Moja kolekcja przedwojennych polskich etykiet wzbogaciła się ostatnio o etykiety z browaru w Zadwórzu. Jest to niewielka miejscowość pod Ustrzykami Dln. Niestety nie posiadam żadnych informacji o tym browarze-może ktoś jest w posiadaniu informacji o tym zakładzie?!
). Napisy rosyjskojęzyczne zdecydowanie odrzucają opcję iż etykieta jest sprzed I wojny światowej tzn z Austrio-Węgier. Być może więc okres międzywojenny choć nie da się wykluczyć (ale to raczej mniej prawdopodobne) iż mogą być to lata tuż powojenne (powiedzmy okres PPF). Drugim argumentem iż mógł nie być to browar jest sam produkt - po pierwsze piwo bezalkoholowe (??) ktore kojarzy się nam raczej z latami 90. XX wieku a nie okresem przedwojennym a po drugie ta dziwna nazwa "Jałowcowe" - nigdzie indziej nie spotakłem się z taką nazwą (gatunkiem , rodzajem) piwa
Ja polski od kaszubskiego tez ne odliczyl by. Ta etiketa ma byc tylko z lat 1939-1941, kedy to byla terrytorija ZSSR i byli prywatny firmy. Maximum 1941-1942, kedy hitlerowcy podali dla ukrajinskiego panstwa maly priwileji do suverinitetu. Poszukam w archiwach, co to za pan taky byl, Holak.
Comment