Browar Zamość :)

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iKrzysiek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 75

    #1

    Browar Zamość :)

    Tak się naczytałem o tym całym warzeniu, aż mi ślinka cieknie. Wczoraj Pocztą Polską dotarł mój pierwszy zestaw startowy do warki. Aż mnie świerzbi, żeby wszystko rozbełtać i warzyć. Jednak pech w najbliższą niedzielę, czyli za dwa dni jadę na tydzień na wczasy i muszę czekać do powrotu. No chyba, że nie pojadę i żona mnie utłucze, że dla piwa nie ma w tym roku wakacji. Po powrocie postaram się opisać jak mi poszło. Mam nadzieję, że piwo będzie nie gorsze niż żywe niepasteryzowane ze sklepu.
    Pozdrawiam wszystkich piwoszy-warzelników i opiszę za tydzień jak zacznę
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Witam sąsiada. Jak Ci coś dojrzeje może będzie okazja do jakiejś wymiany...

    Comment

    • iKrzysiek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 75

      #3
      A skąd jesteś? To w tej mieścinie lub okolicach też ktoś warzy piwko. Miło wiedzieć. Długo się tym zajmujesz. Jak smakuje?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek
        A skąd jesteś?
        Nie powiem. Jak sam dowiesz się co to profil użytkownika, to prędzej swój uzupełnisz.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek
        Długo się tym zajmujesz. Jak smakuje?
        Krótko. Najczęściej smakuje lepiej niż sklepowe. Chociaż mi np. nie zawsze wychodzi to, co sobie zaplanuję...
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-07-31, 13:37.

        Comment

        • iKrzysiek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 75

          #5
          No i powrót z wakacji mam już za sobą. I od razu pytanie. Wczoraj rozbełtałem pierwszą warkę no i po pomiarze zawartości cukru wyszło mi 9 Blg (sorki jak źle napisałem symbol). Cukru dosypałem tyle ile było trzeba do brewkitu czyli 1 kg, wody też nie mnie nie więcej. Czy przyczyną była temperatura? Pomiaru dokonałem przy 25 stopniach, a było napisane, że wyskalowany był przy 20 stopniach. Te 5 stopni robi aż taką dużą różnicę bo miało być 12.5 Blg.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Te 5 st to ok 0,4 blg.
            Napisz dokładniej co zrobiłeś. Jak warzyłeś/gotowałeś. Ile było w puszce, jaka puszka, ile dałeś wody, kiedy i jak mierzyłeś balling, ile wyszło na koniec etc.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-10, 11:10.

            Comment

            • iKrzysiek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 75

              #7
              Zrobiłem tak jak było opisane na puszce. Z tego powodu, że klikam z pracy to nie pamiętam dokładnie jaki to brewkit. Ale zrobiłem tak. Wlałem 20 litrów wody do butli, do garnka 5 litrów i dodałem cukier, następnie brwekit i wlałem to do butli. Gdy temperatura spadła poniżej 27 stopni dodałem drożdże i tyle. A jeszcze jedno pytanie. Kiedy powinienem zaobserwować moje drożdże w akcji?

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                To nie tłumaczenie, też jestem w pracy...
                Najpierw odpowiedź. Drożdże startują z reguły do 24h. Hydrolizowałeś je (wymieszałeś z wodą znaczy)?

                Zrobiłeś 25l i recepturę miałeś na 25l? Nie na 20 lub 23? Na pewno?
                Puszkę pogotowałeś żeby galareta się rozpuściła?
                Blg mierzyłeś PO dodaniu drożdży, czy poprałeś próbkę wcześniej?
                Butla, do której wszystko przelałeś nie ma żadnej skali?
                Jak mierzyłeś balling?

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #9
                  Podejrzewam, że w przepisie było "uzupełnić wodą do 20 l", a nie dwudziestoma litrami. To, co zrobiłeś nie ma prawa mieć więcej niż 9°Blg...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • iKrzysiek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 75

                    #10
                    Co znaczy hydrolizowałeś. W instrukcji było napisane, żeby je dodać do zrobionego roztworu więc je wsypałem do butli z ekstraktem i wymieszałem. Czyli, że z piwa dupa
                    Dobra opisuje ze szczegółami.
                    Wlałem do baniaka 20 litrów wody tak chciała instrukcja.
                    Podgrzałem puszkę brewkita w gorącej wodzie.
                    Zagotowałem 5 litrów wody i dodałem 1 kg. cukru wg instrukcji. Do tego wlałem brewkit i dokładnie rozmieszałem. Następnie wlałem zawartość do wody i ponownie dokładnie wymieszałem.
                    Gdy temperatura całości spadła poniżej 27 stopni wsypałem drożdże i dokładnie wymieszałem.
                    Pobrałem trochę wypocin do menzurki i za pomocą urządzenie do pomiary blg odczytałem wynik. Przy 25 stopniach pokazało 9 blg.
                    Przykryłem całość przykrywką i nalałem wody do rurki fermentacyjnej.
                    ps.
                    Robiłem to pierwszy raz
                    Napisz co z drożdżami bo zaczyna mię niepokoić.

                    Comment

                    • iKrzysiek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.07
                      • 75

                      #11
                      Było napisane, że wychodzi 23 litry piwa więc musi być więcej niż 20 litrów wody.

                      Comment

                      • Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

                        #12
                        A Ty dałeś 25 litrów wody plus ekstrakt plus cukier. Razem ze 27 litrów - to gdzie miałyby się zgubić te nadmiarowe 4?

                        Swoją drogą, to instrukcje brew-kitów i tak przesadzają z ilością wody, warto dać ze 2-3 litry mniej. Jest fizycznie niemożliwe, by z puszki 1,8 kg brew-kita i 1 kg cukru zrobić 23 l brzeczki 12,5°Blg.

                        Secie chodziło o rehydratację, czyli rozpuszczenie suchych drożdży w letniej wodzie przed dodaniem do brzeczki, dzięki czemu mogą szybciej zacząć fermentację. Hydroliza to całkiem co innego...
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Wujcio_Shaggy; 2009-08-10, 12:34.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                        Comment

                        • iKrzysiek
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.07
                          • 75

                          #13
                          Nie wszystkiego mam dokładnie 24.5 litra. A co do drożdży to wystartują jak wsypałem je bezpośrednio do baniaka?

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #14
                            Wygląda na to, że wyjdzie Ci wodniste piwo z bimbowym posmakiem Nie przejmuj się - na pewno da się wypić (jeśli nie skwaśnieje oczywiście)...
                            Następnym razem daj mniej wody i odradzam cukier.
                            Drożdże powinny ruszyć i tak, zwłaszcza, że nie mają dużo do jedzenia...

                            Comment

                            • iKrzysiek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.07
                              • 75

                              #15
                              Dałem cukier browarniczy, a nie do herbaty. To może jeszcze dodam troszkę więcej i uratuję to com se naważył.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                dadek
                                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                2023-11-22, 06:14
                              • Marianowar_pl
                                Mango Milkshake IPA
                                Marianowar_pl
                                Witam,

                                Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

                                Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

                                Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
                                2025-06-24, 14:42
                              • Ahumba
                                2025.02.21-28 - Warszawa - Kranoprzejęcie w Pubie Pinta
                                Ahumba
                                Przez tydzień na kranach w warszawskim Pubie Pinta gościć będą piwa browaru Funky Fluid
                                Start
                                2025-02-21
                                Koniec
                                2025-02-28
                                Adres
                                Warszawa, Pub Pinta
                                2025-01-30, 20:23
                              • ART
                                Wielkie uaktualnienie 2015 - Zamość, Zamość ul. Sienkiewicza 22
                                ART
                                Kolejny rok z rzędu...

                                Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
                                2014-12-19, 00:15
                              • AaLeX
                                Braniewo, Złoty Dukat
                                AaLeX
                                Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...
                                2024-06-25, 17:50
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...