Inwentaryzacja budynków nieczynnych browarów

Collapse
X
Collapse
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13967

No to masz jakąś podrasowaną wyszukiwarkę. Mi znajduje 2 tematy - ten w którym piszemy oraz "Browar w Trzcinicy (Przysiekach)". Wpisane hasło to Przysiek.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• yaro74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
      No to masz jakąś podrasowaną wyszukiwarkę. Mi znajduje 2 tematy - ten w którym piszemy oraz "Browar w Trzcinicy (Przysiekach)". Wpisane hasło to Przysiek.
      U mnie jest podobnie, dopiero jak wpisałem hasło Przysieku, to znalazło ten trzeci temat

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24252

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
        Wystarczy używać gwiazdki w miejsce nieznanej końcówki słowa.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Pendragon
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13967

Ale nazwa jest znana
          I użyta w wyszukiwarce w pełnej formie. Jeżeli wyszukuje nazwy z końcówkami (-ach), a nie znajduje podstawowej formy, to coś tu jest nie tak.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-10-13, 12:54.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24252

Albo będzie działać szybko ale wymagać pewnej elastyczności od szukającego, albo wolno i wypluwać wyniki zgodne z życzeniem, tyle że będzie to opcja dla baaaaaardzo cierpliwych.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• abernacka
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10892

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
              Kolejne browary do listy

Stare Jeżewo – Tykocin, woj. Podlaskie
              (...)
              Przepiękny browar, w którym zachowały się liczne pamiątki piwowarskie (warzelnia, zbiorniki) z lat 20-tych XX wieku: https://www.facebook.com/permalink.p...72565579423091
              Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• becik
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 15003

Budynki browaru w Tomaszowie Mazowieckim już nie istnieją, zostały rozebrane pod deweloperską inwestycję
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.11
                  • 6069

Wydaje mi się iż o tym fakcie który nastąpił bodajże około 2011 roku już kilka lat temu ktoś napisał. Możliwe że nawet ja ale nie chce mi się teraz szukać tego w miliardach postów na naszej stronie. Pamiętam że ostro się wtedy wkurzyłem sam na siebie bo byłem na tej posesji jakiś rok przed zburzeniem i ograniczyłem się jedynie do zrobienia kilku zdjęć budynków z odległości, myśląc że jeszcze postoją długo
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• slawekkazek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.01
                    • 580

Doszła domnie ostatnio wiadomość że w naszym kraju jest 1115 historycznych zabudowań browarnianych.
                    Obawiam się, że liczba ta gwałtownie spada. W ostatnim czasie rozebrano znakomicie zachowane zabudowania browaru w Suchaniu (województwo zachodniopomorskie). Więcej informacji tu: http://napiwnymszlaku.blogspot.com/

Comment

• Stolp
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼🍼
                      • 2002.06
                      • 493

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Świdnica - Braucommune, Pl. Grunwaldzki 11 / Budowlana 2
                      Świdnica - zum Rosenthal, ul. Zygmuntowska 3
                      Świdnica - Croischwitzer, ul. Bystrzycka 25
                      Świdnica - słodownia, ul. Kotlarska 11
                      Strzegom - słodownia Wahrendorf (czynna), Al. Wojska Polskiego 26
                      Strzegom - Brauerei zur Hoffnung, Świdnicka 37
                      Na stronie u Janka pod Kraszowicami (dzielnicą Świdnicy) są takie browary:

Dampfbierbrauerei E.Januschek 1866-1902(?)
                      Lagerbierbrauerei und Mälzerei S.Pringsheim GmbH 1902-1919(?)
                      Gorkauer Sozietäts-Brauerei, Abt.Croischwitz(ZB) 1919-1923(?)

Czy Januschek był w końcu ze Świdnicy, czy raczej z z Kraszowic wsi - https://pl.wikipedia.org/wiki/Kraszowice

Wg dawnego Friedricha, to tam były browary:

· Croischwitz = Kraszowice
                      · 1a Dampfbierbrauerei E. Januschek 1890
                      · 1b Lagerbierbrauerei und Mälzerei S. Pringsheim GmbH 1912
                      · 1c Gorkauer Sozietäts-Brauerei, Abt. Croischwitz (ZB) 1930+

Pisownia przez C czy K na początku zmieniała się w czasie, więc różnie może być...
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Stolp; 2018-08-09, 12:04.
                      Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
                      Szukam
                      e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
                      https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

Comment

• wiaterek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2016.07
                        • 61

Wg internetów do1955 osobna miejscowość,a od tegoż roku przyłączona do Świdnicy.
                        Na butelkach poniemieckich pisano Kroischwitz bei Schweidnitz prawdopodobnie dla odróżnienia od wsi o takiej samej nazwie w powiecie bolesławieckim.

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Reforma ortografii w państwie niemieckim miała miejsce, o ile dobrze pamiętam, w 1920 r. Jedną ze zmian była zamiana "C", czytanego jak "K", na "K", np. Croischwitz na Kroischwitz, czy Cöln na Köln. Nie ma co dorabiać ideologii, bo powód takiej, a nie innej pisowni jest znany.

Przy okazji, u Friedricha jest błąd - Gorkauer odkupił browar w Kroischwitz, już po wprowadzeniu nowej pisowni.

Comment

• Stolp
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼🍼
                            • 2002.06
                            • 493

Czyli skąd jest Januschek? Ze Świdnicy czy z Kraszowic ?
                            Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
                            Szukam
                            e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
                            https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Nikt tego nigdy nie sprawdzał. Wydaje mi się, że kiedyś znalazłem info, że był z Wrocławia. Ale w czasopiśmie "Tydzien literacki, artystyczny, naukowy i spoleczny. Red. Józef Rogosz", nr 50, wydanym we Lwowie 12 grudnia 1875 opisana jest próba prototypu snopowiązałki, autorstwa niejakiego Józefa Przygodzkiego, którego patent na Niemcy został sprzedany firmie E. Januschek. I użyte jest tam sformułowanie "... w Croischwitz, majętności p. Januschka".
                              Żniwiarki Silesia, wyposażone w ów "wiązacz", były wyeksportowane m.in. do Lwowa.

Z kolei w czasopiśmie "Skizzenbuch für den Practischen Maschinen-Constructeur, Tom 18", E. Januschek został zdefiniowany jak konstruktor maszyn z Wrocławia.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2018-08-10, 10:37.

Comment

• Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

Przy okazji znalazłem imię - Ernst. I co się okazało? Że jest opisany w książce Piwowara "Browary Akcyjne Wrocławia", w podrozdziale "1. Pierwszy Wrocławski Browar Akcyjny Spółka Komandytowa na Akcjach, Ernst Januscheck & Comp."
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2018-08-10, 10:43.

Comment