Archiwa Państwowe i ówczesne periodyki fachowe. Do poczytania w niedalekiej przyszłości w książce "Piwowarstwo w II RP" (znając cykle wydawnicze to nastąpi raczej w 2022 niż 2021
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
Archiwa Państwowe i ówczesne periodyki fachowe. Do poczytania w niedalekiej przyszłości w książce "Piwowarstwo w II RP" (znając cykle wydawnicze to nastąpi raczej w 2022 niż 2021
Ufff, to grzebaliśmy w tym samych skanach z AP w Bielsku-Białej. Trochę się przeraziłem, bo dość podobny, ale znacznie szerszy akapit z tej jednostki akt jest w moim manuskrypcie w planowanej książce o wagonach do przewozu piwa. Aż sprawdzałem, czy gdzieś tego nie puszczałem ;-).
Pozdrawiam
Ariel Ciechański
Ostatnia zmiana dokonana przez Ls40; 2021-01-26, 13:08.
Z punktu widzenia opracowania o piwowarstwie w II RP wagony to dość marginalny temat, więc chętnie zacytuję coś z szerszego opracowania. Najciekawsze materiały są oczywiście w archiwum w Sanoku, ale to nic dziwnego, skoro tam się mieściła fabryka...
Z punktu widzenia opracowania o piwowarstwie w II RP wagony to dość marginalny temat, więc chętnie zacytuję coś z szerszego opracowania. Najciekawsze materiały są oczywiście w archiwum w Sanoku, ale to nic dziwnego, skoro tam się mieściła fabryka...
I tak i nie. Sanok jest fajny ilustracyjnie niewątpliwie, ale z mojego punktu widzenia jednak bardzo ogólnikowy. Same akta poszczególnych browarów bywają bardziej pasjonujące. Na priv podrzucę mój jeden artykuł pokonferencyjny. A tu wstawiam mapkę z niego - efekt moich wieloletnich dociekań. Lista browarów jest nie pełna, bo od powstania tej graficzki doszedł np. Krasiczyn.
Ostatnia zmiana dokonana przez Ls40; 2021-01-27, 11:08.
Kawał dobrej roboty. Ze swoje strony dodałbym jeszcze browar w Łańcucie. Zerkając w notatki widzę, że w 1944 roku (po ustąpieniu Niemców) wymieniono w inwentarzu dwa wagony piwne stojące na bocznicy w Łańcucie. Wcześniej była mowa chyba o trzech, ale tak na szybko nie mogę tego odnaleźć...
Kawał dobrej roboty. Ze swoje strony dodałbym jeszcze browar w Łańcucie. Zerkając w notatki widzę, że w 1944 roku (po ustąpieniu Niemców) wymieniono w inwentarzu dwa wagony piwne stojące na bocznicy w Łańcucie. Wcześniej była mowa chyba o trzech, ale tak na szybko nie mogę tego odnaleźć...
Prawdopodobnie też browar w Bielsku-Białej miał swoje wagony. No i padł tutaj Jędrzejów. Generalnie jakbym mógł prosić o adres e-mail, to podesłałbym opublikowany przyczynek, który już popełniłem na ten temat odnośnie kilku browarów z województwa śląskiego. W nim jest i rzeczona mapa.
Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...
Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
Comment