czuwał nad czasem operacji.
Następna warka może jeszcze w tym roku
Aha: blg ~16,5. Brzeczka fermentuje u Cześka i podobno już dobrze się pieni (drożdże z odzysku nie były pewnym punktem operacji)
Ostatnia zmiana dokonana przez JAckson; 2010-11-06, 19:05.
Browar Cześć Brat! zaprasza w sezonie w weekendy do swojego firmowego lokalu.
Lokal ma formę ogródka działającego na terenie posesji, na której mieści się browar.
Do dyspozycji mamy hipsterskie stoliki z blatem z płyty paździerzowej w komplecie z ławkami zbitymi z europalet....
Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
Comment