Nieczajna [Szałpiw], Made in Nieczajna

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13372

Nieczajna [Szałpiw], Made in Nieczajna

Dadek wspomniał o tym piwie w swojej relacji:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...owar-nieczajna

choć wspominał, że to IPA, a w moim wypadku DDH DIPIA czyli sroga IPA 7% alk. i dużo chmielu

Aromat - drożdże, cytrusy, trochę niuansów słodszych owoców
    Piana - wysoka, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - ciecz z piaszczystej kałuży/piaskowe mleko czyli jak nie marnować gęstwy w browarze (klasyka polskiego kraftu)
    Wysycenie - umiarkowane
    Smak - słodowe tony słodkawe, słdsze owoce, trochę drożdży, chmielu dużo - pali, ale cytrusy łagodne, goryczka niska. Piekący finisz
    Treściwość - pełne

Śrup to było (mam nadzieję, że nadal jest) piwo! a to... jakby nawet dali mniej chmielu a wylali w kanał więcej gęstwy to może byłoby coś ciekawszego, a tak płynny, piekący, chmielowy, drogi w produkcji budyń, który kupiłem po przecenie...
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2021-10-13, 23:34.

Related Topics

Collapse

• ART
    Chmielowe aromaty bez chmielu....
    ART
    Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

Np.

Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
    2025-11-01, 09:24
  • darekd
    Nieczajna, [Szałpiw] Rojber
    darekd
    Oczywiście Szałpiw już miał to piwo na rozkładzie, ale to jest z nowego browaru:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...5%82piw-rojber

16 % ekstr.
    8,1% alk.

Dubbel belgijski

Aromat - początkowo "dziki"...
    2021-03-27, 01:13
  • ART
    Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
    ART

Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
    2025-08-23, 15:51
  • dadek
    Nieczajna 32, Browar Nieczajna
    dadek
    13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...
    2021-06-10, 17:23
  • darekd
    Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
    darekd
    Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

Ekstr. 24%
    Alk. 10,2%

Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
    Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
    2025-04-01, 23:18
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...