Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Warka #79, drożdże zadane wyszło 23.5l o gęstości ok 13.5blg. Jednak pomiar był robiony przy temperaturze cieczy 14°C.... Więc gęstość jest trochę niższa teraz nie mogę znaleźć tabeli gdzie były podane poprawki do temperatur.

    Comment


    • A czym mierzyłeś? Sporo tego w sieci dla ballingometru i dla refraktometru też są.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment


      • Mierzę ballingometrem, no tak nie szukałem dokładnie w sieci bo nie miałem czasu. Zaraz poszukam.

        Comment


        • Warka #78 zlana na cichą przy gęstości 3blg.

          Comment


          • W dniu 18.12.2012 warka#78 została zabutelkowania. Wyszło 40 butelek 0.5l i 2 szkiełka 0.33l.

            w tym samym dniu sprawdziłem gęstość warki #79. Po prawie 2 tygodniach zatrzymało się na 5 - 5.5 blg. Fermentowało w piwnicy w temperaturze 14-15°c. Teraz stoi w domu myślałem, że trochę spadnie niżej, ale nic się nie ruszyło. Czy to wina tego jedno temperaturowego zacierania 70-66°c przez 60min? Jeszcze z 2 dni poczekam.
            Last edited by tenebri; 21-12-2021, 13:34.

            Comment


            • Fermentowało w piwnicy w temperaturze 14-15°c. Teraz stoi w domu ale nic nie spadło niżej. Czy to wina jedno temperaturowego zacierania 70-66°c, że tak słabo odfermentowało?

              Comment


              • Efekt to raczej kombinacja
                zacierania (być może wszystko się scukrzyło już w przerwie dekstrynującej?) + ciemnych słodów + średnio odfermentowywujące s-04 + no i niska temperatura. Najwyżej szybko wypijesz jak się objawi tendencja do przegazowania w butelkach
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment


                • Dzięki, jak będzie dobre to z pewnością szybko pójdzie bo znów zasmakowałem w moich piwach i ciągle mi mało.

                  Comment


                  • Jeszcze z dwa dni potrzymam w temperaturze pokojowej przeleje na cicha i po świętach do butelek.

                    Comment


                    • Dziś Warka #79 została zabutelkowania. Wyszło 21x0.5l i 29x0.33l.

                      Comment


                      • Warka #80 11.03.2022r

                        Warka #80 Zwyczajne

                        Zasyp:
                        4.5kg słód pilzneński
                        0.5kg słód pszeniczny
                        chmiel Sybilla 35g
                        chmiel Lubelski 40g
                        drożdże Gozdawa hybrid ale

                        Zacieranie:
                        64-62°C - 30min
                        72-70°C - 30min
                        76°C - filtracja i wysładzanie

                        Chmielenie 65min:
                        65min chmiel Sybilla 35g
                        ​​​​​​​10min chmiel Lubelski 40g
                        Last edited by tenebri; 11-03-2022, 18:44.

                        Comment


                        • Wyszło ponad 23l o gęstości 13blg.

                          Comment


                          • Wczoraj Warka #80 trafiła do butelek, blg było ok 3.5. Wyszło 33 butelek 0.5l i 16szt 0.33l.

                            Comment


                            • Warka #81 29.04.2022

                              Warka #81 Resztkowe
                              Zasyp:
                              2.5kg słód pale ęddf tyale
                              2kg słód pilzneński
                              1kg słód monachijski
                              0.3kg słód czerwony
                              Chmiel Saaz 30g
                              Chmiel Tradition 30g
                              Chmiel Lubelski 10g
                              drożdże Gozdawa hybrid ale

                              Zacieranie:
                              65-73°C - 40min
                              72-71°C - 20min
                              76°C - filtracja i wysładzanie

                              Chmielenie 60min:
                              60min chmiel Tradition 30g
                              10min chmiel Saaz 30g
                              10min chmiel Lubelski 10g

                              Comment


                              • Warka #81 wyszło ok 24l o gęstości 12blg. Drożdże zadane na drugi wieczorem mała pianka się pojawiła.
                                W piwnicy ok 13°C.
                                Last edited by tenebri; 03-05-2022, 14:53.

                                Comment

                                Working...
                                X