Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Ja pamietam tylko lagera. Z etykiety nic nie wynikało, tylko na kapslu, na ząbkach, była informacja: Browar Głubczyce (choć też nie zawsze). Pamiętam, że gazety pisały o produkcji OSTRAVARA w Głubczycach na licencji. Niemodlin należał wtedy do Głubczyc i chyba jeszcze warzył. ????? To miał być sukces technologiczny i marketingowy - polski browar produkuje czechosłowackie piwo!
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Browar w Niemodlinie należał i należy do Zakładów Piwowarskich w Głubczycach. Obecnie jest nieczynny. W 1993 r. produkował piwa na licencji Ostrovara z Ostrawy w Czechach. Browar w Niemodlinie nie posiada własnego rozlewu i piwa były rozlewane poza browarem, w tym przypadku w Głubczycach. Na Ostrovara stosowano 2 rodzaje kapsli - które ja zaliczam jako Niemodlin. Nie jestem pewien czy w początkowym okresie produkcji/rozlewu nie uzywano orginalnych kapsli Ostrovara. Po zakończeniu współpracy z Ostrovarem w oparciu o doświadczenia z Ostrovar Lager produkowano w Niemodlinie 12 blg LAGER.
Nazwa Staropramen tytule wątku nie oznacza, że piwo warzone jest w Pradze, bo ostrawski browar z tego co wiem cały czas warzy piwo, tylko że na opakowaniach jest napisane, że producentem jest Staropramen na praskim Smichowie. Nonsens...
Historia powstania browaru Theodor sięga 2012 roku. Podobno już wtedy Jan Kozel myślał o założeniu własnego browaru. Na lokalizację zostały wybrane pomieszczenia starego chlewu znajdującego się na posesji babci Jana. W międzyczasie właściciel założył browar kontraktowy pod nazwą Kočovný...
Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
Comment