Browar "Na Bateryjce" rozpoczął działalność.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Akren
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.12
    • 111

    #1

    Browar "Na Bateryjce" rozpoczął działalność.

    Pierwsze 10l przyszłego piwka (byc moze ) właśnie siedzi na burzliwej fermentacji a jest to jasne do którego użyłem:

    słodu pilzeńskiego 2,5kg
    słodu monachijskiego 0,5kg
    ok. 25g szyszek chmielu goryczkowego Marynka
    drożdży saflager S-23

    Piwo miało 13*Blg ale po dwóch dobach po odfermentowaniu jest już tylko 4*Blg. Jakoś szybko to się wszystko potoczyło i oznak fermentacji też już nie widać ale troche zamieszałem więc może jeszcze się coś poruszą. Po weekendzie przeleję je na cichą i zobaczymy co dalej z tego wyjdzie...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Akren; 2006-11-30, 23:01.
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #2
    W jakiej temperaturze przeprowadzana jest fermentacja ? 2 dni i takie odfermentowanie dla lagera... ?!?

    Życzę powodzenia w przyszłym warzeniu
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Akren
      ok. 25g szyszek chmielu goryczkowego Marynka
      Długo chmieliłeś ?

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Pierwsza warka i zacieranie, gratuluję debiutu Panie Michale
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Nic nie mieszaj, 4 Blg to dobry wynik, słabe drozdże i inne pozostałości po zacieraniu powinny leżeć na dnie. A tak w obóle to gratulacje

          Comment

          • Akren
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.12
            • 111

            #6
            Dzięki za gratulacje i życzenie powodzenia

            Jeśli chodzi o temperature to będzie coś ok. 20*C(w kuchni mam ze 24* ale stoi na zimnej kafelkowej podłodze od ktorej się oziębia). Chmiel gotowałem przez ok godzinę ale nie ostudziłem potem od razu brzeczki bo musiałem wyjść więc jeszcze troche posiadział w gorącym kotle...

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #7
              Ciut za wysoko na saflagery jednak.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                Ciut za wysoko na saflagery jednak.
                Wszystko zależy w jakich temperaturach i jak długie przerwy zrobił przy zacieraniu.

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  #9
                  Temperatura 20'C jest "troszkę" za wyskoka dla tego typu drożdzy Co się stanie z Twoim piwem - nie wiem, niech się inni, bardziej doświadczeni wypowiedzą
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • Akren
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.12
                    • 111

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Wszystko zależy w jakich temperaturach i jak długie przerwy zrobił przy zacieraniu.
                    Skorzystałem z instrukcji z browamator i zacierałem troche ponad godzine w temp. 65-67*C
                    i na koniec przez 15 minut w ok 74*C.
                    Na cichą wstawie do piwnicy gdzie jest pewnie ok 10*C a niestety nie miałem jakiegoś pomieszczenia z pośrednią temperaturą żeby teraz tam ten fermentator wstawić

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Akren
                      Jeśli chodzi o temperature to będzie coś ok. 20*C(w kuchni mam ze 24* ale stoi na zimnej kafelkowej podłodze od ktorej się oziębia).
                      Przynajmniej od pierwszej warki będziesz wiedział organoleptycznie, dlaczego lagerów nie należy fermentować w temperaturach rzędu dwudziestuparu stopni Celsjusza...

                      Jeśli nie masz warunków temperaturowych (nie masz jakiegos balkonu/tarasu?!), to niech Ci ktoś podrzuci jakies neutralne smakowo drożdże górnej fermentacji, bo lagerów to Ty nie zrobisz w fermentorze stojącym na kafelkach w tej Twojej kuchni...

                      I zacieranie nie ma tu nic do rzeczy.

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Akren
                        Na cichą wstawie do piwnicy gdzie jest pewnie ok 10*C a niestety nie miałem jakiegoś pomieszczenia z pośrednią temperaturą żeby teraz tam ten fermentator wstawić
                        Jak posrednia temperatura?! Te 10 st. C jest idealne do f. głównej piw typu lager.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          I zacieranie nie ma tu nic do rzeczy.
                          Zgadzam się wpełni, nie przeszło mi przez myśl, że na saflagerach w 20*C można fermentować, a jednak . Piwo jakieś wyjdzie, ale jakie?

                          Comment

                          • DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

                            #14
                            Ja właśnie (z przyczyn atmosferycznych) fermentuje na burzliwej lagera w 6'C Z rurki fermentacyjnej powietrze zapierdziela aż miło. Trzeba było burzliwą przeprowadzić w piwnicy
                            Pozdrawiam
                            dj

                            Comment

                            • Akren
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.12
                              • 111

                              #15
                              Kurde myślałem że 10*C na burzliwą to za nisko. Właśnie mija 3 doba odkąd zadałem drożdże i chyba w takim razie zniosę ten cały majdan do piwnicy.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Latarnik
                                RateBeer zakończy działalność 1 lutego 2025 r
                                Latarnik
                                Smutne, a jednak:

                                "Dziękuję wszystkim! Specjalne pożegnanie RateBeer! (1 lutego 2025)

                                Witam wszystkich, Mam dla Was trudne wieści — RateBeer zakończy działalność 1 lutego 2025 r.
                                RateBeer powstało i rozwijało się wokół jednego głównego celu: zapewnienia
                                ...
                                2024-12-19, 20:30
                              • heckler
                                Czechy, Morašice, Morašice 12, Pivovar Rauš
                                heckler
                                Morašice, to mała wioska w Kraju Południowo morawskim. Najbliższe większe miasto to Znojmo, a i do niego będzie ze 25 km.

                                Rodzinny browarek Rauš znajduje się w przerobionym garażu rodzinnego domu. W sumie jest to dom dziadka, a wnuk Pavel Rauš jest tam piwowarem.
                                Bardzo
                                ...
                                2025-07-02, 12:13
                              • heckler
                                Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                heckler
                                Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                2025-01-07, 08:41
                              • heckler
                                Praha-Bubeneč, Výstaviště 415, Pivovar Kolkovna
                                heckler
                                Drugi browar w dzielnicy Bubeneč rozpoczął swoją działalność w czerwcu tego roku.

                                Výstaviště- to spory teren na którym oprócz browaru znajduje się planetarium, lapidarium, teatr, hotele, basen, hale sportowe, oraz wiele innych, ciekawych obiektów. Do najciekawszego należy...
                                2025-01-03, 07:46
                              • dadek
                                Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
                                dadek
                                Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
                                2023-12-08, 02:06
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...