Mikrobrowar "Warmiński"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • buran
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 110

    #61
    Warka 28 Leniuch

    Dziś coś na pozbycie się starych zapasów.
    2,9 kg brew kilta Pilsner (wartość taka ponieważ zostawiłem trochę ekstraktu na butelkowanie 3 warek).
    Wyszło około 20l. BLG nie mierzyłe.
    Zadano gęstwę Pilsner 2007.
    I do piwnicy.

    Comment

    • buran
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 110

      #62
      Warka 28 Leniuch

      Dziś, po 3 tygodniach fermentacji piwo poszło na cichą.
      Drożdże Wyeast Pilsner 2007 pracują powoli. 3 tygodnie w 10 st to chyba ich czas.
      Blg nie mierzyłem, ale po 2 tygodniach było 5. powinno zejść do 3-4.
      Przeniosłem do piwnicy, w której mam ok 7 st.
      Niestety piwnica jest wilgotna, na ścianach czasami pleśń.
      Zobaczymy, czy szczelny fermentator wystarczy.
      Jeżeli nie, na wiosnę czeka mnie wydatek - izolacja. Wentylację już poprawiłem, ale ściany wciąż "piją "wodę".

      Jakie macie doświadczenia z tym szczepem? U mnie 3 warka i musi być 3 tygodnie na burzliwej aby sensownie zeszło. Piany mało, a bąbelkowanie słabe.

      Comment

      • buran
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 110

        #63
        Warki 26, 27

        Zabutelkowałem warki 26,27. Smak piwa b. dobry, goryczka mocna, ale nie nachalna.
        W sumie 6 tygodni 3/3. teraz jeszcze 3 mieszki i na wiosnę, jak słoneczko zaświeci będzie w sam raz.
        Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2008-02-10, 22:33.

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #64
          warka 28

          Warka 28 zabutelkowana. W smaku wyszło nieciekawe. Chyba wina starego ekstraktu. Termin ważności maj 2006. Chmiel w puszce musiał się zestarzeć

          Comment

          • buran
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 110

            #65
            Warka 29 kolejny pils

            Skład:
            Pilznenski 4550
            zakwaszający 150
            karmelowy jasny 300

            zacieranie
            50 st- 20'
            60st - 40'
            70st - 40' - miałem inne zajęcia

            Gotowanie 90'

            marynka 8% - 40g - 60'
            marynka 10g - 20'
            lubelski 25g - 0'

            wyszło 20l - 12 blg, ale chmieliłem granulat bez woreczków i nie chciało mi sie bawić, więc kilka litrów brzeczki z syfem poszło w kanał.

            Comment

            • buran
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 110

              #66
              Warka 31 Pils

              13/02/2010
              Skład:
              Pilznenski 4000
              zakwaszający 150
              carapils 300

              zacieranie
              50 st- 15'
              64st - 40'
              72st - 30'
              Gotowanie 100'

              marynka 8% - 40g - 60'
              marynka 10g - 20'
              lubelski 20b - 20'
              lubelski 30g - 5'

              Chmiele stare, bo sprzed dwóch lat.

              wyszło 20l - 12 blg, drożdże saflager 34/70.

              Powrót po jakimś czasie do warzenia. Mam nadzieję, że regularmie.
              Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2010-02-21, 18:35.

              Comment

              • buran
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 110

                #67
                warka 32 Porter Bałtycki

                14/02/2010
                jak warzyć to hurtem.

                Skład:
                Pilznenski 4000
                karmelowy jasny 800
                Carafa II 250
                barwiący 100

                zacieranie
                52 st- 20'
                64st - 30'
                73st - 45'

                Gotowanie 90'

                marynka 8% - 50g - 60'
                po wysładzaniu dałem jeszcze jakiegoś ciemnego gotowca 1,2 kg (chyba mild)

                wyszło 20l - 22 blg,
                drożdże saflager 34/70.
                Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2010-02-21, 18:36.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • adam1878red
                  powitanie i pytanie
                  adam1878red
                  Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
                  Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
                  2025-08-04, 20:14
                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 21:57
                • Flino
                  Jak czytać przepis ?
                  Flino
                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                  1. Składniki:
                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                  • karmel jasny 0,5 kg
                  • caraaroma 0,35;
                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                  2....
                  2021-11-17, 11:49
                • nodrob
                  Sprzedam kompletny zestaw startowy + garnek 10 litrów + 60 butelek
                  nodrob
                  Ogłoszenie: https://www.olx.pl/oferta/browar-dom...7-IDzr50h.html

                  Browar Domowy Browamator SUPER START - zestaw startowy + garnek + 60 butelek
                  - zestaw do samodzielnej, domowej produkcji piwa
                  - użyty raz do wyprodukowania...
                  2019-04-09, 12:45
                • Charlie44
                  Problemy z gęstością początkową.
                  Charlie44
                  Cześć wszystkim,

                  Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
                  Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
                  2019-01-14, 13:59
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...