No niestety nie można w Polsce sprzedawać.. a szkoda... fajnie by było jakby się połączyło przyjemne z pożytecznym. Aczkolwiek jak cokolwiek robi się za kasę, to .. traci urok...
I błagam... nie "Pan-ujmy" sobie tutaj na forum)
I kolejna sprawa... Miło mi, że spodobały Ci się moje hmmm "specjały)" ale tu na śląsku.. jestem jednym z "młodszych" stażem piwowarów
Ostatnia zmiana dokonana przez Khan; 2011-04-05, 19:59.
Witam, odmiennie niż zwykle warzenie zacząłem dość wcześnie około 10 rano i po 7 godzinach dwie warki zostały uwarzone. Jednak wolę wieczorno nocne warzenie... jakoś tak jest klimatyczniej i bardziej imprezowo
Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni" (kuchni.
Rano uwodnione drożdże Wb-06 zadane do napowietrzonej brzeczki.
piwko pszeniczne z dodatkiem cukru kandyzowanego rodzynek i miodku
Już robiłem pszeniczne z cukrem kandyzowanym i wszystkim smakowało.. teraz jeszcze bardziej "zaszalalem" co wyjdzie?? ->> okaże się
Obie warki #22 i #23 po niespełna dobie zaczęły pięknie pracować.
No może niezbyt pięknie gdyż warka #23 ("podkręcona miodem i kandyzowanym cukrem pszeniczka") zlekka się spieniła i chce wyjść z fermentora
W sumie to zapomniałem dodać w poprzednim poście, że do obu warek dodałem po pół saszetki drożdży WB-06 oczywiście uwodnionych. Skoro fermentacja ruszyła to oznacza, że wszystko jest OK.
warka #22 i #23 (obie to pszeniczne) nadal "pracują" na burzliwej (11dni)... fermentory bulkają tak, że nawet nie sprawdzam jeszcze blg.... potrzymam jeszcze przez długi weekend i zależnie od tego jak zejdzie poziom blg, będę butelkował lub od razu pójdzie w butle.
Być może tak długa fermentacja tych pszenicznych jest spowodowana tym, że dałem na każdy fermentor po pół saszetki drożdży. Poprzednie moje pszeniczne kończyły burzliwą fermentację po dosłownie paru dniach, a tym, razem drożdżyki bawią się w najlepsze)
Parę dni temu sprawdzałem blg i #22 weselna pszeniczka z 14blg odfermentowała na 3blg a #23 mocne pszeniczne z 17blg odfermentowało na 5blg. Tak więc jutro w środę myję butelki a w czwartek rozlew.
Szykuję się już do kolejnego warzenia, następne warki to mają być belgijskie klasztorniaki tripel, dubbel. Wpierw zrobię belgijskie pale ale na drożdżach trappist 3789 (muszę wypróbować te posmaki końskiej derki ) Jak mi to posmakuje to na tych samych drożdżach zrobię dubbla i tripla.
Cukier wyszedł, ale czym on się różni od karmelu?? NIE WIEM... Najprawdopodobniej do klasztorniaków zakupie cukier kandyzowany w sklepie. A te karmelki zjemy w domu. Kupię oryginalny cukier kandyzowany i porównam i wtedy zadecyduję.
Witam, wczoraj wreszcie po 24 dniowej fermentacji burzliwej rozlałem #22 weselne pszeniczne z początkowego 14blg odfermentowało do 2,5blg. Wyszło mi 48butelek 0,5l plus 2 pety po wodzie gazowanej 1,5l. Do refermentacji użyłem 150g glukozy co daje 2,8g/0,5l. Smak bardzo ciekawy mocno czuć posmaki i zapachy typowych przenicznych.
Mam już na koncie z 4 przeniczne i do tej pory zacierałem z dość krótką przerwą w 62stopniach (30"), a długą (50"-60") przerwą w 72stopniach. W obu przypadkach piwo wychodzi smaczne, ale przedłużenie przerwy 62st według mnie bardziej wydobywa te charakterystyczne posmaki pszeniczne. Piwo jest bardziej wytrawne. Moje wcześniejsze pszeniczniaki były tak jakby bardziej słodkie/miękkie/delikatne... nie wiem jakim słowem to określić, takie jakby "stonowane" nie wyraziste.
Który sposób lepszy?? nie rozpatrywał bym tego w kontekście lepszy/gorszy.. trzeba się bawić warzeniem i eksperymentować
Niestety moja greta znów mnie tak wq...wiła, że szukam usilnie innej kapslownicy. Muszę do niedzieli coś wykombinować bo warkę #23 muszę już też rozlewać.
19-ty dzień fermentacji (ciężko ją nazwać burzliwą) ...
Wszystko wskazuje na to, że to skutki zbyt małej ilości drożdży do fermentacji. Saszetka 11g jest na ok. 20l. brzeczki, a Ty użyłeś jej na ponad 50l. Ta fermentacja była mocno nieprawidłowa i raczej odbije się to na smaku. Ja w takim przypadku robię starter, aby zwiększyć ilość drożdży.
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Piana - po nalaniu dość szybko pozostała obwódka.
Lacing - prawie nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - przepasteryzowane skarpety.
Smak - trochę utlenione, lekko słodkawe, zbożowe,...
Comment