Zasyp:
Pilzneński - 3,8 kg
Carapils - 0,15 kg
Melanoidynowy 80 - 0,1 kg
Zakwaszający - 0,05 kg
Zacieranie:
Drobno zmielony zakwaszający wsypałem do wody już na początku podgrzewania wody.
Reszta słodów do 15l wody o temp. 53
Postanowiłem spróbować mierzyć i korygować PH zacieru.
52 - 10'
Dodałem 2 ml kwasu mlekowego 80%.
PH - 5,3
63>61 - 30'
73>71 - 30'
Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-10-21, 20:11.
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
Kalmar to miasto portowe (40 tys. mieszkańców) nad Cieśniną Kalmarską, znane z historii z Unii Kalmarskiej z 1397 r., wiążącej Szwecję, Danię i Norwegię unią personalną. W jej następstwie, na zamku w Kalmarze, koronowano władcę tych trzech królestw skandynawskich - Eryka Pomorskiego...
Domowy browar w gospodarstwie z agroturystyką na przedmieściach Villach w pięknej górskiej scenerii wioski Maria Gail.
Odległość 3,5 km od centrum Villach można pokonać nieregularnie kursującym autobusem, ale najlepiej zrobić sobie spacer wzdłuż Drawy.
Ohrazenice to niewielka gmina w powiecie Příbram, położona 11 km na północny zachód od tegoż miasta, tuż przy miasteczku Jince.
Ładna okolica, a wioska dookoła otoczona jest pobliskimi górkami.
Browar wraz z hospodą, letnim tarasem zajmuje sporą część prywatnej, rodzinnej...
Comment