a jednak zapisałem, przerzuciłem cały dysk w kompie ;-) oto co znalazłem:
STOUT guines
Słód Pale Ale 3,5 kg
Słód Special B 0,5 kg
Słód caramunich I 0,25 kg
DODATKI:
Jęczmień palony 0,25 kg - ( jeśli nie lubimy można dać 0,10 kg)
Płatki owsiane 0,5 kg
Mech irlandzki 1 łyżeczka
Chmiel Fuggles 50-60 g
Ekstrakt słodowy ciemny/jasny wedle uznania 140g (ref)
Drożdże Safale US-04 saszetka
ZACIERANIE:
Wsypać słody do 15 l wody o temp 74 oC zacierać 50-60 min w temp 66-68 oC.
Po negatywnej próbie jodowej podnieść temp do 76 oC i dodać płatki owsiane ( PŁATKI GOTOWAĆ W WORECZKU MUŚLINOWYM CO UŁATWI PÓŹNIEJSZĄ FILTRACJĘ ), jęczmień palony - gotować 10-15 min.
FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
Wysładzać do uzyskania 25 litrów brzeczki o ekstraktywności 14-12 Blg
GOTOWANIE/CHMIELENIE:
Chmiel Fuggles 30g przez 45 min, po tym czasie dodać 20-30g chmielu i 1 łyżeczkę mchu irlandzkiego gotować 15 minut....( Oczywiście w woreczkach muślinowych )
FERMENTACJA:
Dodajemy do chłodnej brzeczki ( ok 18-20 oC ) drożdże Safale US-04
BURZLIWA - 7 dni
CICHA w miarę mozliwości w gąsiorze 25l - 14 dni
Po trzech tygodniach dodajemy do brzczki syrop z ekstraktu słodowego ( 140g + 0,5 litra wody ) - czekamy aż przestygnie.
Degustacja po min 3 miesiącach
Są jakieś uwagi do tego przepisu? - myślę by go przetestować na warkę nr3 - tylko czy można zastosować rodzimy chmiel, ktoś pisał że to w tym gatunku i tak mało istotny dodatek ;-)
STOUT guines
Słód Pale Ale 3,5 kg
Słód Special B 0,5 kg
Słód caramunich I 0,25 kg
DODATKI:
Jęczmień palony 0,25 kg - ( jeśli nie lubimy można dać 0,10 kg)
Płatki owsiane 0,5 kg
Mech irlandzki 1 łyżeczka
Chmiel Fuggles 50-60 g
Ekstrakt słodowy ciemny/jasny wedle uznania 140g (ref)
Drożdże Safale US-04 saszetka
ZACIERANIE:
Wsypać słody do 15 l wody o temp 74 oC zacierać 50-60 min w temp 66-68 oC.
Po negatywnej próbie jodowej podnieść temp do 76 oC i dodać płatki owsiane ( PŁATKI GOTOWAĆ W WORECZKU MUŚLINOWYM CO UŁATWI PÓŹNIEJSZĄ FILTRACJĘ ), jęczmień palony - gotować 10-15 min.
FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
Wysładzać do uzyskania 25 litrów brzeczki o ekstraktywności 14-12 Blg
GOTOWANIE/CHMIELENIE:
Chmiel Fuggles 30g przez 45 min, po tym czasie dodać 20-30g chmielu i 1 łyżeczkę mchu irlandzkiego gotować 15 minut....( Oczywiście w woreczkach muślinowych )
FERMENTACJA:
Dodajemy do chłodnej brzeczki ( ok 18-20 oC ) drożdże Safale US-04
BURZLIWA - 7 dni
CICHA w miarę mozliwości w gąsiorze 25l - 14 dni
Po trzech tygodniach dodajemy do brzczki syrop z ekstraktu słodowego ( 140g + 0,5 litra wody ) - czekamy aż przestygnie.
Degustacja po min 3 miesiącach
Są jakieś uwagi do tego przepisu? - myślę by go przetestować na warkę nr3 - tylko czy można zastosować rodzimy chmiel, ktoś pisał że to w tym gatunku i tak mało istotny dodatek ;-)
oczywiście z braku torebek płatki powędrowały bezpośrednio do kotła i to był błąd, trwało to ponad 2h. Podłoże zbijało i zlepiało się w nieprzepuszczalną warstwę. Dolewając wody musiałem mocno wzruszyć podłoże. Generalnie było ciężko, a teraz czekam na efekty.
No ale najważniejsze, że da się wypić. Jeczmienne na etapie fermentacji jest łagodniejsze - to normalne?
nagazowany nie mniej niż pszeniczny i to dużo przed wzorcowym czasem otwarcia pierwszej butelki, mam nadzieję że nie po wybuchają.
- jest jeszcze troszeczkę przydużo goryczki ale wyraźnie (dużo) mniej niż w pszenicznym po 1,5 miesiącu. Kolor bursztynowy - klarowny. Ocena: dobre - już się nie mogę doczekać kiedy te 2 miesiące ulecą.
coś jak wino wytrawne, natomiast jeszcze młode-jęczmienne mi smakuje zarąbiście - smakuje głównie facetom - wyraźny mocny smak i mocne w % - kurcze wszyscy orzekli ze jest mocniejsze od sklepowych - ale z obliczeń wychodzi 5,5% czyli przeciętna sklepowych. Chyba że to "oni" oszukują. Ciekawe jak w smaku za miesiąc będzię 
Comment