Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #136
    Warka 68 -Dubbel warzony 24.06.2011


    Wyszło 22l - 15,5 Blg

    Zadane starterem Belgian Ardennes.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #137
      Warka 68 -Dubbel warzony 24.06.2011

      Dziś przelane na cichą. Blg - 4,5

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #138
        Warka 69 - Witbier Weselny warzony 08.07.2011

        Ingredients:
        ------------
        Amount Item Type % or IBU
        2,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 47,62 %
        1,80 kg (Castle Malting) Pilzneński (3,0 EBC) Grain 42,86 %
        0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,52 %

        Właśnie się zaciera:

        Słód + pszenica do 16l wody o temp 54*
        53* - 15'
        68-60* - 90'
        73>71* - 30' do negatywnej próby jodowej

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #139
          Daj znać, ile czasu do negatywnej próby Ci zeszło
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #140
            Po 90' - (68>60) oraz 30' - 73>71 próba jodowa negatywna.

            Wysładzanie 3x 5l wody 80*

            Przed gotowaniem:
            27l - 10Blg

            Gotowanie 100'
            90' - 20g Cascade szyszka + 250g cukru
            15' - 20g Lubelski szyszka + 2 szczypty mielonego kminku
            10' - 8g kolendry + łyżka mąki + 10g curacao + 50g świeżo startej skórki pomarańczy
            3' - 8g kolendry + 10g curacao + 50g świeżo startej skórki pomarańczy

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #141
              Po gotowaniu wyszło 22l - 13 Blg.

              Popołudniu, gdy brzeczka ostygła do temp 19* zadałem starterem z drożdży Zymoferm Z036 Belgisches Weizenbier/Wit.
              Starter nastawiłem 3 dni temu więc dziś drożdże pracowały w najlepsze.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #142
                Warka 68 -Dubbel warzony 24.06.2011

                W piątek zabutelkowany z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                Blg - 4,5

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #143
                  Warka 70 - Summer Wit warzony wczoraj 17.07.2011


                  Ingredients:
                  ------------
                  Amount Item Type % or IBU
                  2,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 47,62 %
                  1,80 kg (Castle Malting) Pilzneński (3,0 EBC) Grain 42,86 %
                  0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,52 %

                  Zacieranie:

                  Słód + pszenica do 16l wody o temp 54*
                  53* - 15'
                  68-60* - 90'
                  73>71* - 30' do negatywnej próby jodowej
                  78 i filtracja

                  Wysładzanie 4 x 4l wody o temp. 78

                  Przed gotowaniem: 28l - 8Blg

                  Gotowanie 100'

                  20g Cascade szyszka + 250g cukru - 90'
                  20g Lubelski szyszka + 2 szczypty kminku - 15'
                  8g kolendry + łyżka mąki + 10g curacao + 10g imbiru kandyzowanego + 25g skórki cytrynowej świeżo startej - 10'
                  8g kolendry + 10g curacao + 10g imbiru kandyzowanego + 25g skórki cytrynowej świeżo startej - 3'
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-07-18, 08:51.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #144
                    Warka 69 - Witbier Weselny warzony 08.07.2011

                    Dziś miał iść na cichą a drożdże do Summer Wita.
                    Niestety, okazało się, że Blg wynosi 8.

                    Nie wiem, czy zacieranie skopane czy drożdże zrobiły skuchę.
                    Rozsypałem na wierzchu saszetkę S-33, którą miałem na ZN-ie.
                    Zobaczymy co z tego będzie.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #145
                      Warka 70 - Summer Wit warzony wczoraj 17.07.2011


                      Po gotowaniu wyszło 22l - 11,5 Blg.

                      Zadane dziś saszetką drożdży Brewferm - Blanche.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #146
                        Warka 69 - Witbier Weselny warzony 08.07.2011


                        Dziś przelane na cichą.
                        Blg - 4.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #147
                          Warka 70 - Summer Wit warzony 17.07.2011


                          Dziś przelane na cichą.
                          Blg - 4,5

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #148
                            Warka 69 - Witbier Weselny warzony 08.07.2011

                            Zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                            Blg - 3,5
                            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-08-06, 23:33.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #149
                              Warka 70 - Summer Wit warzony 17.07.2011

                              Zabutelkowany dziś z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,4l wody.
                              Blg - 4,5
                              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-08-07, 21:07.

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #150
                                Warka 71 - Cappuccino Stout warzony 26/27.08.2011

                                Ingredients:
                                ------------
                                Amount Item Type % or IBU
                                1,80 kg (Castle Malting) Monachijski (15,0 EBC) Grain 36,73 %
                                1,60 kg (Soufflet) Pilzneński (3,5 EBC) Grain 32,65 %
                                0,30 kg (Muntons) Jęczmień palony (1000,0 EBC) Grain 6,12 %
                                0,25 kg (Brewferm) Czekoladowy (900,0 EBC) Grain 5,10 %
                                0,20 kg (Strzegom) Karmelowy ciemny (695,0 EBC) Grain 4,08 %
                                0,20 kg (Strzegom) Karmelowy jasny (115,0 EBC) Grain 4,08 %
                                20,00 gm Target granulat [10,60 %] (60 minHops 28,8 IBU
                                0,55 kg Laktoza (0,0 EBC) Sugar 11,22 %
                                0,11 kg Kawa świeżo mielona


                                Słody (oprócz palonych) do 16l wody o temp. 53*
                                52* - 10'
                                63-61* - 20'
                                73-71* - 40'
                                gdy negatywna próba jodowa dodałem słód czekoladowy i jęczmień palony
                                78* i filtracja

                                Wysładzanie - 15l wody o temp. 78*

                                Przed gotowaniem: 27l - 10Blg

                                Gotowanie 70'

                                Chmiel Target - 60'
                                Laktoza 550g - 15'
                                Kawa Espresso Livia świeżo mielona - 2'

                                Po gotowaniu: 23l - 14Blg

                                Zadane starterem drożdży Wyeast Irish Ale
                                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-08-27, 22:48.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 19:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 18:19
                                • heckler
                                  Přepychy, Přepychy 42, Přepyšský pivovárek
                                  heckler
                                  Właściciel i piwowar Libor Panchartek, który zaczynał jako piwowar domowy, postanowił oficjalnie otworzyć swoją działalność i stało się to w styczniu 2025 roku.
                                  Přepyšský pivovárek, to malutki, lokalny browarek we wsi Přepychy. Stamtąd najbliżej do Pardubic/Hradca,...
                                  2025-07-31, 11:02
                                • heckler
                                  Telč-Štěpnice, Slavatovská 307, Ruxusní minipivovar Telč
                                  heckler
                                  Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
                                  2025-07-01, 10:28
                                • dadek
                                  Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                                  dadek
                                  Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                                  Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                                  2025-04-19, 19:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...