Półbutelka - co to jest?!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kałusz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 302

    #1

    Półbutelka - co to jest?!

    W ogłoszeniu browaru Lipskiego z Wilna ( opublikowane w "Kurierze Wileńskim" w 1911 roku) znalazłem następujące zdanie:

    "Piwo zarówno marcowe, jak i pilzneńskie dostarczane bywa do mieszkań w półbutelkach z zamknięciem "Ideal" i w beczułkach-syfonach".

    Te półbutelki mnie intrygują - co to mogło być? Myślałem, że może jest to nazwa flaszek o pojemności 1/2 litra, ale przecież na tamtych terenach przed 1914 rokiem miarą pojemności było wiadro. Piwo sprzedawano we flaszkach 1/40 wiadra lub 1/20 - w żadnym przypadku nie było to pół litra... Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim określeniem, ale może ktoś z Was ma jakąś sugestię...?
    sj
  • tfur
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2006.05
    • 1332

    #2
    półbutelka (halbflasche) to potoczne określenie na butelkę wina o pojemności o połowę mniejszej od typowej, a więc 0,375 litra. pozostaje kwestia, jaka była wówczas typowa butelka do piwa.
    veni, emi, bibi

    Comment

    • grzeber
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 2901

      #3
      W reklamach prasowych browaru Haberbusch i Schiele oraz składu Szenica w Warszawie z lat 90. XIX wieku spotkałem się z cenami piwa za 1/1 butelki oraz za 1/2 butelki. Niestety nic więcej na razie nie znalazłem.
      Attached Files
      pozdrawiam
      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

      Comment

      • Marcin76
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.11
        • 235

        #4
        Półbutelka to nic innego jak butelka o pojemności 1/40 wiadra. Przed 1914 rokiem za całą butelkę powszechnie uważano butelki o pojemności 1/20 wiadra czyli ok 0,6 l.

        Comment

        • Kałusz
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 302

          #5
          Półbutelka - co to jest?!

          Być może tak właśnie było, że flaszki 1/20 wiadra stanowiły coś w rodzaju "standardu" pojemności butelek w tamtych czasach. Rzeczywiście były one częściej stosowane przez browary,niż te mniejsze, na 1/40 wiadra. Taką małą buteleczkę Lipskiego widziałem tylko raz, i to niestety jedynie na zdjęciu - stoi na półce u kolekcjonera z Wilna

          Ciekawe,że w okresie międzywojennym, gdy na łamach ówczesnej prasy branżowej w Polsce toczyła się dyskusja dotycząca pojemności butelek do piwa, określenie "półbutelka" już się nie pojawiało.
          sj

          Comment

          • tfur
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2006.05
            • 1332

            #6
            jeśli nawet tego określenia nie odnoszono już do flaszek piwnych, to do winnych nadal tak, choćby tu (u góry strony).
            Ostatnia zmiana dokonana przez tfur; 2011-10-30, 17:39.
            veni, emi, bibi

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              "Butyłka" to rosyjska jednostka miary płynów, która została wprowadzona w 1836 r. i obowiązywała do 1916 r., kiedy to rozpoczęto wprowadzanie miar metrycznych (swoją drogą ciekawe, że zafundowali sobie taką rewolucję w czasie wojny). Niestety nie mam danych, ile wynosiła "butyłka" dla piwa, dla wina i wodki były to miary różne:
              - winna butyłka = 0,77 l.
              - wodocznaja butyłka = 0,61 l. = 1/20 wiadra (12,29 l.)
              Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-10-30, 21:01.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pebejot
                Jarosławiec, Bałtycka 14, Hotel & Browar Król Plaza
                pebejot
                Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
                Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
                Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...
                2023-06-03, 10:32
              • heckler
                Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                heckler
                Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                2025-01-02, 07:46
              • Serokomlak
                Szwecja, Olandia, Rälla, Idrottsvägen 2, Fireside Brewery
                Serokomlak
                Olandia (137 km długości i od 5 do 16 km szerokości) to druga co do wielkości wyspa (o powierzchni 1342 km²) Szwecji, którą zamieszkuje nieco ponad 26 tys. osób. Jest to także jedna z najpopularniejszych w kraju letnich destynacji. Mimo to działają tu jedynie dwa browary. Oba niewielkie....
                2025-09-29, 21:43
              • pebejot
                Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
                pebejot
                Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
                Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
                Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
                Najwięcej miejsc do...
                2025-09-20, 08:56
              • pebejot
                Finlandia, Helsinki, Sofiankatu 2, Helsinki Bryggeri Brewhouse
                pebejot
                Sporych rozmiarów browar restauracyjny w samym centrum Helsinek kilka kroków od zatoki, schowany w jednej z wybrukowanych uliczek.
                Wejście prowadzi przez małe pomieszczenie z barem, dalej przejście na duży dziedziniec ze sporym ogródkiem i osobnym barem letnim w drewnianej budzie. Tuż...
                2025-07-07, 10:28
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...