Browar Lądek Zdrój - Landecker Brauhaus

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2584

    #46
    Też tak myślę. O Cyganie dowiedziałem się tylko tyle, że z wykształcenia był dyplomowanym inżynierem browarnictwa. Pietsch w 1906 roku oferował tylko piwa górnej fermentacji. Scheunert oferował już piwa dolnej fermentacji, po przebudowie browaru w 1910 roku. Krótko przed pierwszą wojną produkcja wynosiła 4100 hl piwa. W 1931 roku browar posiadał do rozwożenia piwa jeden samochód ciężarowy i dwa zaprzęgi konne. Warzelnia posiadała bezpośrednie palenisko, prawdopodobnie była ogrzewana drewnem. Okazuje się, że browar jednak posiadał własną słodownię klepiskową z dwupoziomową suszarnią firmy Topf & Söhne z Erfurtu. Beczki leżakowe były drewniane. Pod koniec lat trzydziestych Scheunert posiadał już dwa samochody ciężarowe do rozwożenia piwa.
    Archiwum piwne

    Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

    Comment

    • Baronguliano
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2022.10
      • 23

      #47
      Przynajmniej Cygan staję się w tym momencie coraz mniej incognito i jakieś informacje na jego temat zaczynamy mieć.
      - Był z wykształcenia dyplomowanym inżynierem piwowarstwa
      - Dzierżawił browar około 5 lat
      - Wprowadził/chciał wprowadzić do sprzedaży w browarze lądeckiego pilznera (Landecker Pilsener)

      Z twoich informacji o tym, że Alfred wprowadził dolą fermentację do browaru i wielkości produkcji, która jak dla mnie jest dosyć wysoka jak na tamte czasy(browar w praktycznie każdym mieście) to widać jak popularne były piwa dolnej fermentacji.

      Co do słodowni trochę zdziwiłem się twoją wcześniejszą informacją o braku słodowni w browarze. w 1914 roku, tuż przed świętami Bożego Narodzenia browar w gazecie lądeckiej zamieścił wiadomość o zakupie jęczmienia browarnego i to za wszelką cenę. W 1926 roku pojawiała się za to informacja o kupnie przez browar jęczmienia zeszłorocznego, więc słodować musiał sam.

      Znalazłem ogłoszenie o poszukiwaniach przez browar woźnicy piwnego w 1926 r.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • etman
        Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
        etman
        Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


        Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

        Zawiera polski dodatek...
        2025-01-03, 00:43
      • heckler
        Praha, Římská 2135/45, Římská Pivovar
        heckler
        ŘÍMSKÁ PIVOVAR, tak po zmianie właścicieli obecnie nazywa się stary browar Ossegg. Zmiana dokonała się w połowie tego roku, niestety piwowar pozostał ten sam i piwa jak były, tak dalej kiepskie są. Szkoda, liczyłem na coś nowego, smaczniejszego. Na kranach cztery piwa plus dwa specjały. Skusiłem...
        2024-12-30, 08:20
      • Michal2018
        Ankieta na temat piwowarstwa
        Michal2018
        Cześć.

        Z góry przepraszam, jeśli to złe miejsce na ten temat i proszę moderatorów o ewentualne przekierowanie.

        Do meritum przechodząc.


        Jeśli chcielibyście pomóc i poświecić 5 minut na wypełnienie ankiety, to byłbym bardzo...
        2018-12-05, 20:32
      • Randi
        Browary na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej
        Randi
        Witam,

        Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
        Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
        2024-02-21, 16:12
      • Petitpierre
        Van Steenberge, Gulden Draak Blonde
        Petitpierre
        Nowość, większość belgów odkopała receptury na Enkel, co śmielsi uwarzyli bezalkoholowe trapisty i GD też poszedł w temat, więc mamy lekką, a na pewno lżejszą odmianę smoka. 17 blg i tylko 8vol. W zapachu dużo chmielu korzennego lekko prażone jabłka, pieprz, nuta dolna mocno chmielowa...
        2025-09-17, 10:20
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...