Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Warka #27

    Warka #27 10.03.2012r Kawowy ciemniak

    Zasyp:
    4,1kg słód pilzneński
    0,3kg słód pszeniczny
    0,4kg słód caraamber
    0,15kg słód czekoladowy
    0,05kg słód carafa II
    500g laktozy
    ok 50g kawy
    mech irlandzki
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g

    Zacieranie:
    69-66C - słody bez czekoladowego i palonego wrzucone na 90min.
    Podgrzewanie do 76C i wrzucenie pozostałych słodów.

    Chmielenie: 60min
    60min Marynka 20g
    10min Hallertauer Mittelfrüh 25g
    10min mech irlandzki
    5min laktoza 500g
    2min kawa uprzednio zaparzona i wlana bez fusów
    Last edited by tenebri; 10-03-2012, 13:59.

    Comment


    • Warka #27

      Wyszło ok 21,5l brzeczki o gęstości 15,5blg. Dałem drożdże s-04.

      Comment


      • Warka #26

        Wczoraj przelałem do butelek warkę z Ciemnym piwem. Wyszło 34x0,5l i 8 butelek 0,33l.

        Comment


        • Warka #28

          Warka #28 24.03.2012r Witbier

          Zasyp:
          2,5kg słód pilzneński
          0,8kg słód pszeniczny
          0,6kg płatki pszenne
          0,4kg płatki owsiane
          15g kolendra
          starta skórka z 3 pomarańczy, 1 cytryny i czerwonego grejpfruta
          chmiel Lubelski 25g
          chmiel Marynka 10g

          Zacieranie:
          Po skleikowaniu płatków w ok 6l wody dolałem 7l i w temperaturze jakieś 54C wsypałem pozostałe słody.
          65-63C - 40min
          72C - 20min
          76C - filtracja

          Chmielenie 60min:
          60min - chmiel Marynka i Lubelski
          10min - 8g kolendry + połowa startych skórek cytrusów
          5min - 7g kolendry + reszta cytrusów


          Warka #27 przelana na cichą przy 5blg.

          Comment


          • Warka #28

            Witek już w fermentorze, zalałem go uwodnionymi drożdżami T-58. Wyszło 21l o gęstości 12blg.

            Comment


            • A czemu dał takie drożdże?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment


              • Dałem drożdże T-58 ponieważ takie tylko mi zostały, zresztą ten zasyp to końcówka słodów jaki mam i chciałem coś z tego uwarzyć. Przeglądając zagraniczne fora wyczytałem, że na tych drożdżakach wity wychodzą w miarę dobre, zobaczymy.

                Comment


                • Warka #27 przelana do butelek: 32x0,5l + 14x0,33l.
                  Warka #28 przelana na cichą przy 3,5blg.

                  Comment


                  • Warka #28

                    Warka #28 - Witbier rozlany do butelek: 39x05l i 2x0,66l.

                    Nie piłem żadnego innego witbiera oprócz tego z Obelona, który nie jest podobno wzorem tego gatunku, więc nie wiem dokładnie jakich smaków się dokładnie spodziewać. Jednak już teraz choć na drożdżach t-58 i dopiero co rozlane, jego smak jest zadowalający. Inaczej smakuje niż na s-33 który robiłem w tamtym roku, bardziej łagodniejszy. Zobaczymy jak się ułoży.
                    Następne dwie warki też będą w stylu witbiera.

                    Comment


                    • Warka #29

                      Warka #28 20.04.2012r Witbier II

                      Zasyp:
                      2kg słód pilzneński
                      0,6kg słód orkiszowy
                      0,1kg słód biscuit
                      0,9kg płatki pszenne
                      0,4kg płatki owsiane
                      0,15kg płatki ryżowe błyskawiczne
                      chmiel Marynka szyszka 35g
                      kolendra 15g
                      starta skórka z 5 pomarańczy
                      drożdże Zymoferm Z036-8-37 Witbier

                      Zacieranie:
                      Do skleikowanych płatków dolałem 6l wody i wsypałem resztę słodów
                      65-61C - 60min
                      72-70C - 20min
                      76C - filtracja

                      Chmielenie 70min:
                      70min - chmiel Marynka 35g
                      10min - połowa cytrusów + 7g kolendry
                      5min - reszta cytrusów + 8g kolendry

                      Comment


                      • Warka #29

                        Drożdżaki już pracują w fermentorze, jest ładna pianka. Wyszło niecałe 20l o gęstości ok 12blg.

                        Wczoraj otworzyłem jedną butelkę z witkiem z warki 28. Dopiero 9 dni po rozlaniu do butelek, nagazowanie jeszcze mizerniutkie ale smak fajny. Lekkie, smaczne piwko.

                        Comment


                        • Warka #29

                          Witbier II przelany na cichą przy ok 2blg.

                          Comment


                          • Warka #30

                            Warka #30 5.05.2012 Imbirowy Wit

                            Zasyp:
                            2kg słód pilzneński
                            0,7kg słód pszeniczny
                            0,9kg płatki pszenne
                            0,4kg płatki owsiane
                            chmiel Marynka szyszka 15g
                            chmiel Hersbrucker 20g
                            świeży imbir ok 100g
                            curacao 20g
                            gęstwa z poprzedniej warki

                            Zacieranie:
                            66-62C - 60min wcześniej skleikowanie płatków
                            72-70C - 20min
                            76 - filtracja

                            Chmielenie 70min:
                            70min - Marynka i Hersbrucker
                            10min - starty imbir + curacao

                            Comment


                            • Warka #30

                              Drożdżaki ładnie ruszyły, wyszło trochę ponad 20l o gęstości 11,5blg.

                              Comment


                              • Warka #29 przelana do butelek: 36x0,5l + 2x0,33l
                                Warka #30 przelana na cichą, przy gęstości 2blg.

                                Comment

                                Working...
                                X