Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #91
    Warka #19

    Zapomniałem napisać, że wyszło ok 20l brzeczki o gęstości trochę ponad 14blg.

    Comment


    • #92
      Przedwczoraj wylałem do kibla zawartość butelek z piwem pszenicznym,skwaśniało.
      Pszenicznego kozła z pewnością czeka to samo, ale wczoraj kilka butelek z nim zakapslowałem. Zawsze będzie czas aby je wylać, choć nie jest to zbyt przyjemna robota.

      Przed chwilką do warki #19 dolałem ochłodzony i rozrobiony miód.

      Comment


      • #93
        Warka #19

        Miodowe przelane na cichą, zeszło do ok 4blg.

        Comment


        • #94
          Warka #20

          Warka #20 29.10.11r Wędzone

          Zasyp:
          3kg słód wędzony Weyermann
          0,5kg słód pilzniński
          0,5kg słód pszeniczny
          0,3kg słód karmelowy jasny
          0,1kg słód zakwaszający
          mech irlandzki
          chmiel Marynka 30g
          chmiel Lubelski 25g
          drożdże Danstar Nottingham

          Zacieranie:
          64-63C - 30min
          72-70C - 30min
          76C - filtracja

          Chmielenie: 70min
          70min Marynka 30g
          10min Lubelski 25g
          10min mech irlandzki

          20stą warkę postanowiłem zrobić wędzoną, zobaczymy jak mocno ta wędzonka będzie wyczuwalna. Teraz wszystko się chłodzi w wannie.

          Comment


          • #95
            Warka #20

            Wyszło ok 21,5l o gęstości ok 13blg. W piwnicy utrzymuje się teraz temperatura w granicach 14-15 stopni. Jak będą przymrozki to może z 1-2 stopień temperatura spadnie, ale i tak ciepło jak na piwnice.

            Comment


            • #96
              Warka #20

              Wędzonka przelana na cichą przy ok 3,5blg. Smak zapowiada wyśmienite piwko, mam nadzieję tylko, że te 3 porażki z pszenicą to tylko taki "pszeniczny" wybryk i to wyjdzie.
              Wędzonka jest piękna, przy leżakowaniu złagodnieje, ale powinna być w miarę wyrazista.

              Gęstwę zebrałem do słoiczka i z pewnością jutro ją użyję przy planowanej następnej warce.

              Comment


              • #97
                Warka #21

                Warka #21 09.11.2011r Monachijskie ciemne

                Zasyp:
                3kg słód monachijski
                1kg słód pilzneński
                0,2kg Special B
                0,1 słód zakwaszający
                mech irlandzki
                chmiel Marynka 25g
                chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g
                drożdże: gęstwa z warki #20

                Zacieranie:
                54C - 10min
                64C - 20min
                72-70C - 40min
                76C - filtracja

                Chmielenie 60min
                60min Marynka 25g
                10min Hallertauer Mittelfrüh 25g
                10min mech irlandzki

                Wszystko odbyło się sprawie i w miarę szybko, teraz brzeczka chłodzi się na balkonie.

                Comment


                • #98
                  Warka #21

                  Gęstwa wlana do fermentora, wyszło 22l o gęstości ok 12,5blg.

                  Comment


                  • #99
                    Warka #20

                    Miodowe ciemne wlane do butelek, wyszło 43x0,5l + 6x0,33l. W zapachu dość mocno wyczuwalny aromat miodowy, jak to mówią znajomi czuć wiejski miód. W smaku już mniej tego miodku czuć, ale jakieś tam akcenty są, więc nie jest źle. Z pewnością w miarę starzenia się piwa te miodowe smaczki będą znikać, ale powinno to wystarczyć.

                    Comment


                    • Odwiedziłem piwnice, i na termometrze pokazuje ok 11stopni. Tak nisko to jeszcze nigdy nie było... bardzo mnie to cieszy. Mam tylko nadzieje, że drożdże Danstar Nottingham dadzą radę przy takiej temperaturze, niby radzą sobie z lagerami.

                      Comment


                      • Warka #22

                        Warka #22 19.11.2011r Jasne pełne

                        Zasyp:
                        4,1kg słód pilzneński
                        0,2kg słód carahell
                        mech irlandzki
                        chmiel Marynka 25g
                        chmiel Lubelski 25g
                        drożdże W34/70

                        Zacieranie:
                        63C - 20min
                        72-72C - 40min
                        77C - filtracja

                        Chmielenie: 60min
                        60min Marynka 25g
                        10min Lubelski 25g
                        10min mech irlandzki
                        Last edited by Seta; 19-11-2011, 15:17.

                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedzi
                          60min Marynka 25g
                          10min Lubelski 225g
                          225? Czy za dużo dwójek?
                          PS. Osobiście myślę o zrobieniu piwa z duuużą ilością szyszek na koniec, ale aż 225g to nie myślałem...

                          EDIT: OK, widzę wyżej, że pomyłka. Pozwoliłem sobie zedytować.
                          Last edited by Seta; 19-11-2011, 15:17.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment


                          • Hehe, tak jedna "2" wyszła mi za dużo, nie zauważyłem tego. Dobrze, że jesteście czujni

                            Comment


                            • Warka #22

                              Jak na dziś zabawę z warzeniem uznaje za zakończoną. Drożdżaki wylądowały w fermentorze, w którym znalazło się 22l brzeczki o gęstości ciut ponad 12blg.

                              Comment


                              • Warka #20

                                Wędzone zabutelkowane: 36x0,5l + 5x0,33l.

                                Comment

                                Working...
                                X