Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    Senior
    • 12-2005
    • 456

    Warka 147 - Lager - 17.12.2008

    Skład:
    - pilzneński - 2kg
    - monachijski - 1,8kg
    - Carapils - 0,4kg
    - Caraaroma - 0,4kg
    - bisquit - 0,35kg

    Woda 21l / 65*C
    - 62-64*C / 40min
    - 71-74*C / 45min

    BP 16l / 15blg
    Wysładzanie:
    - 3*4,5l / 8blg

    Chmielenie:
    - Magnum 23g / 60min
    - Northern Brewer 10% - 16g / 60min
    - East KG 4,2% - 40g / 10min

    OP 26,5l /12,4 blg , drożdże Czech Pils.
    FC 3.01.09 / 3blg , zakończenie 31.01 , ref. 170g glukozy.

    Piwo takie sobie, niby nie ma się do czego przyczepić, ale nie ma za co za bardzo chwalić.

    Comment

    • JARECKI40
      Senior
      • 12-2005
      • 456

      Warka 148 - Ciemne - 20.12.2008

      Skład:
      - pale ale - 2kg
      - karmelowy - 1,2kg
      - amber - 0,8kg
      - Carahell - 0,3kg
      - Caffemalt - 0,3kg
      - monachijski II - 0,45kg
      - ekstrakt Ciemne Domowe - 1,7kg

      Woda 21l / 65*C
      - 62-64*C / 45min
      - 73-74*C / 40min

      BP 17l / 13,4blg.
      Wysładzanie:
      3*5,5l / 5,2blg

      Gotowanie 10min.
      Wyszło mi za dużo brzeczki, więc podzieliłem na dwa fermentatory i zapodałem dwa rodzaje drożdży 2206 i Czech Pils.
      Kupiłem kiedyś za dużo różnych ekstraktów i teraz próbuję od czasu do czasu coś z tego wymodzić. Mam też za dużo słodów karmelowych i to piwo jest tego efektem. Czasami, z tych moich prób pozbycia się zbędnych zapasów, powstaje jako takie piwo, a czasami nie.
      W tym przypadku mamy do czynienia z drugą opcją.
      Piwo jest niesmaczne i jak na razie czas nie wpłynął na nie pozytywnie.

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi
        Warka 148 - Ciemne - 20.12.2008
        Masz opóźnienie przy wpisach.

        Comment

        • JARECKI40
          Senior
          • 12-2005
          • 456

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
          Masz opóźnienie przy wpisach.

          Dzięki za zwrócenie uwagi, prawie przegapiłem ten godzien pożałowania fakt

          Próbuję od czasu do czasu nadgonić opóźnienie, ale dzięki niemu mogę napisać co sądzę o gotowym piwie.

          Comment

          • JARECKI40
            Senior
            • 12-2005
            • 456

            Warka 149 - Koźlak - 01.01.2009

            Skład:
            - pilzneński - 1,8kg
            - monachijski - 1kg
            - melanoidowy - 0,6kg
            - karmel jasny - 0,7kg
            - Carapils - 0,4kg
            - wędzony - 0,6kg
            - bisquit - 0,3kg
            - ekstrakt jasny - ?

            Woda 22l / 65*C
            - 62-64*C / 30min
            - 72-74*C / 60min

            BP 17l / 15,4blg
            Wysładzanie:
            - 2*5,5l / 7blg

            Chmielenie:
            Columbus 17,4% - 27g / 60min
            East KG 4,2% - 38g /12min
            ekstrakt / 10min

            OP 26l /17 , drożdże WLP 838.
            FC 19.01. / 6,5blg , zakończenie 16.02 , ref. 240g ekstrakt jasny.

            Wczoraj, o ile mnie pamięć nie myli, nastąpiła degustacja tego piwa, i muszę powiedzieć, że to jest to, czyli bardzo dobry koźlak, chociaż za rok pewnie będzie jeszcze lepszy.
            Ma jedną wadę, można wypić jedno, no może dwa, ale nie więcej.

            Comment

            • JARECKI40
              Senior
              • 12-2005
              • 456

              Warka 150 - Świerkowe - 05.01.2009


              Skład:
              - pale ale - 1,5kg
              - monachijski - 1kg
              - melanoidowy - 0,7kg
              - Caramunich I - 1kg
              - wędzony - 0,8kg

              Woda 21l / 65*C
              - 62-64*C / 20min
              - 72-74*C / 60min

              BP 16l / 14,8blg
              Wysładzanie:
              - 2*5,5 + 3l / 7blg

              Chmielenie:
              - pędy świerkowe - 160g / 60min
              - Columbus 32g / 60min
              - pędy świerkowe / 150g / 15min

              OP 27,5l / 11,6blg , drożdże WLP 820.
              FC 29.01 / 8blg , zakończenie 23.02 / 6,5blg, ref. 163g glukozy.

              Piwo ze stałego repertuaru piwniczki, udana warka. Piwo trochę przegazowane, ale jeśli jest to trochę, to jest to plus. Najważniejsze, że piwo jest smaczne, a ma też ładny kolor i trwałą pianę.

              Comment

              • anteks
                maruda
                • 08-2003
                • 10740

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi
                05.01.2009



                - pędy świerkowe - 160g / 60min

                - pędy świerkowe / 150g / 15min

                .
                Skąd w styczniu bierzesz pędy świerkowe ? Wrzucasz całe gałązki czy tylko igły ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Seta
                  Piję piwo
                  • 10-2002
                  • 6964

                  11,6*blg zeszło tylko do 6,5? To pędy tak działają?
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 456

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Skąd w styczniu bierzesz pędy świerkowe ? Wrzucasz całe gałązki czy tylko igły ?
                    Ocieplenie klimatu i pędy można zbierać w styczniu .

                    Pędy zbierałem bodajże w maju i cześć wrzuciłem do zamrażarki, chyba nie wpłynęło to negatywnie na ich jakość. Zbieram tylko same jasno zielone końcówki gałęzi i je w całości wykorzystuję.

                    Pozdrawiam

                    Comment

                    • JARECKI40
                      Senior
                      • 12-2005
                      • 456

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      11,6*blg zeszło tylko do 6,5? To pędy tak działają?
                      Możliwe, że drożdże nie były najwyższej jakości, ale też zacierałem na słodko. Pewnie trochę zeszło w butelkach, dałem mało glukozy a i tak jest mocno nagazowane.

                      Lubię piwo, ale nie lubię działania alkoholu, piwo 2-3% to nie wada a zaleta, lubię piwa o bogatym smaku.

                      Comment

                      • Seta
                        Piję piwo
                        • 10-2002
                        • 6964

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Lubię piwo, ale nie lubię działania alkoholu, piwo 2-3% to nie wada a zaleta, lubię piwa o bogatym smaku.
                        Zgadzam się.
                        Po prostu jeszcze się chyba nie spotkałem z tak odfermentowanym piwem.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          Senior
                          • 12-2005
                          • 456

                          Warka 151 - Lager karmelowy - 15.01.2009

                          To kolejne piwo stworzone w oparciu o moje niepotrzebne zapasy gotowców.

                          Skład:
                          - pale ale - 1,5kg
                          - karmelowy - 1,5kg
                          - wędzony - 0,7kg
                          - monachijski - 0,5kg
                          - Caramunich III - 0,6kg
                          - eks. Cooper Draught - 1,7kg

                          Woda 19l / 65*C
                          - 62-64*C / 30min
                          - 72-74*C / 45min

                          BP 15l / 14blg
                          Wysładzanie:
                          - 2*5,5l / 6,4blg

                          Ekstrakt / 10min

                          OP 27l / 14,8blg , drożdże 2206.
                          FC 31.01 / 6blg , zakończenie 01.03, ref. 170g glukozy.

                          Kolejne piwo odfermentowało do 6blg, ale z wyższego pułapu, po cichej nie sprawdzałem, stosunkowo rzadko to robię. Całkiem udana warka, w przeciwieństwie do warki 148, bez rewelacji, ale smaczne dobrze nagazowane piwo. Można coś podobnego uwarzyć w ramach wykorzystania gotowców.
                          Wczoraj warzyłem pszeniczniaka i coś mi nie chce ruszyć fermentacja.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 456

                            No i fermentacja nie ruszyła, po napowietrzeniu piwa dodałem drugą gęstwę, którą na szczęście miałem w lodowce.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              Senior
                              • 12-2005
                              • 456

                              Warka 152 - Lager Bitter - 01.02.2009

                              Kolejne wykorzystanie gotowca.

                              Skład:
                              - pale ale - 1,4kg
                              - pilzneński - 1kg
                              - Specjal B - 0,6kg
                              - wędzony - 0,3kg
                              - k. jasny - 1,5kg
                              - ekstrakt Stonewall Bitter - 1,7kg
                              Woda 20l / 65*C

                              - 62-63*C / 30min
                              - 72-74*C / 45min

                              BP 15l / 14,4blg
                              Wysładzanie: 2*5,5l / 5,2blg

                              Ekstrakt / 10min

                              OP 28l / 15blg , drożdże WLP 838.
                              FC 16.02 / 7blg , zakończenie 13.03 / 5blg , ref. 180g glukozy.

                              Też udane piwo wykorzystujące puszkę i nadmierne zapasy słodów karmelowych. Chyba w ten sposób uda mi się wykorzystać prawie wszystkie zapasy, mam tylko wątpliwości co do słodu amber, który, mam wrażenie, nadał kilku piwom pewnych cierpkich posmaków. Już nawet wyrzuciłem kilka kilogramów tego słodu i zastanawiam się czy nie zrobić tego samego z resztą.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                Senior
                                • 12-2005
                                • 456

                                Warka 153 - Gryczane - 13.02.2009

                                Kolejne stałe piwo w repertuarze.
                                Skład:
                                - pilzneński - 0,52kg
                                - monachijski - 1,2kg
                                - pale ale - 1,4kg
                                - Carapils - 0,4kg
                                - Bisquit - 0,6kg
                                - Caraaroma - 0,5kg
                                - płatki gryczane - 0,4kg
                                - miód gryczany - 0,7kg

                                Woda 21l / 65*C
                                - 62-64*C / 20min
                                - 72-74*C / 60min

                                BP 16l / 14,6blg
                                Wysładzanie: 2*5,5+3l / 6,6blg

                                Chmielenie:
                                - Columbus 30g / 60min
                                - Saaz 3,9% - 47g / 15min
                                - miód / 15min

                                OP 27l / 13,2blg , drożdże Czech Pils.
                                FC 7.03 / 3,5blg , zakończenie 25.03., ref. 160g glukozy.

                                Dobre piwo, trochę za słabo nasycone, nie wiem czemu dałem tylko 160g glukozy? Smak gryczanych dodatków zbyt intensywny, poprzednie piwa gryczane były lepsze.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎