Dzierżoniów
Browar załozony w 1830 r. Od ok. 1880 r. „Lagerbierbrauerei Oswald Marx”.
Przejęty w stanie nieuszkodzonym w 1945 r. jako „Państwowy Browar nr 19 w Rychbachu” (tuż powojenna nazwa Dzierżoniowa). W 1948 r. kierownikiem był Kazimierz Kutrowski. Browar z nieznanych przyczyn zamknięty ok. 1950 r. Budynki rozebrano w latach 70-tych przy okazji budowy dworca PKS. Dzisiaj – trawnik.
browary dolnośląskie po wojnie
Collapse
X
-
Rany boskie! Ludzie! Autentycznie Was podziwiam. Skąd Wy to wszystko wiecie?!Leave a comment:
-
W miejscowosci Slupiec oprocz browaru Thieneltow, istnial rowniez browar i giorzelnia rodziny Rother. Browar zalozony w roku 1875, od roku 1888 w rekach tejze rodziny prosperowal do konca wojny. Dzieje powojenne sa mi nieznane, prawdopodobnie produkcji po wojnie nie uruchomiono.Leave a comment:
-
Nie obraze sie. A teraz Nowa Ruda.
Wlascicielem Browaru Miejskiego w latach 1865 - 1880 byl niejaki Greger.Po nim browar przejal R. Rother i prowadzil zaklad do roku 1910. W tym roku utworzono Spolke z o. o. pod nazwa Stadtbrauerei Neurode eGmbH. W roku 1921 browar przejela Spolka Akcyjna Gorkauer Sozietäts - brauerei, ktory to stan trwal az do konca wojny.Leave a comment:
-
Obrazek wyslalem. Mam nadzieje ze doszedl, bo mialem troche problemow.W razie czego sprobuje jeszcze raz. A wracajac do browarow: Podobno browar w Szczytnej dzialal do roku 1970, chociaz oprocz wspomnien mojego ojca dowodow na to nie mam.
Co do Klodzka, to oprocz browaru Müllera produkcja piwa zajmowalo sie jeszcze 9 innych browarow.Trzy z nich zostaly zamkniete w roku 1880, jeden w roku 1895, trzy w 1920-stym, jeden 1935, a jeden 1942.Leave a comment:
-
W sumie masz rację, czekam na obrazek. Za pare dni odeślę swój, chyba że masz taki sam.Leave a comment:
-
Bylbym bardzo wdzeczny gdybys jednak pisal pomomo tego ze ci sie nie chce. Poza tym mam prosbe. Mam zdjecie browaru z miejscowosci Peterwitz. Podejrzewam ze sa to Stoszowice, ale pewnosci nie mam. Czy moglbym wyslac kopie ze scannera na twoj e-mail w celu wyjasnienia?
A wracajac do tematu: Szczytna
Wedlug moich danych Wilhelm Franke byl wlascicielem browaru juz od roku 1888.Przed nim w latach 1884 - 1888 wlascicielem byl niejaki Winkler, a jeszcze wczesniej od roku 1880 H. Ossig. Do roku 1888 uzywano nazwy "Klosterbrauerei" czyli Browar Klasztorny. Poza tym do roku 1908 funkcjonowal jeszcze jeden browar, ktorego wlascicielem byl Robert Bunzel.Leave a comment:
-
Chodzi wlasnie o to ze Peterwitz to rowniez Piotrowice niedaleko Jawora, Pietrowice kolo Glubczyc, Piotrowice kolo Swidnicy albo Pietrzykowice kolo Wroclawia. A skan przysle jutro, bo dzisiaj nie mam niestety juz czasu.Leave a comment:
-
Nie musisz przysyłać. Peterwitz = Stoszowice, najpierw Haaf, później Frankensteiner - Peterwitzer Union Brauereien, później Gustav Stark.Leave a comment:
-
Dzięki za uznanie. To, co tutaj zapisyje, znalazłem w aktach Państwowego Urzędu Likwidacyjnego w AP Wrocław. Urząd przejmował od wojska przedsiębiorstwa. Informacji tam jest więcej, ale są to głównie bilanse otwarcia i spisy wyposażenia, a więc rzeczy nudne i nikomu niepotrzebne.
Mógłbym pisać trochę więcej, ale:
1. nie chce mi się,
2. padła mi baza danych i zaczynam dopiero to otwarzać, w związku z tym piszę to, co mam głowie i w jakichś starych notatkach.Leave a comment:
-
Gwoli ścisłości - samo założenie browaru jest na pewno starsze, być może nawet XVIII-wieczne. Rok 1859 może być rokiem budowy browaru przemysłowego. Zameczek, prawdopodobnie ów Hummelhof, znajduje się niecałe 100 metrów od byłego browaru.
Oprócz tego browaru w Witoszowie Dolnym znajdował się inny browar - dawna karczma sołtysia. Na pewno funkcjonował w latach 1810 - 1846. Sam Witoszów składał się z conajmniej 9 dużych majątów szlacheckich, nie licząc zasadzeń sołtysich, wolnych chłopów i różnych takich.
W zasadzie do 1808 Wszystkie majątki witoszowskie znajdowały sie w obrębie mili zapowiedniej Świdnicy, ale wiadomo, że częste były przypadki łamania zakazu produkcji piwa na własny rachunek (podobnie Wierzbna, Bystrzyca Górna, Komorów).Leave a comment: