Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pora na fermentora... :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mihai
    Senior
    • 02-2010
    • 186

    #61
    Niestety nie udało mi się podczas ostatniego pobytu w Pradze spróbować żytnigo IPA z minibrowaru Antoś, a słyszałem o tym piwie dużo dobrego. Zatem nie pozostaje nic innego jak uwarzyć takie samemu. Na podstawie wynalezionego w necie przepisu

    Warka # 32 Żytnie IPA

    5kg pale ale
    1,4kg słód żytni
    0,4kg crytstal 120
    0,25kg carapils
    0,25kg słód pszeniczny

    52°C - 10min
    68°C - 120min
    78°C - 10 min

    Wysładzanie trwało chyba ze trzy razy dłużej niż normalnie, żytni słód zrobił swoje. Ratowałem się wysładzając coraz cieplejszą wodą do ok 95°C

    Chmielenie:

    Mount Hood ok 3% AA - 40g (wsypane do odfiltrowanej brzeczki podczas wysładzania)

    Columbus ok 13% AA - 40g 60min
    Mount Hood 15g - 30min
    Mount Hood 45g - 0min

    Columbus 30g na siedem dni cichej

    Chmielenie na etapie wysładzania zasugerowane wzorcowym przepisem. Podobno ma to podnieść jakość (intensywność,smak) goryczki. Gotowanie trwa....

    Comment

    • Mihai
      Senior
      • 02-2010
      • 186

      #62
      48 godzin to u mnie już widzę standardowy czas na ruszenie fermentacji z gęstwy Wyeast 1098 British Ale. Dobrze, ze już byłem na to przygotowany, obyło się bez paniki
      Wyszło 28l 16 blg brzeczki w fermentorze.
      Smak brzeczki był bardzo przyjemny z fajną zbożową nutą, jednak oczekiwałbym od IPA wyższej goryczki. Jak narazie wygląda na to, że wyliczanie IBU metodą Ragera na poziomie 65-70 trzeba będzie chyba do 100 podnieść przy najbliższej okazji.

      Comment

      • Mihai
        Senior
        • 02-2010
        • 186

        #63
        Żytnie IPA już w butelkach od tygodnia. AIPA #29 po miesiącu leżakowania degustowana i smakuje całkiem przyjemnie. Schłodzone - wyraźnie cytrusowe, posmaki słodowe w tle raczej nie dominują, ostrości w smaku dodaje wyczuwalny delikatnie alkohol. Jak powiedział znajomy "bardzo orzeźwiające". Goryczka choć za pierwszym łykiem nie narzuca się nachalnie to z każdym kolejnym staje się coraz intensywniejsza, by po pewnej chwili wypełniać usta Obawiałem się ,że będzie za mała, ale myślę że jest satsfakcjonujaca jak na ten styl, choć nie wykręca. Pierwszy raz chmieliłem na zimno Amarillo i użyłem szyszki, efekt wydaje mi się przede wszystkim żywiczny a dopiero potem wyczuwalna cytrusowość.

        Poza tym kończy się burzliwa warki #33 - powtórka ze skwaszonej warki #28

        Comment

        • Mihai
          Senior
          • 02-2010
          • 186

          #64
          Teraz czas na wypróbowanie zestawu chmieli, który intrygował mnie od dłuższego czasu.

          #34 szalejujagoda
          (coś jakby APA)

          2,8 kg Pale Ale
          1,5 kg Monachijski
          0,6 kg crystal 120
          0,3 kg biscuit
          0,3 kg aroma

          68°C - 100min
          78°C - 10 min

          Gotuje się właśnie ok 30l brzeczki 13,5 blg

          chmielenie:

          Galena (ok 10%AA) 35g - 60min
          20g - 30min

          Pacificic Gem (ok 15%AA) 15g-15min
          10g-10min
          20g-5min
          25g-0min
          Last edited by Mihai; 28-12-2011, 01:44.

          Comment

          • Mihai
            Senior
            • 02-2010
            • 186

            #65
            28l brzeczki 13 blg fermentowało ok 10 dni na "britiszach" . Obecnie rozlane po połowie do dwóch fermentorów, w jednym na zimno 15g cascade. Smak powiedziałbym...dziwny
            Pacific Gem ma ponoć dawać jeżynowo-jagodowe aromaty, może w tą stronę to idzie, narazie określiłbym to jako posmak "roślinny", zobaczymy...

            Comment

            • Mihai
              Senior
              • 02-2010
              • 186

              #66
              krótko, bo mię letko sytuacja wkur...

              #35 "Tango Down"

              Pale Ale 5kg
              Monachijski 0,5 kg
              Crystal 120 0,5 kg

              68°C - 90min
              78°C - 10 min

              Zeus - 50g 60min
              Citra - 20g 30 min
              Simcoe - 20g 20 min
              Pacific gem- 25g 15 min
              Pacific gem - 15g 10 min
              Citra - 10g 10 min
              Citra - 10g 5 min
              Citra - 30g 01 min

              ok 28 l - 15blg

              Comment

              • JAckson
                Senior
                • 05-2004
                • 6122

                #67
                Jakie piwo kolega polewał w Czeskim Raju ostatnio? Smaczne było
                MM961
                4:-)

                Comment

                • Mihai
                  Senior
                  • 02-2010
                  • 186

                  #68
                  A to właśnie to co powyżej...

                  Comment

                  • Mihai
                    Senior
                    • 02-2010
                    • 186

                    #69
                    Dodam jeszcze że chmielenie na zimno 25g Citra i 15g Cascade się tam podczas cichej odbyło.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎