2004.10.9-17 - Tydzień Kultury Słowackiej w Krakowie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19348

    #1

    2004.10.9-17 - Tydzień Kultury Słowackiej w Krakowie

    Od 9 do 17 trwa Tydzień Kultury Słowackiej i na Rynku Głównym (na tej nierozkopanej jego cześci) trwa kiermasz i degustacje słowackich potraw i napojów (win i piwa Złoty Bażant). Szerzej o samym tygodniu tutaj -->
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2004-10-08, 10:46.
  • Klosterkeller
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.02
    • 119

    #2
    Słowacka Biesiada tak conieco pasuje do pomysłu Dimcza, który uwziął się na promowanie wielokulturowości wśród polskiego ludu. Organizuje Dolnoślaski Piknik Języków. Nawet przez godzinę okupował 26 września scenę na wrocławskim Rynku, skąd dopiero przpędziła go jakaś skromana osoba urzędowa. Tym razem, 10 października, przyrzepił się do Zielonych. W Marcinowicach niedaleko Trzebnicy będzie sadził drzewa. Nakupił piwa, chyba z myslą o tym, coby młode krzewinki nie zaschły. Fajnie byłoby w tych Marcinowicach kogoś z Was zobaczyć, Słavoja, Marusię, wsioków ze Smolca, czy Krzysia jak wysiada z kolejnego srebrnego bolida .. Rozmarzyłem się.
    piwo jest lepsze

    Comment

    • yemiołka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.02
      • 1012

      #3
      Klosterkeller napisał(a)
      Fajnie byłoby w tych Marcinowicach kogoś z Was zobaczyć, Słavoja, Marusię, wsioków ze Smolca, czy Krzysia jak wysiada z kolejnego srebrnego bolida .. Rozmarzyłem się.
      Kloster, Ty gruba kanalio, sam jesteś wsiokiem , bo coś bredzisz nad ranem, zamiast się reaktywować w realu i dać nam czółko do pocałowania! ponadto jesteś wsiokiem po dwakroć, bo i tak tego nie przeczytasz...
      **** zbliża ludzi... :-]

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19348

        #4
        ...a juz bardziej w temacie. na Rynku zimno i poza paroma stoiskami z ofertami turystycznych regionów, grzanym winem (słowackim rzecz jasna) i grzanym Złotym Bażantem z beczki niewiele się działo.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19348

          #5
          i już chyba pewnym zwyczajem w ten weekend rozpoczął się w Krakowie kolejny Tydzień Kultury Słowackiej. Tym razem na Rynku Głównym będzie się można napić piwa z browaru Topvar i zjeść coś słowackiego jadła przygotowanego przez ichniejszego kuchmistrza.

          Comment

          • cielak
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 2890

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            ... i grzanym Złotym Bażantem z beczki...

            grzane piwo?
            zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

            Comment

            • jarek72
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2002.03
              • 80

              #7
              Tutaj jest program imprez.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19348

                #8
                nie popisali się organizatorzy, oj nie... 4.50 zł za półlitrowego Topvara jasnego w plastiku to ostre przegięcie.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Prusak
                  Ostrowiec Świętokrzyski, Młyńska 7, Browar Bez Kultury
                  Prusak
                  Stsounkowo niedawno, bo bodaj przed rokiem otwarty browar restauracyjny. Zarazem w cetrum Ostrowca jak i na uboczu.
                  W czwartkowe popołudnie zastałem niewielu gości. Oprócz sali restauracyjnej, neutralnej w odbiorze z widokiem na warzelnię i tanki plusem jest także taras wychodzący na bezludną...
                  2025-09-06, 17:42
                • Prusak
                  Browar Bez Kultury, Marcowe
                  Prusak
                  Zawartość alk. 6, 0%.
                  Barwa pełna żółć, lekko przymglona.
                  Piana słabiutka, szybko schodzi do obrączki, za to dość ładnie osadza się na szkle.
                  Wyscycenie niskie.
                  W zapachu dość słabo, głównie nuty owocowe.
                  W smaku na początku, co dość dziwne, goryczka,...
                  2025-09-06, 18:25
                • Prusak
                  Browar Bez Kultury, Pils
                  Prusak
                  Zawartość alk. 5,0%
                  Barwa jasnożółta, lekko przymglona.
                  PIana średniowysoka, trzyma się krótko, opada do obrączki, zostawia nieliczne ślady na szkle.
                  Wysycenie średnie.
                  Zapach początkowo wzorcowy, sporo obiecujący, kwiatowo-chmielowy, po krótkim czasie te przyjemne...
                  2025-09-06, 18:15
                • dadek
                  Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                  dadek
                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                  2023-11-17, 00:48
                • RomaNzRumunii
                  Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                  RomaNzRumunii
                  Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                  2022-01-25, 16:05
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...