Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Szałpiw - Père et Fils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Senior
    • 12-2005
    • 1007

    #31
    Warka nr 108 - Szkockie piwo ki(u)ltowe 70/- - 15.05.2011

    Skład surowcowy:
    - Słód pale ale - 2000g,
    - słód pilzneński - 1500g
    - słód karmelowy 120 EBC - 600g
    - słód monachijski 12 EBC - 600g
    - słód wędzony Steinbach - 250g
    - słód whisky Bruntal - 250g
    - słód palony - 50g
    - jęczmień palony - 50g
    - chmiel: 20g Nothern Brewers 11% AA granulat i 5g Lubelski (2,5% AA) szyszka
    Woda:
    poznańska kranówka
    Zacieranie:
    1. 19l. wody o temp. 40st. + cała śruta
    2. Podgrzewanie do 68st. + 4l. wody i przerwa 70 min.
    3. Podgrzewanie do 78st i filtracja 6+6+6 l.
    Pełny kocioł - 35l. 12,0 Blg,
    Wydajność warzelni: ok. 83% - rewelacyjna, ale może pomyliłem się przy odważaniu słodów.
    Gotowanie 90'
    - I dawka chmielu 20g Nothern Brewers 75'
    - II dawka chmielu 5g Lubelski 45'
    Piwo słabo nadzorowane podczas zacierania i warzenia, bo powstało podczas festynu w Szreniawie. Więcej gadałem z ludźmi oblegającymi nasze stoisko, niż sprawdzałem czas lub temperaturę. Niemniej próba jodowa była negatywna, a brzeczka skończyła się gotować tuż przed końcem imprezy. Została bez chłodzenia przelana do kega, następnie przez noc schłodzona na balkonie i następnego dnia zaszczepiona drożdżami S-04 z uprzednio zrobionego startera. Po rozcieńczeniu wyszło ok. 43l. brzeczki o ekstrakcie nastawnym 8,8 Blg.

    Comment

    • wogosz
      Senior
      • 12-2005
      • 1007

      #32
      Warka nr 109 - Weizen i warka nr 110 - Dunkelweizen - 21.05.2011

      Skład surowcowy - weizen:
      - słód pilzneński - 2000g
      - słód pszenny - 3500g
      - słód orkiszowy - 500g

      Skład surowcowy - dunkelweizen:
      - słód pilzneński - 1500g
      - słód pszenny - 3500g
      - słód orkiszowy - 500g
      - słód karmelowy 120 EBC - 400g
      - słód monachijski 15 EBC - 300g
      - słód palony - 1200 EBC - 200g
      Woda:
      - 18 l. zdemineralizowana
      - reszta to poznańska kranówka

      Zacieranie takie same dla obu:
      1. 21l. wody o temp. 38st. + cała śruta
      2. Podgrzewanie do 44st. i przerwa 15 min.
      3. Podgrzewanie do 52st i przerwa 10 min - obniżenie pH do poziomu 5,5
      4. podgrzewanie do 62 st. i przerwa 20 min
      5. podgrzewanie do 72 st. i przerwa 10 min.
      6. podgrzewanie do 78 st. i filtracja 6 + 6 + 6 l.

      Pełny kocioł - weizen - 36l. 12,4 Blg,
      Wydajność warzelni: ok. 78%

      Pełny kocioł - dunkel - 37l. 12,6 Blg,
      Wydajność warzelni: ok. 78%

      Gotowanie 90'
      - I dawka chmielu 40g Lubelski szyszka 2,5% -75'
      - II dawka chmielu 25g Hallertau Hersbrucker 3,1% - 75'
      IBU - ok. 12
      Obie warki zaszczepione drożdżami W 3068 Weihenstephan ze zrobionych starterów ze skosów w temp. 16-17 st.
      Weizen - ekstrakt nastawny 11,7 Big
      Dunkel - ekstrakt nastawny 13,4 Big

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        #33
        Zdemineralizowana woda do pszenicy?!
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • wogosz
          Senior
          • 12-2005
          • 1007

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fido
          Zdemineralizowana woda do pszenicy?!
          Uważam że do pszenicy woda powinna być miękka. Po zmieszaniu z moją kranówką mam ok. 8-9 st. dH. To źle?

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #35
            A ja uważam, że powinna być maksymalnie twarda. Nie wnikam w konkretną analizę bo nigdy jej nie robiłem ale taka w której dużo kamienia zostaje w czajniku, mocno "obrasta" czajnik jest dobra. Wrocławiaki biorą wodę ze źródła pod Ślężą i dobre pszenice im wychodzą bez zbędnych ceregieli. Ciekawe czy ktoś robił analizę tej wody?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • wogosz
              Senior
              • 12-2005
              • 1007

              #36
              -Warka nr 111 - pszeniczne &quot;Dauxie phenomenon&quot; drugie podejście

              28.05.2011
              Skład surowcowy:
              - słód pilzneński - 1400g
              - słód pilzneński z maltazą (specjalnie suszony w niskich temp.) - 750g
              - słód pszeniczny własny - 2000g
              - słód pszeniczny Litovel - 2000g
              Razem - 6150g
              Woda: kranówka poznańska
              Zacieranie:
              1. 16l wody + wszystkie słody oprócz tego z maltazą, temp. 30 st.
              2. Przerwa w 32 st. przez 30 min
              3. Rozdzielenie zacierów
              GĘSTWA
              4. Podgrzewanie do 63 st. w 20 min.
              5. Przerwa maltozowa 25 min.
              W międzyczasie dodatek słodu z maltazą do rzadkiego zacieru.
              POŁĄCZENIE ZACIERÓW
              6. Połączenie zacierów + dodatek 3l. wody i ustalenie temp. na 40 st.
              7. Przerwa w 40 st. przez 35 min. na wytworzenie glukozy
              8. Podgrzewanie do 45st. przez 5 min. i przerwa ferulikowa 12min.
              9. Podgrzewanie do 72st. w 30min.
              10. Przerwa cukrująca 30 min.
              11. Podgrzanie do 78 st. i przełożenie do kadzi filtracyjnej.
              Ekstrakt brzeczki przedniej - 21Blg
              Wysładzanie 3x6l. wody o temp. 78 st.
              Pełny kocioł: ok. 34l. - 13,6Blg
              Wydajność warzelni: 78%
              Gotowanie - 90 min
              Chmielenie - 25g Hallertau Mittelfruh granulat 5,2 alfa kw. i 15g Brewer's Gold szyszka o nieustalonej zawartości alfa kw. oba na 75 min.
              Przełom - bardzo dobry
              IBU: 14

              Schłodzenie brzeczki do 16 st. dopełnienie wodą do ok. 36l.. Ekstrakt nastawny: 11,8 Blg
              Zaszczepienie drożdżami W3068 o godz. 21 odzyskanymi z warki nr 109
              Po 12 godzinach oznaki intensywnej fermentacji, o godz. 17 podniesiono temp. do 20 st.

              Comment

              • ecc81
                Member
                • 10-2008
                • 79

                #37
                Warka nr 112 i 113 - wajceny

                Trochę się opuściliśmy z opisywaniem, choć przez prawie miesiąc nie było o czym pisać. Wyjazdy na imprezy zakłóciły nasz warzelny terminarz .

                24.06.2001
                - dwie takie same warki

                Skład surowcowy:
                - słód pilzneński - 2000g
                - słód pszenny - 3500g
                - słód orkiszowy - 500g

                Woda:
                - poznańska kranówka

                Zacieranie takie same dla obu:
                1. 20l. wody o temp. 37st. + cała śruta
                2. Podgrzewanie do 45st. i przerwa 15 min.
                3. Podgrzewanie do 52st i przerwa 10 min - obniżenie pH do poziomu 5,5
                4. podgrzewanie do 62 st. i przerwa 20 min
                5. podgrzewanie do 72 st. i przerwa 10 min.
                6. podgrzewanie do 78 st. i filtracja 6 + 6 + 6 l.

                Pełny kocioł - warka 112 - 35l. 12,8 Blg,
                Wydajność warzelni: ok. 79%

                Pełny kocioł - warka 113 - 34l. 13 Blg,
                Wydajność warzelni: ok. 78%

                Gotowanie 90' - warka 112
                - I dawka chmielu 25g Hallertau Mittelfruh 5,2% -75'
                - II dawka chmielu 15g Brewer's Gold szyszka ok. 6% - 75'

                Gotowanie 90' - warka 113
                - I dawka chmielu 25g East Kent Golding 4,8% -75'
                - II dawka chmielu 15g Brewer's Gold szyszka ok. 6% - 75'

                IBU - ok. 14

                Obie warki miały ekstrakt nastawny 12,0 Blg, obydwie zaszczepione 15g rehydrowanych WB-06 w temp:
                - warka 112 w 16*C
                - warka 113 w 15*C

                Fermentacja burzliwa przebiegała dosyć spokojnie - w porównaniu do W3068 - w temp. 21*C, trwała 7 dni.

                Odfermentowanie pozorne: ok. 81%

                Rozlane do kegów, pomieszane pół na pół, z dodatkiem 100g syropu GF 67% i drożdży W34/70.

                Comment

                • ecc81
                  Member
                  • 10-2008
                  • 79

                  #38
                  Warka nr 114 - i znów pszenica

                  1.07.2011

                  Skład surowcowy, zacieranie i chmielenie takie samo, jak w warce 113.

                  Różnica polega na odmiennym ekstrakcie nastawnym, bo aż 12,2 Blg na jakieś 36l.
                  Brzeczka w 17*C dostała starter ok. 2,1l drożdży Zymoferm Z034 Weissbier typ II Ayinger, z którymi były niezłe przygody. Teraz już się trochę uspokoiły, grzecznie siedzą na młodym piwie, na szczęście wewnątrz, a nie poza fermentorem. Z zachowania przypominają W3068, nawet z aromatów podobne. Mam wrażenie, że Z034 dają mniej mdłego banana niż W3068, bo oprócz niego pojawia się brzoskwinia, i jakieś cytrusy pomarańczo podobne. Dzisiejszy pomiar ballingometrem dał wynik ok. 5 Blg, co po trzech dniach fermentacji nie jest rewelacją, ale też nie jest źle. Myślę, że jeszcze 2-3 dni i będzie można przelać na cichą.

                  Comment

                  • bielok
                    Senior
                    • 10-2007
                    • 338

                    #39
                    Witam.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ecc81 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kolejny nasz klon Duvela na bardzo jasnym słodzie, no i niestety również zapowiada się, że takiego koloru jak oryginał to mieć nie będzie . Nie wiem jak oni w tej Belgii tego szatana tak jasnego robią, ale mam pewne podejrzenia, że te 17% cukru to nie jest całość dodawanego u nich surowca niesłodowanego .
                    może 10-20% ryżu by pomogło na jasny kolor?
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • wogosz
                      Senior
                      • 12-2005
                      • 1007

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bielok
                      może 10-20% ryżu by pomogło na jasny kolor?
                      Na pewno by pomogło, ale nie wiem czy byłby to nadal Duvel

                      Comment

                      • ecc81
                        Member
                        • 10-2008
                        • 79

                        #41
                        Kolor piwa z warki 105 był OK, ba, nawet dostał 3/3 z wyglądu w Żywcu. Nie mówiąc już o I miejscu ... . Fermentacja i spadek pH w trakcie rozjaśniły ją trochę.

                        Comment

                        • bielok
                          Senior
                          • 10-2007
                          • 338

                          #42
                          Cześć
                          I tak nie był to Duvel to co za różnica ;-) Ale skoro mistrzu pisze że w Żywcu było już ok to ja się nie wtrącam
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment

                          • ecc81
                            Member
                            • 10-2008
                            • 79

                            #43
                            Warka nr 115 - Belgian Blond I

                            2.07.2011

                            Skład surowcowy:
                            - słód pilzneński - 5000g
                            - słód pszeniczny Litovel - 700g
                            - syrop GF 67% - 300g
                            Razem - 6000g

                            Woda: kranówka poznańska

                            Zacieranie:
                            1. 20l wody o temp. 54 st. + śruta
                            2. Przerwa białkowa - 10 min
                            3. Korekcja pH: 5.3
                            4. Podgrzanie do 64 st.
                            5. Przerwa maltozowa 30 min.
                            6. Podgrzanie do 72 st.
                            7. Przerwa cukrująca - 25 min
                            8. Podgrzanie do 78 st.
                            9. Filtracja

                            Ekstrakt brzeczki przedniej - 18,4 Bx
                            Wysładzanie 3x6l. wody o temp. 78 st.
                            Pełny kocioł: ok. 34l. - 12,4 Bx
                            Wydajność warzelni: 78%
                            Gotowanie - 75 min
                            Chmielenie i dodatki:
                            I - 35g Sybilla granulat 8% AA, 75 min
                            18g Styrian Goldings szyszka 4,1% AA, 75 min
                            II - 18g Styrian Goldings szyszka 4,1% AA, 30 min
                            III - syrop, 10 min
                            5g trawy cytrynowej, 10 min
                            IV - 10g zgniecionych ziaren kolendry, 5 min
                            Przełom - bardzo dobry
                            IBU: 27

                            Brzeczka nastawna: 34l, 12,6 Blg

                            Zaszczepienie brzeczki (17 st.) starterem 1,6l. drożdży Zymoferm Z039 Belgische Kloster.
                            Fermentowane w temp. 20 - 28 st. przez 14 dni.
                            W tej chwili leżakuje w temp. 5 st. tak długo, dopóki się nie sklaruje.

                            Comment

                            • ecc81
                              Member
                              • 10-2008
                              • 79

                              #44
                              Warka nr 116 - Saison

                              7.07.2011

                              Skład surowcowy:
                              - słód pilzneński - 5200g
                              - słód monachijski - 650g
                              - słód pszeniczny - 650g
                              Razem - 6500g

                              Woda: kranówka poznańska

                              Zacieranie:
                              1. 22l wody o temp. 45 st. + śruta
                              2. Przerwa betaglukanowa - 30 min
                              3. Podgrzanie do 55 st.
                              4. Przerwa białkowa - 10 min
                              5. Podgrzanie do 62 st.
                              6. Przerwa maltozowa 30 min.
                              7. Podgrzanie do 68 st.
                              8. Przerwa cukrująca - 30 min
                              - próba jodowa pozytywna
                              9. Podgrzanie do 70 st.
                              10. Przerwa - 10min
                              - próba jodowa pozytywna
                              11. Podgrzanie do 72 st.
                              12. Przerwa - 15 min
                              - próba jodowa negatywna
                              13. Podgrzanie do 78 st.
                              14. Filtracja

                              Ekstrakt brzeczki przedniej - 16,6 Bx
                              Wysładzanie 2x6l. i 1x5l. wody o temp. 78 st.
                              Pełny kocioł: ok. 36,5l. - 12,8 Bx
                              Wydajność warzelni: 76%
                              Gotowanie - 125 min
                              Chmielenie i dodatki:
                              I - 20g Northern Brewers granulat 11,4% AA, 125 min
                              10g First Gold granulat 8% AA, 125 min
                              II - 20g East Kent Goldings szyszka 5% AA, 15 min
                              12g Curacao, 15 min
                              7g zgniecionych ziaren kolendry, 15 min
                              5,5g zgniecionych jąder kardamonu, 15 min
                              0,5g rozdrobionej gwiazdki anyżu, 15 min
                              III - 10g Lubelski granulat 3,9%AA, 0 min

                              Przełom - bardzo dobry
                              IBU: 24

                              Brzeczka nastawna: 34l, 13 Blg

                              Zaszczepienie brzeczki (22 st.) starterem 1,6l. drożdży Wyeast 3522 Belgian Ardennes.
                              Fermentowane w temp. 24 - 28 st. przez 9 dni.
                              W tej chwili również tak jak poprzednia leżakuje w temp. 5 st. tak długo, dopóki się nie sklaruje.

                              Zacieranie strasznie się przeciągnęło, bo miałem nadzieję, że całość scukruje się w tych 68 st. Jakbym doczekał do tej pełnej godziny, to w końcu może próba jodowa byłaby negatywna, ale jakoś nie miałem cierpliwości i podgrzewałem z nadzieją, że scukruje się w trakcie . Dopiero po 15 min. w 72 st. otrzymałem zadowalający wynik - widać że dużo brakowało do przerobienia, skoro zajęło to tyle czasu.

                              Comment

                              • ecc81
                                Member
                                • 10-2008
                                • 79

                                #45
                                Warka nr 117 - AIPA

                                16.07.2011

                                Skład surowcowy:
                                - słód wiedeński 8.5/11 EBC - 5200g
                                - słód monachijski - 1000g
                                Razem - 6200g

                                Woda: 19l destylowana + reszta: kranówka poznańska

                                Zacieranie:
                                1. 20l wody o temp. 37 st. + śruta
                                2. Podgrzanie do 56 st.
                                3. Przerwa białkowa - 10 min
                                4. Podgrzanie do 62 st.
                                5. Przerwa maltozowa 60 min.
                                6. Podgrzanie do 72 st.
                                7. Przerwa cukrująca - 15 min
                                8. Podgrzanie do 78 st.
                                9. Filtracja

                                Ekstrakt brzeczki przedniej - 19,8 Bx
                                Wysładzanie 2x6l. i 1x5l. wody o temp. 78 st.
                                Pełny kocioł: ok. 33l. - 13,6 Bx
                                Wydajność warzelni: 76%
                                Gotowanie - 90 min
                                Chmielenie:
                                40g Simcoe granulat 12,2% AA, 90 min
                                5g Simcoe granulat 12,2% AA, 80 min
                                5g Simcoe granulat 12,2% AA, 70 min
                                5g Simcoe granulat 12,2% AA, 60 min
                                3g Simcoe granulat 12,2% AA, 50 min
                                5g Centennial granulat 9,6% AA, 40 min
                                5g Centennial granulat 9,6% AA, 30 min
                                5g Centennial granulat 9,6% AA, 20 min
                                5g Centennial granulat 9,6% AA, 15 min
                                5g Centennial granulat 9,6% AA, 10 min
                                5g Centennial granulat 9,6% AA, 5 min
                                10g Centennial granulat 9,6% AA, 0 min
                                10g Liberty granulat 4,3% AA, 0 min

                                IBU: 62

                                Brzeczka nastawna: 30l, 13,8 Blg

                                Zaszczepienie brzeczki (18 st.) rehydrowanymi drożdżami Safale US-05.
                                Fermentuje w temp. 18 - 20 st.

                                Po tym chmieleniu brzeczka wyszła mocno chmielowa w aromacie (o dziwo ). Ale ojciec twierdzi, że to jeszcze nie to, więc do cichej będzie trzeba dorzucić jeszcze z 10-20g Centenniala.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎