Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #16
    W pierwszej i drugiej warce chmiel zapakowałem do małego kawałka pończochy, zauważyłem że chmiel nabrał wody i tylko stworzył jedną bryłę. W następnych warkach więc chmiel wkładałem do większego kawałka pończochy, tak aby luźniej pływał. Dlatego warka #3 ma jakieś ślady chmielu, zobaczymy jak będzie to wyglądać za jakieś 2-3 miesiące.

    Comment


    • #17
      Ślady znikną
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment


      • #18
        warka #5

        Robust Porter przelany na cichą, blg zatrzymało się na 3.

        Comment


        • #19
          warka #6

          Warka #6 25.02.2011 Pszeniczne

          To szósta moja warka a nadal nie ma co pić. Logistycznie trochę źle zabrałem się do mojego warzenia. Zanim to co mam w piwnicy dojrzeje, to ja uschnę, więc czas na piwo pszeniczne. Dziś warzyłem jasne, za tydzień dwa pójdzie ciemne. Prawdopodobnie później będzie jakaś przerwa, ponieważ butelki się kończą...

          Słody:

          2,5 kg słód pszeniczny
          1,6 kg słód pilzneński
          0,2 kg słód Carahell
          chmiel Lubelski granulat 30g
          drożdże wb-06

          Zacieranie:
          45C - 15 min
          55C - 15 min
          63C - 40 min
          72C - 40 min
          78C - filtracja

          Chmielenie: 60min
          60min 20g Lubelski
          10 min przed końcem 10g Lubelski

          Teraz się brzeczka chłodzi na balkonie, myślę, że za jakąś godzinkę będę przelewał do fermentora.

          Comment


          • #20
            warka #6

            Drożdże już szaleją w brzeczce. Wyszło ok 21l o gęstości 13blg.
            Tym razem chmiel wrzuciłem luzem przy gotowaniu, przełom był spory tak więc i chmielimy miały gdzie się osadzić, jakoś sobie poradziłem z pomocą pieluchy tetrowej aby to później przecedzić. Mam tylko nadzieję, że nie załapałem żadnej infekcji, trochę było z tym babrania

            Comment


            • #21
              warka #3

              Minął prawie miesiąc po zabutelkowaniu warki #3, postanowiłem otworzyć baczka i sprawdzić co z tego wyszło. Niestety jestem rozczarowany, piwo w smaku jest kwaskowate. Smak taki owocowy, kwaskowy. Rozlewając je do butelek zapowiadało się świetnie, czuć było trochę drożdży, ale zero kwasu a tu... Nie wiem czy to infekcja, czy jeszcze piwo musi lepiej dojrzeć, ale nie takiego smaku się spodziewałem. No nic trzeba warzyć dalej

              Comment


              • #22
                Tenebri wpadnę do ciebie to spróbujemy tego pszeniczniaka zobaczymy co żeś wychachmęcił

                Comment


                • #23
                  warka #6

                  Dziś przelałem pszeniczniaka na cichą, jednak chyba długo nie będę go na niej trzymał. Blg przy przelewaniu wyszło tak pomiędzy 2,5 a 3. Od paru dni już stoi na tej wartości, nie wiem czy jeszcze coś spadnie.

                  Comment


                  • #24
                    W sobotę będę warzył ciemnego pszeniczniaka. Zostało mi ok 20g chmielu aromatycznego w granulacie Hallertauer Tradition, wystarczy to na ok 20l warkę, czy dodać jeszcze coś Lubelskiego?
                    Last edited by tenebri; 10-03-2011, 21:05.

                    Comment


                    • #25
                      warka #7

                      Warka #7 12.03.2011 Pszeniczne ciemne

                      Słody:
                      1,2 kg słód pszeniczny
                      1 kg słód pszeniczny ciemny
                      1 słód pilzneński
                      1 słód monachijski
                      0,2 kg słód czekoladowy
                      0,2 kg pszeniczny karmelowy Carawheat

                      chmiel Hallertauer Tradition granulat 20g
                      chmiel Lubelski granulat 20g
                      gęstwa z warki #6

                      Zacieranie:
                      44C - 15 min
                      65C - 30 min
                      72C - 40 min po negatywnej próbie jodowej wsypany słód czekoladowy
                      77C - 5 min i przelanie do wysładzania

                      Chmielenie : 65min
                      65 min Hallertauer Tradition 20g
                      ostatnie 15 min wsypane 20g Lubelski

                      W tej chwili drożdże już się na dobre rozszalały, jest wysoka piana i mocny zapach.
                      Wyszło ok 21l zielonego piwa o gęstości ok 13blg.


                      W dniu 11.03.2011 przelałem pszeniczniaka z warki #6 do butelek. Wyszło 32x0,5l 8x0,33l + 2x0,66l.

                      Comment


                      • #26
                        warka #5

                        Robust Porter zabutelkowany, wyszło 32x0,5l + 5x0,33l.
                        Last edited by tenebri; 16-03-2011, 20:51.

                        Comment


                        • #27
                          warka #7

                          Ciemna pszenica przelana na cichą przy blg ok 3,5 (2 dni stoi na tej samej wartości).

                          Comment


                          • #28
                            Warka #8

                            Warka #8 25.03.2011 Wielozbożowe

                            Recepturę na te piwo stworzyłem przy pomocy "dobrych" ludzi... którzy trochę zmodyfikowali mój pierwotny przepis.

                            Skład:
                            1,6kg pilzneński
                            1kg wiedeński
                            0,5kg monachijski
                            0,6kg pszeniczny
                            0,4 płatki żytnie błyskawiczne
                            0,25 płatki owsiane błyskawiczne
                            0,4 kasza jaglana
                            0,2 kasza gryczana prażona
                            chmiel Magnum granulat 15g
                            chmiel Spalt Spalter granulat 20g
                            mech irlandzki
                            drożdże gęstwa z poprzedniej warki

                            Zacieranie:
                            55C - 15 min wcześniej skleikowanie ześrutowanych kasz jaglanej i gryczanej
                            63C - 45 min
                            73C - 20 min
                            78C - filtracja

                            Chmielenie: 60 min
                            60 min Magnum 15g
                            ostatnie 15 min wsypanie 20g Lubelski + mech irlandzki

                            Brzeczka już w fermentorze zalana gęstwą. Wyszło ok 20l o gęstości 12blg.
                            Last edited by tenebri; 25-03-2011, 19:14.

                            Comment


                            • #29
                              warka #8

                              Dopiero teraz zobaczyłem, ze wkradł się błąd w opisie chmielenia ostatniej warki, oczywiście chmieliłem 20g Spalt Spalter

                              Comment


                              • #30
                                Ten wielozbożowy zasyp zapowiada smakowitą mieszankę smaków w gotowym piwie.

                                Comment

                                Working...
                                X