Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Katamaran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaozyrys
    Senior
    • 10-2008
    • 154

    #61
    Warka nr 23 Marcowe wędzone (26.09.12)

    zasyp:
    2,4kg monachijski
    2,4kg wędzony bestmalz
    0,8kg pale ale
    0,4kg carared

    zacieranie 30/30

    gotowanie:
    60' 25g northern brewer
    10' 20g lubelski szyszka

    23L 15Blg zadane Mauribrew lager, fermentacja 11C


    Warka nr 24 Apoptoza (Denny Conn's Rye Imperial India Pale Ale)

    zasyp:
    11,0kg pale ale
    3,00kg żytni
    1,00kg cristal 150EBC
    0,50kg pszeniczny
    0,50kg caramel pils
    0,25kg aroma 100EBC

    zacieranie:
    67C 75min

    gotowanie:
    FWH 60g Mt Hood
    60min 40g Columbus + 25g Northern Brewer + 10g gips
    30min 30g Mt Hood + mech
    5min 90g Mt Hood
    3 dni chemielenia na zimno na cichej z 60g Columbus

    18Blg zadane gęstwą US-05. Duże piwo...

    Comment

    • jaozyrys
      Senior
      • 10-2008
      • 154

      #62
      Piwa z 20 marca:

      Warka nr 25, Witbier

      Zasyp:
      5kg pilzneński
      4kg pszenica niesłodowana
      0,8kg płatki owsiane błyskawiczne

      Zacieranie:
      62C 60min
      72C. 15min

      Chmielenie:
      60' 75g Lubelski szyszka
      15' resztka chmielu i połowa dodatków
      5' połowa dodatków

      Dodatki:
      40g kolendry
      20g curação
      starte skórki z 4 pomarańczy i 2 grejpfrutów

      ok. 45L 11,5 Blg, fermentacja w 18C na Brewferm Blanche.


      Warka nr 26, 4 zboża

      Zasyp:
      5kg wiedeński
      3kg pszeniczny
      0,5kg orkiszowy
      0,5kg owsiany

      Zacieranie:
      62C 30min
      72C 30min

      Chmielenie:
      60' 35g Marynka granulat
      10' 35g Lubelski granulat

      ok. 45L 12 Blg, fermentacja w 18C na Safbrew T-58.



      Uwagi nt. dwóch poprzednich warek: Marcowe - dobry, przyjemny balans wędzonki. Apoptoza - czysta chmielowa świeżość. Jedno z moich ulubionych, podobnie jak wielu amerykańskich piwowarów.
      Polecam zajrzeć do oryginalnego przepisu Denny'ego Conna. http://www.brew365.com/beer_dennys_rye_ipa.php

      Comment

      • jaozyrys
        Senior
        • 10-2008
        • 154

        #63
        Warka nr 27 Siostrzana Gwiazda Słońca (India Pale Ale)

        Zasyp:
        12,0kg pale ale
        0,25kg pszeniczny
        0,25kg special B

        (te dodatki po 2% może wyglądają śmiesznie, ale zostawiłem tak jak w oryginalnym amerykańskim przepisie)

        Zacieranie:
        67C 70min
        75C filtracja

        Chmielenie:
        65' 150g Chinook
        25' mech irlandzki
        15' 100g East Kent Goldings
        1' 100g Fuggles

        ok. 45L 16Blg zadane dwoma saszetkami S-04, fermentacja w 18C.


        Dziś pożegnaliśmy Gretę, naszą wierną kapslownicę. Myślę, że przed rozpadem zakapslowała ok. 1200 butelek, co chyba należy uznać za dobry wynik, jak na jej cenę.

        Comment

        • jaozyrys
          Senior
          • 10-2008
          • 154

          #64
          Warka nr 28 English Pale Ale

          zasyp:
          7,0kg pilzneński
          3,5kg monachijski
          0,5kg karmelowy jasny

          zacieranie:
          67C 90min
          74C 30min

          chmielenie:
          90' 80g marynka szyszka
          30' 60g EKG
          15' 40gEKG + 10g Fuggles

          marynka nie gotowała się cały czas, bo wykipiało i była przerwa na czyszczenie...

          na cichej będzie jeszcze 7 dni chmielenia na zimno 1g/L Fuggles

          coś między 55-60L 12Blg zadane gęstwą S-04, fermentacja w 18C



          Niestety jeden fermentator (połowa) warki 26 poszedł w kanał, z wierzchu biały grzyb.

          Comment

          • jaozyrys
            Senior
            • 10-2008
            • 154

            #65
            Warka nr 29 Pils

            Zasyp:
            8,75kg pilzneński
            1,25kg monachijski

            Zacieranie: 30/30

            Chmielenie:
            60' 100g marynka szyszki
            10' 70g lubelski szyszki

            ok. 45L brzeczki 12Blg zadane 2L starterem Wyeast 2000 Budvar Lager. Fermentacja w lodówkach 2 tyg. burzliwej i 2 tyg. cichej.




            Zmiana chmielenia na zimno warki nr 28. 40g Fuggles do jednego fermentatora i 50g Target do drugiego.

            Comment

            • jaozyrys
              Senior
              • 10-2008
              • 154

              #66
              Warka nr 30, Dunkelweizen (25.05.2013)

              Zasyp:
              5,0kg pszeniczny ciemny
              3,5kg monachijski
              0,5kg karmelowy jasny
              0,2kg karmelowy ciemny
              50g (resztki) pszenicznego czekoladowego do wysładzania

              Zacieranie:
              44C 10min
              52C 15min
              62C 60min (w tym czasie dekokt 72C 20min i gotowanie 15min)
              72C 20min

              Chmielenie:
              60' 70g Marynka szyszka (zawinięta w gazę)

              10,5Blg, 19L zadane WB-06 i 21L Mauribrew Weiss. Gęstość niezamierzona, wydajność siadła bo termometr był do niczego... Zobaczymy jak będzie ze smakiem, możliwe że podbiję trochę ekstrakt brzeczką z weizenbocka.

              Comment

              • jaozyrys
                Senior
                • 10-2008
                • 154

                #67
                Warka nr 31 Weizenbock

                Zasyp:
                7,50 kg pszeniczny
                3,00 kg monachijski
                3,00 kg pilzneński
                1,00 kg karmelowe jasne (Strzegom, Carared, Aroma)
                0,50 kg karmelowy ciemny (Strzegom)
                0,05 kg pszeniczny czekoladowy (resztki, dodany do filtracji)

                Zacieranie:

                Dekokt (1/3, bez ciemnego)
                44C 15min
                52C 15min
                62C 15min
                72C 15min
                100C 15min
                Reszta:
                62C 60min
                Połączone z dekoktem:
                72C 20min

                Chmielenie:
                60' 90g Lubelski szyszka

                ok. 30L 17 blg zadane gęstwą Mauribrew Weiss.

                ok. 2,4L brzeczki poszło do refermentacji Dunkelweizena. Zszedł do 3, faktycznie trochę cienki, ale na lato ujdzie.

                Pils zabutelkowany z 5g glukozy na litr. Długo stał, bo w pewnym momencie temp. w lodówce za bardzo spadła i zatrzymała się fermentacja. Zszedł do 3 blg.

                Comment

                • jaozyrys
                  Senior
                  • 10-2008
                  • 154

                  #68
                  Warka nr 32 Baltic Porter

                  Zasyp:
                  10kg monachijski
                  6kg pilzneński
                  1kg karmelowe jasne (strzegom, caramunich III)
                  0,8kg karmelowe ciemne (strzegom, special b)
                  0,5kg barwiący strzegom 1200EBC

                  Zacieranie
                  (parametry raczej orientacyjnie, bo bardzo ciężko było kontrolować tyle zacieru (2 garnki - 50L i 30L) na dwóch palnikach):

                  Dekokt:
                  64C 15min
                  72C 10min
                  100C 10min

                  Reszta:
                  63C 60min
                  ->Dodanie dekoktu i słodu barwiącego
                  72C 20min

                  Warka nr 32a ok. 30L 22blg zadane gęstwą budvar lager, fermentacja w 10C
                  Warka nr 32b ok. 15L 14blg zadane gęstwą T-58, fermentacja 22C (wolałbym na angielskich drożdżach, ale nie miałem żadnych)

                  Comment

                  • jaozyrys
                    Senior
                    • 10-2008
                    • 154

                    #69
                    Warka nr 33

                    Majster (New Zealand Pale Ale)

                    Zasyp:
                    5,00 kg Pale Ale Strzegom
                    0,25 kg Karmelowy jasny 30EBC Strzegom

                    Zacieranie:
                    68C 90min
                    podgrzanie do 73C i filtracja

                    Chmielenie:
                    65' 20g Green Bullet 13,2%aa granulat, gips
                    10' 20g WAI-ITI 3,4%aa granulat, mech irlandzki
                    00' 30g WAI-ITI 3,4%aa granulat

                    20L brzeczki 13blg zadane Wyeast 1450 Denny's favourite 50


                    Warka 32b niestety skisła. Porter dość wytrawny, piana ciężka do opanowania

                    Comment

                    • jaozyrys
                      Senior
                      • 10-2008
                      • 154

                      #70
                      02.03.2014r

                      Warka nr 34 Przedwiośnie (American India Pale Ale)

                      Zasyp:
                      11,0kg Pale Ale Strzegom
                      0,5kg Karmelowy jasny Strzegom
                      0,2kg karmelowy czerwony Strzegom

                      Zacieranie:
                      67C 60min -> 73C

                      Chmielenie:
                      60' 35g Warrior 16,7%aa; gips
                      15' 50g Delta 6,4%aa; mech
                      00' 50g Mosaic 11,1%aa

                      ok. 40L 15blg zadane gęstwą Wyeast 1450.

                      Comment

                      • jaozyrys
                        Senior
                        • 10-2008
                        • 154

                        #71
                        10.03

                        Warka nr 35 (RyeIPA)

                        Zasyp:
                        5,52kg Pale Ale Strzegom
                        1,00kg Żytni
                        0,50kg Żytni karmelowy
                        0,12kg Pszeniczny

                        Zacieranie:
                        67C 70min
                        72C 10min
                        podgrzane do 76C i filtracja

                        Chmielenie (gotowanie 75min):
                        FWH 25g Mt. Hood 4,4%aa
                        60' 20g Columbus 15,9%aa
                        30' 15g Mt. Hood
                        0' 40g Mt. Hood
                        na zimno 30g Columbus 5 dni

                        17blg zadane gęstwą Wyeast 1450

                        Comment

                        • jaozyrys
                          Senior
                          • 10-2008
                          • 154

                          #72
                          Warka nr 36 Chupacabra (bezstylowe)

                          Zasyp:
                          2kg monachijski ciemny
                          1kg orkiszowy
                          1kg owsiany
                          0,8kg karmelowy czerwony
                          0,4kg pszeniczny
                          0,2kg midnight wheat

                          Zacieranie:
                          62C 40min (2/3 zacieru)
                          w tym czasie dekokt: 72C 10min, gotowanie 10min
                          72C 30min
                          podgrzanie do 78C

                          Gotowanie:
                          60' 10g Green Bullet 13,2%a.a.
                          20' mech irlandzki
                          10' 20g Celeia 5%, 20g kolendry

                          ok. 25L 12,5 blg zadane gęstwą wyeast 1450.

                          Comment

                          • jaozyrys
                            Senior
                            • 10-2008
                            • 154

                            #73
                            30.05.2014

                            Warka nr 37 American Wheat/Rye Beer

                            Zasyp:
                            4,0kg pale ale Strzegom
                            2,5kg pszeniczny Strzegom
                            1,0kg pilzneński Bestmaltz
                            1,0kg żytni Castle Malting
                            0,5kg karmelowy Victory Briess

                            Zacieranie (miały być przerwy 54C - 67C - 72C, ale trochę nie wymierzyłem z temp. wody):
                            62C 30min
                            72C 30min

                            Gotowanie:
                            60' 15g Warrior
                            20' 20g Green Bullet, mech irlandzki
                            5' 20g Mt. Hood, 30g Celeia

                            ok. 44L 12blg zadane gęstwą Wyeast 1450


                            Warki 35 (otrzymała nazwę Kosmiczne Promieniowanie Tła) było 17L. W międzyczasie zrobiłem też z 13L cydrów na Słonecznej Tłoczni, ale jednak lepsze byłyby dosłodzone ksylitolem na dedykowanych drożdżach.

                            Comment

                            • jaozyrys
                              Senior
                              • 10-2008
                              • 154

                              #74
                              Warka nr 38 Flamingo (Kölsch)

                              Zasyp:
                              4,0kg pilzneński
                              1,0kg pszeniczny
                              0,2kg karmelowy jasny

                              Zacieranie:
                              +kwas fosforowy
                              55C 10min
                              64-66C 60min
                              72C 20min
                              ->75C

                              Chmielenie:
                              60' 18g magnum szyszka
                              20' 23g lubelski granulat, mech irlandzki

                              23L brzeczki 11blg zadane S-33. Fermentacja w piwnicy, myślę że będzie 18C.

                              Comment

                              • jaozyrys
                                Senior
                                • 10-2008
                                • 154

                                #75
                                Warka nr 39 Double You (Belgian Dubbel)
                                Zasyp:
                                4,70kg pale ale
                                0,90kg monachijski II
                                0,45kg special B
                                0,30kg crystal 400
                                0,25kg aroma


                                Zacieranie:
                                +kwas fosforowy
                                62C 25min
                                72C 45min
                                ->78C

                                Gotowanie 90':
                                70' 50g saaz
                                15' cukier kandyzowany 250ml, cukier kryształ kandyzowany 0,3kg

                                25L brzeczki 17blg zadane Safbrew Abbaye. Fermentacja w 25C, 14 dni (bo wyjeżdżam).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎