Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Warka #47

    Fermentor stoi już w piwnicy gdzie jest ok 10C, drożdże ładnie już pracują. Wyszło ok 22l o gęstości trochę ponad 12blg.

    Comment


    • Warka #46

      Po 5 dniach trzymania w ciepłym nie wytrzymałem i otworzyłem jedna butelkę imbirowego wita. Gaz już się pojawił i piwko w sumie jest już dobre. Jak na razie żadnej infekcji nie czuć. Lubie to w witach że po paru dniach już są pijalne Piwko smaczne. Mam nadzieję, że się smak nie zmieni na gorsze.

      Comment


      • Pij szybko żeby się o tym nie przekonać

        Comment


        • Jeszcze w starym roku 31 grudnia zabutelkowałem warkę #47. Wyszło 39x0,5l + 3x0,33l.
          Cicha zakończyła się na jakiś 3blg.

          Warka Wit imbirowy, nadal pijalna, widać, że nic się do niej nie przyczepiło. Wyszło nawet dobre piwo.

          Prawdopodobnie jutro pierwsze warzenie w tym roku.

          Comment


          • Warka #48 Jasnawe

            Warka #48 03.01.2014r Jasnawe

            Zasyp:
            3,1kg słód pilzneński
            1kg słód monachijski
            0,25kg słód carahell
            0,4kg płatki orkiszowe błyskawiczne
            chmiel Sybilla 25g
            chmiel Hallertauer Mittelfruh 30g
            mech irlandzki 4g
            gęstwa z warki #47

            Zacieranie:
            66-62C - 40min
            72C - 20min
            76C - filtracja i wysładzanie

            Chmielenie 60min:
            60min chmiel Sybilla 25g
            10min chmiel Hallertauer Mittelfruh 30g
            10min mech irlandzki 4g

            Comment


            • Warka #48

              Drożdże już zadane, wyszło 23l o gęstości ok 12blg.Fermentor stoi w piwnicy gdzie jest ok 12 stopni.

              Comment


              • Jutro będę robił Foreign Extra Stout. Teraz nie wiem tylko gdzie później trzymać fermentor na burzliwej....Drożdże to s-04, w domu mam jak to w domu ok 20C a w piwnicy 12-14C. Nie wiem czy w piwnicy jak na te drożdżaki nie będzie za zimno.

                Comment


                • Warka #49

                  Warka #49 10.01.2014r Foreign Extra Stout

                  Zasyp:
                  3,4kg słód pilzneński
                  1,2kg słód monachijski
                  0,25kg słód karmelowy 300
                  0,25kg palony jęczmień
                  0,1kg słód barwiący
                  0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
                  chmiel Marynka 25g
                  Chmiel East Kent Golding 30g
                  drożdże S-04

                  Zacieranie:
                  69C - 90min bez słodów palonych
                  76C - na początku podgrzewania wsypane słody palone

                  Chmielenie 60min:
                  60min chmiel Marynka 25g
                  10min Chmiel East Kent Golding 30g

                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jutro będę robił Foreign Extra Stout. Teraz nie wiem tylko gdzie później trzymać fermentor na burzliwej....Drożdże to s-04, w domu mam jak to w domu ok 20C a w piwnicy 12-14C. Nie wiem czy w piwnicy jak na te drożdżaki nie będzie za zimno.
                    Oczywiście postaw w mieszkaniu, na kafelkach. Będzie dobrze.
                    Browar Bociana smaczny od rana
                    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                    Comment


                    • Warka #49

                      Wyszło ok 19l ok 16blg. Miały być drożdże S-04, a są Danstar Nottingham, trochę było zamieszania i chłodziło się na balkonie do teraz. Mam nadzieję, że nie za długo stało i nic się nie przyczepi.

                      Comment


                      • Warka#49

                        Jak dałem Danstar Nottingham to wstawiam do piwnicy, one sobie z tym poradzą.

                        Comment


                        • Wczoraj przelałem warkę #48 na cichą przy gęstości ok 2,5blg.
                          Zrobiłem też pomiar warki #49 i wyszło ok 5blg, piana już praktycznie znikła. Coś szybko to poszło, choć w piwnicy ok 16C, mam nadzieję, że tak szybkie zakończenie fermentacji nie wiąże się z jakąś infekcją.

                          Comment


                          • Warka #49

                            Foreign Extra Stout przelany na cichą przy gęstości 5blg.

                            Comment


                            • Warka #50

                              Warka #50 31.01.2014r Altbier

                              Zasyp:
                              3kg słód monachijski
                              1kg słód pilzneński
                              0,3kg słód karmelowy 150
                              0,2kg słód pszeniczny
                              0,05kg słód czekoladowy
                              chmiel Hallertau Tradition 30g
                              chmiel Hallertauer Mittelfruh 20g
                              drożdże Danstar Nottingham

                              Zacieranie:
                              65-62C - 40min
                              72C - 20min - wsypany słód czekoladowy
                              77C - filtracja i wysładzanie

                              Chmielenie 60min:
                              60min chmiel Hallertau Tradition 30g
                              10min chmiel Hallertauer Mittelfruh 20g

                              Wyszło 21l brzeczki o gęstości ok 12,5blg.


                              Warka #49 w dniu 24.01.2014 została zabutelkowana. Wyszło 41x0,5l + 1x0,33l.

                              Comment


                              • W dniu 24.01.2014 butelkowałem warkę #48 a nie #49.......
                                Warka #49 została zabutelkowana w dniu 06.02.2014, 12x0,5l + 33x0,33l.

                                Comment

                                Working...
                                X