Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    Senior
    • 12-2005
    • 456

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    ale chyba nie będziesz kisił w fermentatorach

    Na razie się powstrzymam, chociaż smak późniejszego piwa mógłby się okazać nadzwyczaj interesujący

    Comment

    • JARECKI40
      Senior
      • 12-2005
      • 456

      Warka nr. 135 - Jasne Pełne - 09.05.2008

      W/g przepisu Mapajaka.

      Skład:
      - pilzneński - 4,05kg
      - monachijski - 0,45kg
      - zakwaszający - 0,04kg

      Woda 19l/ 69*C
      - 62-67*C / 20min
      - 70-72*C / 45min

      BP 16l / 13,8l.
      Wysładzanie:
      - 3*5,5l / 5,8blg

      Chmielenie:
      - Simco 31g / 80min

      Po gotowaniu dodałem dodatkowo 4l wody, początkowe blg było za wysokie.
      OP 28l / 10,6blg , drożdże Pilsner Urquell.
      Fermentacja cicha 20.05 / 2,5blg , zakończenie 07.06 / 2blg, do refermentacji 160g glukozy. Piwo bardzo dobre, idealne do codziennej konsumpcji.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10740

        co to za przerwa w warzeniu ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • mwa
          Senior
          • 01-2003
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          co to za przerwa w warzeniu ?
          Mi osobiście brakuje zapisek.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • JARECKI40
            Senior
            • 12-2005
            • 456

            Witam ponownie wszystkich, którzy zaglądali do tego wątku i dziękuję za zainteresowanie
            Piwniczka dalej działa, może nie tak intensywnie jak kiedyś, ale coś tam od czasu do czasu się warzy. Postaram się uzupełnić wątek i podzielić wrażeniami smakowymi.

            Pozdrawiam wszystkich.

            Comment

            • mark33
              Idę po piwo do piwnicy.
              • 04-2005
              • 3283

              No nareszcie, taki prężny browar domowy. Fajnie, że znów warzy, czekam na opisy.

              Comment

              • mwa
                Senior
                • 01-2003
                • 5071

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                No nareszcie, taki prężny browar domowy. Fajnie, że znów warzy, czekam na opisy.
                ja też czekam.
                Fajnie znów coś ciekawego poczytać.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • hasintus
                  Senior
                  • 07-2006
                  • 850

                  No wreszcie !

                  Comment

                  • JARECKI40
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 456

                    Warka nr.136 - Jasne Pełne - 23.05.2008


                    Powtórka warki nr.135, tylko do fermentacji zastosowałem drożdże Munich Lager, oraz do refermentacji zamiast glukozy dodałem cukier trzcinowy.

                    Po jednej i drugiej warce zostały już tylko wspomnienia, ale z tego co pamiętam warka 136-ta bardziej mi smakowała.

                    Tego typu piwa o niskiej gęstości początkowej oraz piwa grodziskie najszybciej znikają mi z piwniczki.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      Senior
                      • 12-2005
                      • 456

                      Warka nr.137 - Świerkowe 3 - 26.05.08

                      Skład:
                      - pilzneński - 3,7kg
                      - melanoidowy - 03kg
                      - Caramunich I - 0,5kg
                      - Caraamber - 0,4kg
                      - płatki owsiane błysk. - 0,4kg


                      Woda 22l/ 53*C
                      - 50*C / 15min
                      - 62-63*C / 30min
                      - 73-75*C / 60min

                      BP 18l / 15blg
                      Wysładzanie 5,5+4+4,5l / 6blg

                      Chmielenie:
                      -Magnum 14% - 38g / 60min
                      - pędy świerkowe - 80g / 60min
                      - pędy świerkowe - 180g / 15min

                      OP 27,5l / 11.8blg , drożdże Munich Lager 2308.
                      Fermentacja cicha 07.06 / 3,5 blg , zakończenie 20.06. Do refermentacji 210g ekstrakt jasny. Piwo dobre , dość dobrze nasycone, o charakterystycznym smaku, piana nietrwała.

                      W tym roku z powodu różnych perturbacji nie zbierałem pędów świerkowych, tak że następne piwo ze świeżymi pędami w przyszłym roku.

                      Comment

                      • mwa
                        Senior
                        • 01-2003
                        • 5071

                        Widzę, że świerkowe zostało u Ciebie na stałe.
                        Będę musiał tez takie zrobić .
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • JARECKI40
                          Senior
                          • 12-2005
                          • 456

                          Warka nr.138 - Grodziskie 9 - 05.06.2008

                          Skład:
                          - wędzony - 2,4kg
                          -pszeniczny - 1,66kg
                          - zakwaszający - 0,06kg

                          Woda 19l / 72*C
                          - 70-71*C / 30min
                          - 74-77*C / 60min
                          - 74-71*C / 30min

                          BP 15,5 l / blg

                          Wysładzanie 3*5,5l + 3l / 5,4blg

                          Chmielenie:
                          - Hallertau Trad. 6,5% - 35g / 90min
                          - - II - - 25g / 40min

                          OP 29l / 9blg , drożdże Koelsch 2565.
                          Fermentacja cicha 11.06 / 3blg , zakończenie 21.06, refermentacja 180g cuk trzcinowy.

                          Piwa już niestety nie mam, chyba, że gdzieś stoi jakaś zapomniana butelka, ale było to dobre piwo. Dla przypomnienia sobie smaku piwa grodziskiego otworzyłem otrzymaną w zeszłym roku butelkę Grodzisza nr. 101 od Anteksa. Świetne piwo, właśnie postanowiłem przyszły sezon rozpocząć od piwa grodziskiego. Tak się jakoś złożyło, że w tym sezonie robiłem głownie lagery i nie powstało żadne piwo grodziskie.

                          Była to ostatnia warka w poprzednim sezonie , kolejny sezon rozpoczął się w październiku.
                          Last edited by JARECKI40; 28-06-2009, 00:33.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 456

                            Warka nr.139 - Jasne Pełne - 14.10.2008

                            Skład:
                            - pilzneński - 4kg
                            - monachijski - 0,65kg
                            - zakwaszający - 0,04kg

                            Woda 19l/ 66*C
                            - 62-64*C / 20min
                            - 72-74*C / 45min

                            BP 15l / 13,4blg

                            Wysładzanie:
                            3*5,5l / 5,4blg
                            Chmielenie:
                            -Magnum 40g / 60min
                            - Perle 5,5% - 53g / 15min

                            OP 27,5l / 10blg , drożdże WLP 820.
                            Fermentacja cicha 24.10 / 4blg, zakończenie 10.11, ref. 170g glukozy.
                            Wczoraj wypiłem przedostatnią butelkę , fajne lekkie piwo, sporo smaku mało alkoholu.
                            Urlop dawno się skończył, a po powrocie udało mi się rozpocząć nowy sezon i uwarzyłem na razie jedno piwo grodziskie.

                            Comment

                            • mwa
                              Senior
                              • 01-2003
                              • 5071

                              Dalej siedzisz a granicą naszego kraju?
                              Słody to zamawiasz czy sam przywozisz z urlopu?
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • Seta
                                Piję piwo
                                • 10-2002
                                • 6964

                                Cieszę się, że znowu odżyłeś. Fajnie się czyta Twój wątek.
                                Powiedz kiedy i jak zbierasz gałązki do "świerkowego". Muszę spróbować go zrobić.


                                Przy okazji najlepszego z okazji urodzin!
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎