Poszukuję informacji dotyczących browaru w Lądku Zdroju. Szukam osób które mają jakąś wiedzę na temat tego miejsca. Sam w tej chwili czytam i tłumacze biuletyny informacyjne z miasta w których można znaleźć różne informacje np. o warzonych piwach. Informacje które posiadam,a także te które mam nadzieje będę posiadał chce spisać w formie jakiegoś wypracowania w bliżej nieokreślonej formie. Na forum kilka razy był browar w Lądku wspominany, ale nie był to temat obszerny. Jednak jeżeli ktoś coś wie i chciałby się tym podzielić to będę wdzięczny.
Browar Lądek Zdrój - Landecker Brauhaus
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Witam.
Kilkanaście lat temu był inwestor, który uporządkował teren przy ul. Słodowej nad Białą Lądecką i wyremontował zachowaną część zakładu piwowarskiego Franza Pietscha (słodownia). Planowany był tam hotel z minibrowarem i łaźniami piwnymi. Projekt jednak nie został zrealizowany, a nieruchomość wystawiono na sprzedaż. Kupił ją kolejny przedsiębiorca, ale też budowy nie dokończył.
1) Odnośnie historii browaru przy ul. Słodowej/pl. Staromłyńskim. Została ona opisana w "Debatach Lądeckich" (nr 8/2021 i 9/2021). Numery czasopisma są dostępne w wydaniach internetowych.
2) Temat browarnictwa ziemii kłodzkiej badali w XXI wieku nauczyciele Mieczysław Kowalcze i Janusz Laska z Kłodzkiego Towarzystwa Oświatowego. Sadzę, że powinno się skontaktować z KTO lub porozmawiać z ww. panami.
Kim jesteśmy? Grupą uczniów, rodziców i nauczycieli, dla których ważny jest kreatywny i efektywny rozwój na każdym etapie edukacyjnym. Etap edukacyjny, na którym dbamy o wszechstronny rozwój ucznia. Jesteśmy bezpiecznym miejscem nauki i zabawy. Rozwijamy indywidualne zdolności, uczymy i samodzielności, i pracy w zespole. Umożliwiamy aktywne poznawanie małej i dużej ojczyzny. Etap edukacyjny, na
Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2022-10-13, 16:38. -
Dzięki,
Debaty przeczytałem, kilka informacji było ale też nie aż tak dużo. Teraz jestem w trakcie przeglądania dokumentacji Uniwersytetu Wrocławskiego. Najbardziej interesuje mnie historia przed 1950 i działalnością browaru, a w debatach część II jest poświęcona w dużej mierze już innej funkcji budynku byłego browaru.
Ale informacja o tym że ktoś prowadził badania na temat browarnictwa na ziemi kłodzkiej jest bardzo interesująca i muszę ten temat zgłębić
Comment
-
Przeglądając wspomnianą wcześniej dokumentację z Uniwersytetu natrafiłem na razie na dwie informacje które są dosyć zastanawiające.
Zdjęcie 1.
Dotyczy serwowanych w tym czasie piw. Jak do wszystkich mogę się odnieść to zastanawia mnie ostatnia pozycja i piwo o nazwie - Fischbier.
Zdjęcie 2.
Pochodzi z maja 1925r. Informacja o sprzedaży/wyprzedaży naturalnego lodu w browarze. Czy chodzi tutaj o lód do chłodzenia np. piwnic. Tylko dlaczego pozbycie się go przypada na miesiąc w którym zaczynają się wyższe temperatury.
2 PhotosComment
-
Znalazłem pewną informację dotyczącą Gliwic (ale to tylko kopia informacji):Jak do wszystkich mogę się odnieść to zastanawia mnie ostatnia pozycja i piwo o nazwie - Fischbier.
Zdjęcie 2.
Pochodzi z maja 1925r. Informacja o sprzedaży/wyprzedaży naturalnego lodu w browarze. Czy chodzi tutaj o lód do chłodzenia np. piwnic. Tylko dlaczego pozbycie się go przypada na miesiąc w którym zaczynają się wyższe temperatury.
W początku XX wieku w browarze Simona Mosesa przed Bożym Narodzeniem produkowano specjalne sezonowe piwo, tzw. „rybie”(Fischbier)
oraz podobnie brzmiące ogłoszenie z Górnego Śląska:
Paul Hoeger, Dampfbrauerei in Gleiwitz s. 4. http://www.sbc.org.pl/Content/345455...w-1892-295.pdf
Kolejność świadczy, że raczej nie mamy tu do czynienia z jakimś wyjątkowym piwem, choć sezonowym (w tym wypadku słodkim).
Biorąc pod uwagę https://plattmakers.de/storage/books/Reuter-Lexikon.pdf s. 179 (171), być może chodzi o piwo przeznaczone do gotowania ryb (na święta?)? I jeśli jest wymieniane po takich produktach jak malzbier, jungbier, to może chodzić bardziej o coś, co jest bardziej napojem, niż dłużej leżakującym i bardziej wartościowym piwem.
Co do sprzedaży lodu. Jeśli posiadali go w dostatecznej ilości, to sprzedawali go wtedy, kiedy było na niego zapotrzebowanie
Takie moje przypuszczenia
Comment
-
Twoje przypuszczenia mogę potwierdzić. Kwestię piwa rybiego wyjaśniał już Sebastian Różyński w swojej książce na temat Gliwic.
Ja mam niestety tylko jedną informację, a właściwie to trzy z 1897 roku:
Lądek (Śląsk), 31 marca. Tutejszy browar Schneidera został sprzedany za 118500 marek przez dotychczasowego właściciela byłemu właścicielowi restauracji w Szczytnej, Pietschowi.
Lądek (Śląsk), Restaurator Pietsch jun. z Duszników kupił tutejszy browar Schneidera za 118500 marek.
Lądek (Śląsk), Właścicielem firmy Landecker Brauhaus Franz Pietsch w Lądku jest od 1 maja 1897 roku mistrz piwowarski Franz Pietsch.
Wszystkie trzy pochodzą z gazety Allgemeine Brauer- und Hopfen-Zeitung.
Możliwe że mam jeszcze w piwnicy butelkę z tego browaru.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Ściągnąłem te trzy publikacje i faktycznie pojawia się tam to piwo co może świadczyć o tym, że było to jednak piwo bardziej powszechne niż mógłby się wydawać. Też stawiam na to że nie było to do końca piwo takie jak teraz, a bardziej coś na wzór jakiegoś napoju słodowego, ale to tylko przypuszczenia. Fakt, że było to piwo świąteczne też jest bardzo możliwy.
Znalazłem pewną informację dotyczącą Gliwic (ale to tylko kopia informacji):
W początku XX wieku w browarze Simona Mosesa przed Bożym Narodzeniem produkowano specjalne sezonowe piwo, tzw. „rybie”(Fischbier)
oraz podobnie brzmiące ogłoszenie z Górnego Śląska:
Paul Hoeger, Dampfbrauerei in Gleiwitz s. 4. http://www.sbc.org.pl/Content/345455...w-1892-295.pdf
Kolejność świadczy, że raczej nie mamy tu do czynienia z jakimś wyjątkowym piwem, choć sezonowym (w tym wypadku słodkim).
Biorąc pod uwagę https://plattmakers.de/storage/books/Reuter-Lexikon.pdf s. 179 (171), być może chodzi o piwo przeznaczone do gotowania ryb (na święta?)? I jeśli jest wymieniane po takich produktach jak malzbier, jungbier, to może chodzić bardziej o coś, co jest bardziej napojem, niż dłużej leżakującym i bardziej wartościowym piwem.
Co do sprzedaży lodu. Jeśli posiadali go w dostatecznej ilości, to sprzedawali go wtedy, kiedy było na niego zapotrzebowanie
Takie moje przypuszczenia
Comment
-
A czy posiadasz wymiona książkę? Znalazłem ją co prawda do zakupu w formie papierowej bądź pdf w internecie, ale w tej chwili interesuje mnie tylko część książki poświęcony informacja o tym piwie.Twoje przypuszczenia mogę potwierdzić. Kwestię piwa rybiego wyjaśniał już Sebastian Różyński w swojej książce na temat Gliwic.
Ja mam niestety tylko jedną informację, a właściwie to trzy z 1897 roku:
Lądek (Śląsk), 31 marca. Tutejszy browar Schneidera został sprzedany za 118500 marek przez dotychczasowego właściciela byłemu właścicielowi restauracji w Szczytnej, Pietschowi.
Lądek (Śląsk), Restaurator Pietsch jun. z Duszników kupił tutejszy browar Schneidera za 118500 marek.
Lądek (Śląsk), Właścicielem firmy Landecker Brauhaus Franz Pietsch w Lądku jest od 1 maja 1897 roku mistrz piwowarski Franz Pietsch.
Wszystkie trzy pochodzą z gazety Allgemeine Brauer- und Hopfen-Zeitung.
Możliwe że mam jeszcze w piwnicy butelkę z tego browaru.
Dzięki za informacje sprzedaży browaru, to cenna informacja dodając fakt podania ceny!
Jeżeli faktycznie masz butelkę z browaru to gdybyś mógł zrobić jej kilka zdjęć to będę wdzięczny.Comment
-
Porcelankę już znalazłem. Książkę mam, muszę tylko przejrzeć pod kątem piwa rybiego. To musiało być coś w rodzaju piwa słodowego. Przepis na karpia po norymbersku też polega na moczeniu w piwie, zanim się go upiecze w piekarniku.1 PhotoArchiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Znalazłem w komputerze stare zdjęcia tej butelki. Jak ją znajdę, to zrobię lepsze.3 PhotosArchiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Mam nadzieję że w książce są jakieś cenne informacje. Przeglądałem niemieckie strony z przepisami kulinarnymi i faktycznie sporo było dań rybnych z wykorzystaniem piwa/napoju słodowego. Comment
-
Comment
-
Butelkę datowałbym na wczesne lata trzydzieste. Jeszcze do niej nie dotarłem, bo na razie w piwnicy wszędzie suszą się grzyby.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"👍 1Comment
-
Udało mi się uzyskać nowe informacje na temat browaru.
Mogę potwierdzić przypuszczenia na temat Fischbier i tego że byli to piwo świąteczne. Dwukrotnie pojawiało się w sprzedaży chwilę przed Bożym narodzeniem.
W Browarze oprócz piw własnej produkcji sprzedawano również piwa z innych miast tu m.in sprowadzane przez Kisslinga piwo z browaru w Kulmbach czy piwa z Boguszów-Gorce.
Browar służył nie tylko jako miejsce do wypicia piwa ale odbywały się tam też różne spotkania - m.in. spotkanie sędziów sportowej rywalizacji klubów gimnastycznych ale także spotkanie związków lokatorskich.
Browar szukał pracownikow za pośrednictwem gazety i tak m.in. chciał zatrudnić np. woźnicę piwnego.
Dalej grzebie i szukam.👍 1Comment
-
Fischbier. Otóż w pracy:
Ein Buch vom Bier: Cerevisiologische Studien und Skizzen (autor: Eduard Maria Schranka), Frankfurt a. O. 1886 jest mniej więcej taki fragment:
Tak, w języku ojczystym wodę żartobliwie nazywa się „rybnym piwem”, podobnie jak „gęsie wino”.
Wzmianki, że to żartobliwie nazywana woda pojawiają się też w innych źródłach.
Wydaje się jednak, że niektóre browary produkowały takie napoje. Trudno uznać czy było to coś, co przypomina nadal popularne w Niemczech bezalkoholowe napoje słodowe (Malzbier), ale skoro w niektórych ogłoszeniach była mowa o brązowym Fischbier, to coś może być na rzeczy.
Wilhelm A. Kreyssig w pracy Handbuch zu einem natur- und zeitgemäßen Betriebe der Landwirthschaft in ihrem ganzen Umfange podaje:
Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2022-10-25, 13:23.👍 1Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
ŘÍMSKÁ PIVOVAR, tak po zmianie właścicieli obecnie nazywa się stary browar Ossegg. Zmiana dokonała się w połowie tego roku, niestety piwowar pozostał ten sam i piwa jak były, tak dalej kiepskie są. Szkoda, liczyłem na coś nowego, smaczniejszego. Na kranach cztery piwa plus dwa specjały. Skusiłem...-
Channel: Czechy
-
-
Cześć.
Z góry przepraszam, jeśli to złe miejsce na ten temat i proszę moderatorów o ewentualne przekierowanie.
Do meritum przechodząc.
Jeśli chcielibyście pomóc i poświecić 5 minut na wypełnienie ankiety, to byłbym bardzo...-
Channel: Słup ogłoszeniowy
2018-12-05, 20:32 -
-
Witam,
Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...-
Channel: Historia
-
-
Browar na Morawach a dokładnie na jego południo-wschodniej części, która nazywa się Slovácko.
Na jego temat:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C3%BD-pivovar
Ekstr. 15%,
Alk. 6,5%
IBU 42
Chmiele: Chinook a Citra
http...-
Channel: Czechy
2025-11-12, 23:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment